用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 只是首名子女,沒有其他,係咪一定無機會,有冇朋友都入到 ...
go

只是首名子女,沒有其他,係咪一定無機會,有冇朋友都入到呢?? [複製鏈接]

只是首名子女,沒有其他,係咪一定無機會,有冇朋友都入到呢??

[ 本文章最後由 ve111 於 08-7-11 00:01 編輯 ]
   0    0    0    0

醒目開學勳章

有啊. 你睇返樓下15分0個個topic啦.

原文章由 ve111 於 08-7-10 23:48 發表
只是首名子女,沒有其他,係咪一定無機會,有冇朋友都入到呢??

有呀 ! 想當年我女得 15分我去抽第一 round, 放榜果日去睇係抽唔到, 點知過左2日學校打黎話有人無黎 註冊, 問我讀唔讀如果讀聽朝就黎註冊, 我女真係超級好彩, 仲係執死雞入到, 簡直好似中左六合彩三獎咁

其實我唔係好明,
聖保是否直資的???係咪學費好貴架!!因一直以為是2000到,但昨日才知要成4500到.....
如果考直資,洗唔洗理幾多分呢??

ve111,

我諗你搞錯左, 呢度呢間 st.paul primary catholic (跑馬地) 係津貼, 第一輪計分, 第二輪係按地區大抽獎, 而你所指 "聖保" 應該係銅鑼灣 st.paul convert 佢嘅小學係私立, 中學已經轉左直資, 呢間 "聖保" 中小學全部都要交學費, 你想知清楚啲, 可以睇係以下教統局嘅綱頁:

http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

原文章由 ve111 於 08-7-27 14:29 發表
其實我唔係好明, 聖保是否直資的???係咪學費好貴架!!因一直以為是2000到,但昨日才知要成4500到.....
如果考直資,洗唔洗理幾多分呢??

我兩位朋友都是首名子女,沒有其他,
一位在第一輪OK,另一位在電腦抽第二選又OK。

近年小一學生是出生低的年份,所以選校都不太緊張,大部份家長都會選全日制,半日制(一年上,一年下)的學校相對不數緊張。
‹ 上一主題|下一主題