用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 私校唔交7月學費冇得畢業?
go

私校唔交7月學費冇得畢業? [複製鏈接]

請問是否私校慣例, 如果唔交最尾1個月(7月)學費就冇得畢業? 學校在商言商又冇錯, 但好似冇咩人情味. 講真7月淨番得半個月左右, 一陣又話要為畢業禮彩排, 畢業禮完咗又話輕鬆下, 睇下電視, 玩下又過一日, 7除8扣, 上堂日子真係冇得剩, 幾千蚊學費真係幾心痛, 最慘係個小朋友成個月學唔到嘢.
   0    0    0    0

請問last month交吾交學費同私校有嘜關係?
吾通非牟利可以last month吾交學費?
定所有非牟利last month都係返足一個月所以無li個問題?

我女女間私立7月返幾日但係吾洗比7月份學費,全年交10個月,都好oY.

The school need to pay the teacher for 12 months. Is this fair to school ?????
原文章由 idy926 於 08-7-11 12:31 發表
請問last month交吾交學費同私校有嘜關係?
吾通非牟利可以last month吾交學費?
定所有非牟利last month都係返足一個月所以無li個問題?

我女女間私立7月返幾日但係吾洗比7月份學費,全年交10個月,都好oY. ...

原文章由 matthewdad 於 08-7-11 13:32 發表
The school need to pay the teacher for 12 months. Is this fair to school ?????

我指出並吾係間間私立都係返得半個月但要收足一個月學費啫...

We only have to pay for 10 months.

原文章由 Thomas1 於 08-7-11 11:19 發表
請問是否私校慣例, 如果唔交最尾1個月(7月)學費就冇得畢業? 學校在商言商又冇錯, 但好似冇咩人情味. 講真7月淨番得半個月左右, 一陣又話要為畢業禮彩排, 畢業禮完咗又話輕鬆下, 睇下電視, 玩下又過一日, 7除8扣, 上 ...

原文章由 matthewdad 於 08-7-11 13:32 發表

我知學校要出糧比老師, 老師o個12個月糧咪全數係由班家長平均支付, 你估學校自己貼第12個月糧咩. 我比較關心小朋友o係7月有冇野學, 唔好收得家長$就悠悠閒過日神啫.

雖則幼稚園畢業證書冇咩用, 不過為咗1個月學費, 冇得畢業, 有d可惜. 家長要衡量選取幾千蚊or畢業證書.

冇計啦,其實學校可以每月收多d,收10個月,咁我地全年一樣畀咁多.每月負擔重d,但可能心情好d.你只可以睇成分期付款.算吧!

原文章由 Thomas1 於 08-7-11 11:19 發表
請問是否私校慣例, 如果唔交最尾1個月(7月)學費就冇得畢業? 學校在商言商又冇錯, 但好似冇咩人情味. 講真7月淨番得半個月左右, 一陣又話要為畢業禮彩排, 畢業禮完咗又話輕鬆下, 睇下電視, 玩下又過一日, 7除8扣, 上 ...
~easybring~

原文章由 Thomas1 於 08-7-11 17:12 發表

我知學校要出糧比老師, 老師o個12個月糧咪全數係由班家長平均支付, 你估學校自己貼第12個月糧咩. 我比較關心小朋友o係7月有冇野學, 唔好收得家長$就悠悠閒過日神啫.

雖則幼稚園畢業證書冇咩用, 不過為咗1個月學 ...

其實教統局網頁內幼稚園收費係全年費用. 只係分多少期 10 or 11期.
一宜以來都係7月中開始放暑假!

大家要明白....幼稚園學費係全年計,10個月..11個月....甚至12個月都好.....只係數字遊戲 。學券資助都係全年10000蚊計,冇話每月資助你幾多!!!

其實,有D幼稚園用咗10個月收足你一年學費,咁你地返學日子更少。只不過錯覺認為7月、8月唔洗交學費....咁你放假咪冇聲出LAW...

又或者....攪D收費暑期活動,再賺你一筆。咁D家長又覺好合理....

[ 本文章最後由 Icy_babe 於 08-7-11 23:21 編輯 ]

我是做了十多年的幼師,而且是新任媽媽,
我也明白樓主的問題,
兩睇啦,
站在家長立場看,返幾日學,就要交一整個月學費,真係唔底,
但我做過一間幼稚園,因為學校收十一個月,
所以老師都係出十一個月糧,結果,做一年就唔做啦,
大佬,我都要養家!!!
而以我所知,呢間幼稚園成日都換老師,
影響到學校的行政!!!
間接對學生也有影響.
‹ 上一主題|下一主題