用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 亞囡band2中間位,荃灣及葵涌有乜好學校可揀? ...
go

亞囡band2中間位,荃灣及葵涌有乜好學校可揀? [複製鏈接]

0    0    0    0
簽名被屏蔽

廖寶珊..梁醒德.荔景天主教,顧超文,石籬天主教,李賢堯.蘇浙,是比較好嘅 band 2 學校

石天,荔天, 蘇浙邊間好?

我首選會石天 .荔天.蘇浙.因我個女自選入左石天.荔天我有去聽過升中講座,可能係個人感覺,校長成日都係話自己學校點叻點叻,又講到明唔收 band 3 學生,又見佢下下姪住的老師答我地的問題,但佢都係一間好學校.有時真係好睇個校長言行舉止架.我就係因為咁無選佢.

原文章由 blytheBB 於 08-7-11 17:33 發表
亞囡band2中間位,荃灣及葵涌有乜好學校可揀?

李城壁、梁省德、廖寶珊

我都選石天, 我每天見到D學生都很乖,真的恭喜你
自選要什麼條件?

荃灣--- 廖寶珊 (校長幾好, 老師好nice)

葵青 --- 李賢堯 (校風好)

回覆 #2 CANDY19980923 的文章

我主要係找番的同小學校有的聯系嘅中學,因我女兒係讀荃灣區石鐘山嘅,一來大家都係天主教,我個人覺得佢讀回天主教學校會比教好一些,二來我之前已經收集好哂間中學有咩參賽囉過獎的活動,好樣我女兒可以日後自選時配合,如中學有參加些朗誦節,音樂節,及一些樂器上方面嘅野,還要多參加些義工,探訪長者,再加紅十字會,還有童軍等,女性就因有參加這類活動,因而取了很多獎狀,因我深明白女兒非 band 1 生,佢係由 band 3 頭 努力下上番 band 2 中 重要係6年級上學期至發力.所以各位家家長可留意吓.比多些此類活動及小朋友參加,無論對佢在做人及學術上都有一定幫助.因而家小朋友不止在於讀書.還要識得共獻給社會架.係我聽的升中講座講架......

你好!
我個女讀柴天,唔知荃灣有邊間中學好呢?

原文章由 tsejenver 於 08-7-11 18:02 發表
我首選會石天 .荔天.蘇浙.因我個女自選入左石天.荔天我有去聽過升中講座,可能係個人感覺,校長成日都係話自己學校點叻點叻,又講到明唔收 band 3 學生,又見佢下下姪住的老師答我地的問題,但佢都係一間好學校.有時真係 ...

多謝tsejenver提供資料

我同你想法一樣, 我女兒係石天小讀, 但沒有你女兒那麼多獎狀, 只有芭蕾舞考試証書, 紅十字會都是五年級才參與會否太遲呢

要睇下你係邊區喎, 荃灣區小學揀葵青區中學, 只有每間小量學位, 相反, 葵青區小學係唔可以揀到荃灣區中學架.

荃灣區 - band 2 - 李城壁(band 1/2各一半)/廖寶珊 / 梁省德
葵青區 - band 2 - 李賢堯/蘇淅/荔天/石天/顧超文

原文章由 blytheBB 於 08-7-11 17:33 發表
亞囡band2中間位,荃灣及葵涌有乜好學校可揀?

每間都各有長處, 但係3間來講, 蘇淅會係比較多人揀首選.

原文章由 CANDY19980923 於 08-7-11 17:52 發表
石天,荔天, 蘇浙邊間好?

柴天過往成績都幾好喎, 你囡囡係band幾學生呀? 荃灣其實唔多中學揀, 都要先睇左你banding先可以比意見你.

原文章由 MIKMIK 於 08-7-12 13:47 發表
你好!
我個女讀柴天,唔知荃灣有邊間中學好呢?

tsejenver,

揀中學, 唔在於係咪同一教會架, 中學係以學生成績, 面試成績來決定, 如果你囡囡可以讀得更好既中學, 就唔好咁早揀石天啦, 我所指係band 1.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原文章由 blytheBB 於 08-7-17 12:24 發表
呢五間中學,
点排揀?
廖寶shun,葵涌蘇浙,王少清,李成big,全完.
thank you!

照牌面,我會排王少清>李成璧>全完/廖寶珊>葵涌蘇浙.

但都要睇小朋友能力。。。。

However,  :;pppp:  王少清 rumour -

http://forum.baby-kingdom.com/vi ... p;extra=&page=1
荃 灣 寶 安 商 會 王 少 清 中 學 近 日 爆 出 男  師 涉 嫌 與 中 五 女 生 有 染 的 傳 聞 。

簽名被屏蔽

原文章由 mrsanthony 於 08-7-17 14:12 發表
However,  :;pppp:  王少清 rumour -

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1617955&extra=&page=1
荃 灣 寶 安 商 會 王 少 清 中 學 近 日 爆 出 男  師 涉 嫌 與 中 五 女 生 有 染 的 傳 聞 。 ...

雖然有個別事件,造成小風波,但王少清整體來講都係band 1尾,band2中游分子靠派位尚有少少機會ge,但首輪自選就要睇埋有無突出課外活動表現la
‹ 上一主題|下一主題