用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 HFCC家長分享區
樓主: kiwaiwong
go

HFCC家長分享區 [複製鏈接]

HI! Cox 你好,請以後多多指  教                           every 學生都有分group A-group E,不過唔知有咩用,我聽過一個高一屈嘅Form one 學生講佢哋果年似乎就 1A係精英班,但係都係估估下,唔知係唔係,

據聞由中一開始是有分精英班或各主科輔導班, 不過哪兩班是精英班就不清楚, 可能到開學後才知道吧!

`FaTPaNdA﹏

XD` XP` Xb`   -3-VV

你就可啦,我1/8 去都未有現貨呀! d 外套又吾知d 料點,吾訂住先。
原文章由 cox 於 08-8-2 22:57 發表
我地今日去左長沙灣買校服,
佢都有d現貨, 我地要既size咁岩齊晒,
唔洗再行多次

家長迎新日時有講每年精英班都吾會定係邊一班。

原文章由 fatpanda 於 08-8-3 14:06 發表
據聞由中一開始是有分精英班或各主科輔導班, 不過哪兩班是精英班就不清楚, 可能到開學後才知道吧!

原文章由 kiwaiwong 於 08-8-3 21:48 發表
你就可啦,我1/8 去都未有現貨呀! d 外套又吾知d 料點,吾訂住先。

係呀, 我之前都係諗住訂架咋, 無想過有現貨,

咁岩又比我買到!

外套我都未訂, 因為佢話無咁快有,
個日佢仲叫我訂埋冬天校服tim!!

hahhahahaha!!

[ 本文章最後由 cox 於 08-8-4 13:07 編輯 ]

我都訂了冬天校服(外套未訂).  係呢,校褸係边樹買架?

原文章由 cox 於 08-8-4 10:01 發表

係呀, 我之前都係諗住訂架咋, 無想過有現貨,

咁岩又比我買到!

外套我都未訂, 因為佢話無咁快有,
個日佢仲叫我訂埋冬天校服tim!!

hahhahahaha!! ...

咁快訂冬天,
遲d學校係咪都會再有得訂冬天架??
校褸我就唔知, 老師同囡囡佢地講,
冬天可以著棉襖/羽絨咋

係呀, 比埋deposit啦 .
原文章由 cox 於 08-8-4 13:10 發表
咁快訂冬天,
遲d學校係咪都會再有得訂冬天架??
校褸我就唔知, 老師同囡囡佢地講,
冬天可以著棉襖/羽絨咋

Do you know this year the result of F5??

He! He!  我都有興趣知.

me too!

會吾會係分group上呢 ?
原文章由 fanny229339 於 08-8-3 00:34 發表
HI! Cox 你好,請以後多多指  教                           every 學生都有分group A-group E,不過唔知有咩用,我聽過一個高一屈嘅Form one 學生講佢哋果年似乎就 1A係精英班,但係都係估估下,唔知係唔係, ...

原文章由 CandiceMaMi 於 08-8-5 13:42 發表
Do you know this year the result of F5??

Form 6 收生程序,她第一階段在11:37am巳經額滿,所以照道理應該唔差,問題係唔知學校收自己學生的要求係幾分,睇呢個http://edbs6.hkbn.net/cgi-bin/chi_sch_table就知.

回覆 #91 漢堡飽 的文章

我記得你之前曾經在另一標題說明你的女兒已經成功地入讀了程度較好的中學--- 旅港開平, 放棄了附屬的聖家書院, 因為聖家書院收取較多的 BAND 2 學生, 既然如此, 為什麼你對聖家書院本年度的中學會考結果還有興趣呢?

如果中學會考的結果大部分同學都是理想的話, 你是否會感到後悔當初放棄選擇聖家嗎?

相反地, 你是否會感到自己很正確地做了決定放棄聖家而入讀程度較好的中學呢?

`FaTPaNdA﹏

fanny229339,  多謝分享, 應該是不錯吧 !
原文章由 fanny229339 於 08-8-7 11:32 發表

Form 6 收生程序,她第一階段在11:37am巳經額滿,所以照道理應該唔差,問題係唔知學校收自己學生的要求係幾分,睇呢個http://edbs6.hkbn.net/cgi-bin/chi_sch_table就知. ...

我不單對聖家有興趣,我還對華英、黃笏南、銀禧、迦密等同級中學的成績有興趣。作為家長的我,要了解女兒學業有關的事情,成績當然是一部份。聖家雖然是比往年差,但不等於將來差,對嗎?

我選擇旅港是經過多年的觀察及考慮,當然不會後悔,接觸了學校後,我更覺得我無選擇錯誤,更喜歡這學校。有競爭的環境,對我女兒的成長會更好。

其實請不要用另一個眼光對我,大家可以交流心得,我可以分享旅港的事,你們也可以分享聖家的情形,這樣是否更好呢?這不是此網站的目的嗎?

我一早亦講過,聖家是好學校,我無懷疑她們的師資,只是我見過一些學生後,過不到自己的標準而已。

希望大家有更多分享經驗的機會,互相交流。

fatpanda,  這純粹是心理質數問題而已.   好像有一些人轉了公司, 之後聽到舊的公司愈來愈差, 又沒有加人工, 又無花紅, 遲些還會裁員......雖然已事不關己, 但都會好開心的,  這正正反映自己的選擇是正確到極了!  相反地, 公司在他離去後業務不跌反升, 加人工, 又出花紅,  心裡總會有點兒不舒服吧 .  
原文章由 fatpanda 於 08-8-7 14:12 發表
我記得你之前曾經在另一標題說明你的女兒已經成功地入讀了程度較好的中學--- 旅港開平, 放棄了附屬的聖家書院, 因為聖家書院收取較多的 BAND 2 學生, 既然如此, 為什麼你對聖家書院本年度的中學會考結果還有興趣呢?
...

fatpanda & kiwaiwong.. 你地講得好,我撐你地

原文章由 fatpanda 於 08-8-7 14:12 發表
...

[ 本文章最後由 肥肥師奶 於 08-8-7 18:11 編輯 ]

回覆 #1 肥肥師奶 的文章

我的目的不是要否定大家,只是分享討論,我實在不明白大家會有這麼的反應。?????

大家開開心心分享子女的問題,可以嗎?

回覆 #97 kiwaiwong 的文章

對!!  你的比喻就是說中了我心底的想法, 我對於那位家長的查詢真的有點不舒服, 起初我以為是我個人沒有量度, 較為"小氣", 但是當我想深一層, 既然她之前已斷然聖家書院收下較多 band 2 學生, 不能為她女兒帶來更優良的學習氣氛, 所以自行及統一派位都放棄了附屬的聖家書院, 而另投他校, 如果今年或來年聖家中學會考的成績是理想的話, 她是否真誠地替我們高興呢! 還是另有想法!

`FaTPaNdA﹏

‹ 上一主題|下一主題