用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中一全套課本幾多錢?
樓主: fion128
go

中一全套課本幾多錢? [複製鏈接]

原文章由 PCCW2319 於 08-7-11 08:43 發表
我個仔果間全套$3475.00 , 不過減左中、英字典唔駛買 $2959.

我唔駛買, 係因為屋企已經有, 所以唔駛再買.
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

謝謝報料,請問知不知道做到幾時?

原文章由 maywei 於 08-7-11 10:44 發表
剛剛見到旺角漢榮書店做緊八五折.

原文章由 88muimui 於 08-7-11 20:11 發表
當然不一定要買啦, 現在大部分學生都用電子的啦!

阿女d書九折後都要 $3,6xx

除咗字典可以唔買,你地估 geog 本地圖集
(millennium school atlas) 可唔可以唔買?

我以前讀書果陣都無用過.....

School atlas 真係好少用,開學彼看情況如何才作打算,就算買都買二手得啦!

原文章由 Marco-ma 於 08-7-12 06:58 發表

阿女d書九折後都要 $3,6xx

除咗字典可以唔買,你地估 geog 本地圖集
(millennium school atlas) 可唔可以唔買?

我以前讀書果陣都無用過.....

我個女個間拆咗差唔多要$3000,好貴呀。

我個仔果間又係勁貴要$3,600到, 我見我FD果D ABOUT $2,500.-
點解差敢遠架
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

回覆 #1 0120 的文章

$3000 折左都要$2700

九折後都要2900,我還有一個中三大仔架,兩個加埋書費要6千,點攪呀?!其實有d習作買o左都唔用o既又要我們買.都唔知學校同書商有無.....(費時講啦)

九折後都要3200幾呀!已經無計字典啦!好貴呀!

回覆 #1 irenewan 的文章

書單最後部份的Reference Booklist 係咪須要買呢!有d 係字典應該係可以吾買,但係有d係好似history workbook geography wordsheet 中史作業咁,睇黎有好似都有用喎,咁買定吾買呢!

回覆 #18 ZZdaphne 的文章

$258 Longman World Map with CD, 唔買得唔得啊? 仲有, 商務字典...,成語字典....,漢英字典,  是否已經屋企有, 準備唔買啦!!! for Reference,又唔知買唔買好.... 乜都買total over
4000.

回覆 #18 ZZdaphne 的文章

$258 Longman World Map with CD, 唔買得唔得啊? 仲有, 商務字典...,成語字典....,漢英字典,  是否已經屋企有, 準備唔買啦!!! for Reference,又唔知買唔買好.... 乜都買total over
4000.

冬日勳章 醒目開學勳章

原文章由 cell 於 08-7-12 19:49 發表
書單最後部份的Reference Booklist 係咪須要買呢!有d 係字典應該係可以吾買,但係有d係好似history workbook geography wordsheet 中史作業咁,睇黎有好似都有用喎,咁買定吾買呢! ...

cell,

reference booklist有*我都買哂,但英文字典無*,所以吾買住
不過history我去過幾間都斷市,maths又未出,其他大致上都買哂la!

原文章由 yanyan-mummy 於 08-7-12 22:00 發表

cell,

reference booklist有*我都買哂,但英文字典無*,所以吾買住
不過history我去過幾間都斷市,maths又未出,其他大致上都買哂la!

yanyan-mummy,

吾該晒, 你個小朋友同我個女係未來同學仔呀!

[ 本文章最後由 cell 於 08-7-13 02:39 編輯 ]

簽名被屏蔽

冬日勳章 醒目開學勳章

原文章由 cell 於 08-7-13 02:28 發表

yanyan-mummy,

吾該晒, 你個小朋友同我個女係未來同學仔呀!

係呀!
以後要多D聯絡,互相照顧呀!

買書

其實每間中學買書的價錢各有不同,看看你買多少。

全買新書折咗要$28xx,好彩學校有舊書買賣活動,可以慳返d。另外我仔上年中一時都無買字典,我問校務處唔買得唔得,佢話可以唔買住,如果老師要用果時先買都得,終於讀完中一都無聽過老師話要用,只不過係叫同學回家將d生字查字典,下堂大家傾,無話要上堂時用,同埋屋企都有字典,不過唔同版啫,都係咁查。

[ 本文章最後由 eeyore0511 於 08-7-13 23:26 編輯 ]

依!  我去油麻地學友書店見到職員話買舊書是按照原價35折計喎! 仲有得"簡", 唔知大家有無趣?

我間都$3580已九折
仲有暑期作業$76

[ 本文章最後由 揚莉煒媽咪 於 08-7-14 21:31 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題