用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中一全套課本幾多錢?
go

中一全套課本幾多錢? [複製鏈接]

大家收晒書單未 ah? 我個仔果間全套$2500.00 , 9折後 $2250.00 . 是否大部份中一都差不多價錢 ??
   0    0    0    0

回覆 #1 fion128 的文章

本來 4,300+ ,after discount $3805 (應該是一年) 可貴啊:evil:

我個仔果間全套$3475.00 , 不過減左中、英字典唔駛買 $2959.
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

版主 醒目開學勳章

扣除中英文字典及聖經,九折後$23XX

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20080711&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=11337097

現 $ 1500-1600,
未買 1 本科學書,1本 reader
唔買字典

三聯書店,用恒生咭,可以分期.

醒目開學勳章

我個仔果間成套新要$3100, 但有 9折, 而且如在攞新書前可買到合用之舊書, 可在取新書時即時退書.

9折後要件2,200. 唔買字典.

剛剛見到旺角漢榮書店做緊八五折.

我果間要$25XX...

我見好多家長都唔買字典 . 可以唔買既咩 ????

我個間3300幾,已經無計英文字典啦!勁貴!

醒目開學勳章 王國長老

原文章由 wtfa 於 08-7-11 07:41 發表
本來 4,300+ ,after discount $3805 (應該是一年) 可貴啊:evil:

same same

好貴啊!!!!!

原文章由 fion128 於 08-7-11 01:20 發表
大家收晒書單未 ah? 我個仔果間全套$2500.00 , 9折後 $2250.00 . 是否大部份中一都差不多價錢 ??

真的好貴呀!我個仔個間中學,全套書折實後都要$3311,校服又要$609,真係難為我地呢班父母呀!

當然不一定要買啦, 現在大部分學生都用電子的啦!

原文章由 fion128 於 08-7-11 12:03 發表
我見好多家長都唔買字典 . 可以唔買既咩 ????

原文章由 88muimui 於 08-7-11 20:11 發表
當然不一定要買啦, 現在大部分學生都用電子的啦!

Hi,

More than $3,000.  Very expensive.  I am thinking if dictionary needs to buy.
:-o

You mean the electronic dictionary? Yes, it's very expensive indeed.  However, the paper dictionary costs over $300 also.  It's not cheap at all!  It's also bulky and inconvenient.  I bet your child won't carry it to school.   

原文章由 Tiffanyma 於 08-7-11 20:14 發表

Hi,

More than $3,000.  Very expensive.  I am thinking if dictionary needs to buy.

我買書包括一本英文字典(oxford 進階平裝袖珍版),九折後$3400. 應該是使用一個學年.

我女兒讀旅港課本費要$27++

粉嶺救恩一套書折扣後$22xx, 另外聖經+3年 "借書費" (有些科目學校不建議學生買, 會有公家的書供學生上堂用及有需要時借出) 約$300
=====================
對孩子的希望 - 快樂健康, 做個好人!
‹ 上一主題|下一主題