用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 禧年小學家長請報到
樓主: km1357
go

禧年小學家長請報到 [複製鏈接]

我想問一問, 他們小1 時, 不太識睇題目, 噉係唔係老師考試時, 會先讀一次比佢地聽, 先做ka ?

原文章由 StephanieHo 於 08-7-14 23:35 發表
Thanks a lot km1357, I ve ask a friend who is a secondary school teacher in a band 1 school in shatin... she told me Hay nin is better cos they are disciplined and hardworking wor!

Thanks for sharing ...

hello 大家好
我都係禧年家長
囡囡今年升P.3了
我好鍾意禧年哩間小學

請問 TSA 係咩嚟家 ?

原文章由 qkhui 於 08-7-15 14:50 發表
我想問一問, 他們小1 時, 不太識睇題目, 噉係唔係老師考試時, 會先讀一次比佢地聽, 先做ka ?

hi,我仔仔今年升小二,以我所知考試無讀題目,第一次考試多數配對,有圖,我見佢地d小朋友考試ok喎不用擔心

醒目開學勳章

You are welcome. A lot of teachers (other schools) told us this is a good school when they knew my sonny is allocated to Hay Nien. Hope all our kids enjoy their primary school life.

原文章由 StephanieHo 於 08-7-14 23:35 發表
Thanks a lot km1357, I ve ask a friend who is a secondary school teacher in a band 1 school in shatin... she told me Hay nin is better cos they are disciplined and hardworking wor!

Thanks for sharing ...

請問知不知女孩子的髲式有沒有限制呀? 如顏色等.

hihi:

以我所知就無
因為我囡囡都係長頭髮
佢用過好多唔同color既髮夾同梳過唔同既 bin都無俾老師話過

原文章由 elainepekkle 於 08-7-15 16:55 發表
請問知不知女孩子的髲式有沒有限制呀? 如顏色等.

HI~

醒目開學勳章

hello hello~

原文章由 朱古力 於 08-7-15 20:50 發表
HI~

hi, 唔該晒, 因為女兒都是長頭髮, 所以要問一問.
原文章由 琋琋BB 於 08-7-15 16:58 發表
hihi:

以我所知就無
因為我囡囡都係長頭髮
佢用過好多唔同color既髮夾同梳過唔同既 bin都無俾老師話過

welcome

原文章由 elainepekkle 於 08-7-15 22:29 發表
hi, 唔該晒, 因為女兒都是長頭髮, 所以要問一問.  

Hello

原文章由 朱古力 於 08-7-15 20:50 發表
HI~

我比較擔心仔仔英文科, 因為佢依家幼稚園英文唔係幾好, 好多字串完好快唔記得, 又唔係太認得字, 好多都要睇到圖先會認得, 所以比較緊張..hahahaha

原文章由 Yammiwan2004 於 08-7-15 16:45 發表

hi,我仔仔今年升小二,以我所知考試無讀題目,第一次考試多數配對,有圖,我見佢地d小朋友考試ok喎不用擔心

原文章由 qkhui 於 08-7-16 10:38 發表
我比較擔心仔仔英文科, 因為佢依家幼稚園英文唔係幾好, 好多字串完好快唔記得, 又唔係太認得字, 好多都要睇到圖先會認得, 所以比較緊張..hahahaha

Hi,我仔仔未升小一時幫他報了英文phonics班等佢學下拼音,串英文生字,到了小一開學後學校有一個英語提升能力班,我仔仔讀了一年後覺得佢d英文有進步同埋讀得輕鬆咗,所以二年班我都照樣同佢參加,不妨考慮下

要唔要抽籤ka ? 我有時怕自己嚇怕佢
另佢有抗拒仲衰

原文章由 Yammiwan2004 於 08-7-16 14:49 發表

Hi,我仔仔未升小一時幫他報了英文phonics班等佢學下拼音,串英文生字,到了小一開學後學校有一個英語提升能力班,我仔仔讀了一年後覺得佢d英文有進步同埋讀得輕鬆咗,所以二年班我都照樣同佢參加,不妨考慮下 ...

原文章由 qkhui 於 08-7-16 14:58 發表
要唔要抽籤ka ? 我有時怕自己嚇怕佢
另佢有抗拒仲衰

hi,不用抽籤是開學後有通告問你地參不參加課外活動,費用都不貴,我問仔仔英文班怎樣,他會用遊戲形式佢地每次返完都好開心架

係ar, 噉就好lo...
到時一定要幫佢補

原文章由 Yammiwan2004 於 08-7-16 15:25 發表

hi,不用抽籤是開學後有通告問你地參不參加課外活動,費用都不貴,我問仔仔英文班怎樣,他會用遊戲形式佢地每次返完都好開心架

咁多唔多人報名呢? 要比幾多錢? 是否一星期一次? 咁要幾點放學?
原文章由 Yammiwan2004 於 08-7-16 15:25 發表

原文章由 km1357 於 08-7-15 16:54 發表
You are welcome. A lot of teachers (other schools) told us this is a good school when they knew my sonny is allocated to Hay Nien. Hope all our kids enjoy their primary school life.

Hi, km1357,

Yes, I agreed!

係呢, 你仔仔讀邊間幼稚園ga? 有乜嘢興趣?
我個仔就話想加入籃球隊wor...但P1咁細個, 我諗冇lu!?  

Let's keep in touch! 請多多指教!

Stephanie

原文章由 elainepekkle 於 08-7-16 23:39 發表
咁多唔多人報名呢? 要比幾多錢? 是否一星期一次? 咁要幾點放學?   

Hi,我仔仔個班有十個小朋友學,價錢是$1230 半個學期,逢星期六上課由外籍老師教全堂都是用英文上課所以令佢地學到好多
‹ 上一主題|下一主題