用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問屯門陳瑞芝中學定係屯門董玉娣中學好 ...
go

請問屯門陳瑞芝中學定係屯門董玉娣中學好 [複製鏈接]

我大女今年升小六.佢既成績係30/156

宜家係讀精英班

請問如果我選這2家中學..
取錄機會大嗎??

請問有無意見俾我..
或者其他屯門學校可選...thx
   0    0    0    0

Very small chance selected by interiew but wait for lucky draw

自行機會好微,除非有突出獎行,可以大抽獎博其中一間。

醒目開學勳章

原帖由 maggielws 於 08-7-12 15:33 發表

宜家係讀精英班

取錄機會大嗎??

請問有無意見俾我..

兩間都係數一數二的英中, 要睇下你囡囡讀邊間小學, 如果都係保良局, 30/156是band one 頭, 董玉娣會容易d, 但
當然臨場表現都好重要.

原帖由 maggielws 於 08-7-12 15:33 發表

宜家係讀精英班

取錄機會大嗎??

請問有無意見俾我..

董中已是屯門一哥, 全級156人, 應該不是保良小學, 而且全級30名我估自行機會好微. 另外亦要留心五年級下學期大考之中/ 英/ 數/ 常/ 視藝/ 音樂之9/9/9/6/3/2 比例...等, 名次可能有變化. 如果3次呈分都在全級10名前機會大好多. 當然 band 1生在大抽獎時就無名次之分, 機會就會大好多了.

PS: 全級30名成績己很好, 只是未必夠頭10名競爭. 董中要全級頭10名才有得 interview (非保良小學).

[quote]原帖由 Joe媽媽 於 10-5-16 17:06 發表

maggielws,

如果有興趣想知今年董中面試情況我可 PM 給妳.

原帖由 Joe媽媽 於 10-5-17 13:36 發表
[quote]原帖由 Joe媽媽 於 10-5-16 17:06 發表

maggielws,

我都想知到董中面試情況.

原帖由 winkylau 於 10-5-18 09:24 發表

sent already, pls check pm

Joe媽媽,
Please check PM.
Thanks

[
原帖由 Joe媽媽 於 10-5-16 17:06 發表

maggielws,

sent already

原帖由 HarryMaMa 於 10-5-19 13:52 發表
Joe媽媽,
Please check PM.
Thanks

[

Compare Public Exam Results

2009 HKCEE

( Distinct + Credit ) / Candidate

14 points or more from best 6 subjects

Tang Yuk Tien

4.21

74.0%

S C Chan

3.50

60.3%

回覆 6# Joe媽媽 的文章

其實除左以下三間中學, 屯門仲有邊間係band 1英中, 我要開始諗啦! 有冇好的中中學校? 請指教!

1) 梁球琚
2) 董玉娣
3) 陳瑞芝

咁保良局李兆忠中學係咪英中, 質素如何.
KooKuKooKu :pint:

保良局李兆忠(一般人叫 "百週年") 系英中, 我吾住屯門都"聽聞" 好野黎中好勁ga。

原帖由 kooku2004 於 10-5-25 10:44 發表
其實除左以下三間中學, 屯門仲有邊間係band 1英中, 我要開始諗啦! 有冇好的中中學校? 請指教!

1) 梁球琚
2) 董玉娣
3) 陳瑞芝

咁保良局李兆忠中學係咪英中, 質素如何. ...

原帖由 kooku2004 於 10-5-25 10:44 發表

1) 梁球琚
2) 董玉娣
3) 陳瑞芝

咁保良局李兆忠中學係咪英中, 質素如何. ...

屯門英中全為band 1頭, 如果自已唔係band 1頭, 妳會讀得好辛苦. band 1頭起碼全級頭15名之內吧.

以下條link 有齊妳想要之東西:
http://forum.edu-kingdom.com//vi ... &extra=page%3D1

留心: 是舊之一個原始檔, 她有不停之更新...

Joe媽媽:

我都想知今年董中面試情況,請send給我。

謝謝。

原帖由 mamafufu 於 10-5-26 09:47 發表
Joe媽媽:

我都想知今年董中面試情況,請send給我。

謝謝。

原來好多人有興趣, 不再pm了, post 出來大家參考一下吧.
"2010年" 董中之升中面試情況:

1) 一入去, 先做一份問卷, 全英文, 內容是一般問題, 不太深, 即: 為甚麼選我校, 有甚麼原因適合你之類之大路問題,  但教統局不准筆試的, 她們變相偷雞用英文問, 用英文作筆答. 全份問卷做好才再等面試, 即做得快, 就見得快.
2) 中/ 英文: 老師跟考生單對單, 看文章後回答問題. 口答. 內容不太深. 但問好多條問題, 大約10條 ~  8條.  (文章各2編)
3) 數: 1分鐘內問8條問題,  不准用紙/ 筆, 只可心算. 亦不太深的, 但限時一分鐘, 會有壓力, 有時間剩可以補答之前錯之問題, 她會即時跟妳說: 對/ 錯的. 補答正確亦算答對. eg: 2.34 x 2.21 = ?, 梯形面積...
4) 普通話: 由老師出問題, 2個學生自已對話, 從中比較高低去評分.

總結:  對band 1頭學生來說不太深, 但用了很長時間(一個半小時有多), 會好倦, 要堅持.

‹ 上一主題|下一主題