用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 HFCC家長分享區
樓主: kiwaiwong
go

HFCC家長分享區 [複製鏈接]

回覆 #1 fatpanda 的文章

當然會高興啦!因為大家有進步有什麼不好。

點解咁緊張?

我們一向都是開開心心分享子女既問題,可惜的是你之前既言論實在令人感不安。

我和你也不是HFCC既家長,我們是否在此分享區講多了??

原文章由 漢堡飽 於 08-8-7 20:02 發表
我的目的不是要否定大家,只是分享討論,我實在不明白大家會有這麼的反應。?????

大家開開心心分享子女的問題,可以嗎?

[ 本文章最後由 肥肥師奶 於 08-8-8 00:06 編輯 ]

其實我上年也有留意過,本校都是第一階段就巳收夠學生,問題係學校收生要求幾多分,咁請問有無人知本校最少要有幾多分,先至可讀回原校呢?

原文章由 fatpanda 於 08-8-7 14:12 發表
我記得你之前曾經在另一標題說明你的女兒已經成功地入讀了程度較好的中學--- 旅港開平, 放棄了附屬的聖家書院, 因為聖家書院收取較多的 BAND 2 學生, 既然如此, 為什麼你對聖家書院本年度的中學會考結果還有興趣呢?
...

實不相瞞,我也曾`因類似的流言而15-16,但諗深一層幾好嘅學校都總有人批評,而家入咗嚟就當然希望學校好,而呀囡也更好.

校風方面,bad students 一定有,但well behave 的學生亦很多,整體來說,校風是ok的。套用一句很多家長常說的:即使名校也有bad students。這句說話並不是安慰說話,而是事實,即使名如la X  和 dXs,在近年也有學生因犯事而見報。我覺得作為家長的,無論子女入了一間怎樣的學校,也不可鬆懈,要時常留意子女所結交的朋友及行為,否則,入了名校,唯一一小撮的bad student 會有自已子女的份兒。
成績方面,HFCC band 1頭的學生的確走了不少,而band 2的學生亦佔了一些比例。漢堡飽網友希望女兒在一所高d 競爭力的學校讀書,以免自滿,亦無可厚非。但如果我的女兒入了一所band 1 或band 1 尾的學校,我會如實告之,以免她以為很容易拿好成績而怠慢。其實,讀書是要靠自已,入了band 1頭的,固然多了學校一起催谷,但內在自發的推動力,往往比外來的動力有用,另外便是要懂得答題技。HFCC的會考成績,我所知不多,只知去年文科班最好成績是30 or31分,理科班沒文科班考得好(不過都是聽回來的),今年就不知了。
以上言論,若有得罪任何人士,實非吾意,請多多見諒。

回覆 #1 dailam 的文章

dailam的說話完全是我所想所要表達的。看完之後,心裡好似打通經脈一樣,多謝你的分享。可能我的表達能力有限,大家好似誤會了我。

每人都有自己的意見,背後亦有一定原因,我所寫的更不是幻想創作,我有感而發而已。

最後大家都希望子女好,你好我好,大家努力吧!

借dailam所說,以上言論,若有得罪任何人士,實非吾意,請多多見諒。

回覆 #102 肥肥師奶 的文章

雖然你不是 HFCC的家長, 但是我們樂意跟你分享我們子女的問題, 歡迎你隨時加入此標題, 謝謝!

`FaTPaNdA﹏

XD` XP` Xb`   -3-VV

贊成 !
原文章由 fatpanda 於 08-8-8 16:32 發表
雖然你不是 HFCC的家長, 但是我們樂意跟你分享我們子女的問題, 歡迎你隨時加入此標題, 謝謝!

同意DAILAM 的說法, 我應為最重要是找合適的學校 , 整體校風好 , 子女能力之內 , 就是了.  如果唔係, 跑到氣咳都追唔上就苦了學生, 苦了家長.

時間過得好快呀 , 重有十幾日就返學啦.  提提大家16/8(sat) 9:30-12:30 回校取校服呀 .

回覆 #110 kiwaiwong 的文章

謝謝你的資料, 不過我選擇了在校服商的長沙灣倉庫提取校服, 到時需要找尋地點拍攝學生照片.

`FaTPaNdA﹏

回覆 #102 肥肥師奶 的文章

我記得你女兒之前是九龍塘6C同學, 是選入讀直資學校嗎?  如有空的話, 請記得到此標題訴說近況, 謝謝!

`FaTPaNdA﹏

我等佢剪了頭髮就去影靚相.   話時話, 我細女都識一些6年班姐姐, 可能識你女, 返學後,有機會見下面呀.

原文章由 fatpanda 於 08-8-14 15:21 發表
謝謝你的資料, 不過我選擇了在校服商的長沙灣倉庫提取校服, 到時需要找尋地點拍攝學生照片.

開學啦 !   真係衰, 昨晚放定部相機係手袋唸住幫亞女係校門影幅相, 唉, 始終唔記得.

我今朝都有同佢影張返學相!!
仲整估佢叫佢帶棵蔥返學, 咁可以聰明d,
佢即刻話唔好玩喇。 HAHA!!

哈哈, 亞媽話食蔥會聰明d架, 當時我信佢. e 家d人真係唔會咁蠢.
原帖由 cox 於 08-9-1 13:55 發表
我今朝都有同佢影張返學相!!
仲整估佢叫佢帶棵蔥返學, 咁可以聰明d,
佢即刻話唔好玩喇。 HAHA!!

唉, 尋日去買左對adid波鞋比亞囡返學,
點知今日打回頭(因為鞋後面有個細灰色adidas字), 老師話一點其他顏色都唔可以,一定要全對白色, 而家又要買過對!!

原帖由 kiwaiwong 於 08-9-2 09:45 發表
哈哈, 亞媽話食蔥會聰明d架, 當時我信佢. e 家d人真係唔會咁蠢.

係呀,
我個囡仲即刻問我以前有無帶蔥返學。
ahhahahahah, 我以前都唔信既!!!

oh , 唸唔到中學都捉咁緊.  

原帖由 cox 於 08-9-2 23:23 發表
唉, 尋日去買左對adid波鞋比亞囡返學,
點知今日打回頭(因為鞋後面有個細灰色adidas字), 老師話一點其他顏色都唔可以,一定要全對白色, 而家又要買過對!!
...

請問學校(水運會)如果報了名參加比賽,是否可以豁免做(啦啦隊)呢?
‹ 上一主題|下一主題