用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唉...科科紅,可以報邊間中學?
go

唉...科科紅,可以報邊間中學? [複製鏈接]

姪女剛派成續表,竟然科科紅 雖然我唔可以要求人家父母教好個女,不過佢明年就升中了,請問可以選那些中學呢?要程度不高,校風純樸最好是東區的。
大家有什麼意見呢?
   0    0    0    0
明人不作暗事!

難D喎

不如試下暑假補下, 可能去到BAND2呢!

原文章由 See 於 08-7-10 21:27 發表
姪女剛派成續表,竟然科科紅 雖然我唔可以要求人家父母教好個女,不過佢明年就升中了,請問可以選那些中學呢?要程度不高,校風純樸最好是東區的。
大家有什麼意見呢? ...

好老實講科科紅自行真係冇乜機會,不如努力d希望上到band2,如果唔係就等攪珠時放d好校風的band3學校在較前志願啦!

係灣仔唯一一間好校風,但收band3都結左業,正一衰教署.......

佢直係咁差定今年突然差,搵出原因對正下藥好過。再唔係搵另一間小學repreat p5, 推牌玩過。但唔易有人收law!

First, find out the reason, and find the
way to solve the problem. Even though
your nephew have a seat in the
secondary shcool but still all subject in
red marks, that your nephew will be
lost her confident and learning intense
Finally, she/he will be escape from school

多謝大家意見,其實你們的意見我好多年前已經提出,不過人家父母唔當一回事我都無法,當年(小2)我連專幫學習障礙及專注力的社工都幫佢地找同帶埋去,人家唔急我都無法。四年級時已經留過班了,所以無法再留呢...
其實,我已經唔想再過問人家事,不過見姪女咁題成績,也想幫手留意下有無好學校。
明人不作暗事!

原文章由 See 於 08-7-11 21:49 發表
多謝大家意見,其實你們的意見我好多年前已經提出,不過人家父母唔當一回事我都無法,當年(小2)我連專幫學習障礙及專注力的社工都幫佢地找同帶埋去,人家唔急我都無法。四年級時已經留過班了,所以無法再留呢...
其實,我已經唔 ...

呢d叫做皇帝唔急太監急...真係冇計!
當年我偶爾接讀小學之囡囡放學,得悉有個同學一日要飲可樂當水(返學一罐、小息共兩罐、午飯一罐、放學一罐...家中不詳...身型已經到達慘不忍睹!(講真佢快步走起(跑唔郁)上嚟同一隻豬分別不太大...)我試過搵班主任、社工了解(佢哋話一早已跟進過~但冇計!)...最後有機會接觸這位小朋友之母親,佢話小朋友喜歡好難阻止云云...:cry::cry::cry:
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

原文章由 See 於 08-7-11 21:49 發表
其實,我已經唔 ...

清官難審家庭事。閣下的心情我很同情。

我有朋友的兒子,小一已被老師投訴頑皮。讀書不專心。家長不認為自己的子有問題,還說學校不包容。學校建議他替小孩轉活動教學的小學,他又固執不肯。最後小孩派了全新界最正的中學----喇叭。朋友都替他心急。他竟說小孩最適合這學校。還替喇叭中學講盡好話。

很多父母都愛子女,不想他們吃苦。最後小孩就在長大後吃最多苦。

你們講得對呀!不過也論不到我急,我要返工又要湊仔,自己同仔仔的行程都排得滿滿了,連62,99都小見了,其實一年也見得這一家幾次。只是睇住姪女大(在我同老公拖拖第一個月出世的),見她成績不好也心裡不好受。

原文章由 tongyimtong 於 08-7-11 23:02 發表

清官難審家庭事。閣下的心情我很同情。

我有朋友的兒子,小一已被老師投訴頑皮。讀書不專心。家長不認為自己的子有問題,還說學校不包容。學校建議他替小孩轉活動教學的小學,他又固執不肯。最後小孩派了全新界最正的中 ...
明人不作暗事!

簽名被屏蔽

原文章由 See 於 08-7-14 21:26 發表
你們講得對呀!不過也論不到我急,我要返工又要湊仔,自己同仔仔的行程都排得滿滿了,連62,99都小見了,其實一年也見得這一家幾次。只是睇住姪女大(在我同老公拖拖第一個月出世的),見她成績不好也心裡不好受。
...

我都係人地亞姨和姑姐,你的心情我應理解。
雖然你地唔係常見,但你不妨多些和她電話聯系,關心下佢,鼓勵下佢,等佢知道自己都有人關心和著緊,都係成功的動力之一。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

唔我話我撥冷水, 個家長咁不負責任, 科科紅都唔理, 個細路點有心機?!  讀上去任何學校都死.  d top 的學生唔止靠自己自覺, 家長幫唔幫支唔支持都好大恩數, 簡單如默書, 家長多陪小朋友讀, d 成績又點會差到要唔合格啊!  樓主越理得多, 咪俾人話好多事八卦, 反而相方關係仲慘, 問心無愧, 自己d仔女都唔多理, 簡真無得救.

原文章由 wensi 於 08-7-11 15:18 發表

佢直係咁差定今年突然差,搵出原因對正下藥好過。再唔係搵另一間小學repreat p5, 推牌玩過。但唔易有人收law!

wensi

p5 無得推牌架.................我同阿女老師傾過, p5, 6, 係不容有失

原文章由 hinhinmummy 於 08-7-15 11:10 發表

wensi

p5 無得推牌架.................我同阿女老師傾過, p5, 6, 係不容有失

有人出post 話得,去另一間school 重讀p5 , 之前ge分唔計,但去另一間讀p6 就要照計。但我諗無人會收law!亦無乜人會做。

可能資料不正確要問吓教署. sorry!

原文章由 wensi 於 08-7-15 11:44 發表

有人出post 話得,去另一間school 重讀p5 , 之前ge分唔計,但去另一間讀p6 就要照計。但我諗無人會收law!亦無乜人會做。

可能資料不正確要問吓教署. sorry! ...

去另一間我就吾知得吾得啦, 但我女果間班主任就話無得推牌再黎law, 亦可能係每間吾同做法

就算真係得, 科科紅, 有邊間小學肯收? 肯收既都吾會係d 乜野好學校?

其實老公都叫我唔洗理咁多,因為真係吃力不討好。佢地真係好似老溤咁。而且P4已經留過班了,好難再留啦!而家無野望,只望佢唔好學壞。
明人不作暗事!

原文章由 See 於 08-7-15 21:11 發表
其實老公都叫我唔洗理咁多,因為真係吃力不討好。佢地真係好似老溤咁。而且P4已經留過班了,好難再留啦!而家無野望,只望佢唔好學壞。

唔係唔好理咁多,係根本冇得理。。。

我呀哥個女仲勁,科科紅再加埋超級情緒化,無一個補習老師搞得佢掂,連幫緊我個女補果位超級有耐心的都唔得,我都已經盡量去理佢,因為我自己都有2個女,11&7歲,又同奶奶住,又要返工,所以真係有心無力,其實好大原因係我呀嫂又唔理佢(係印尼華僑)我呀哥又要係船做工,唔定時,只得我呀爸帶佢,他是個長期病患者,每天都向我求救,但她係我屋企度真係好聽話,但係返到自己屋就勁惡劣,我呀嫂只識帶她吃,喝,玩,樂,有時明天要返學都去到好夜,我同佢都傾到口臭,我堤議不如將佢寄宿,大家比d意見! thanks!
Family Lam :-P

原文章由 See 於 08-7-15 21:11 發表

其實佢係咪只係科科紅,無其他問題?
女孩子最驚佢成日出去蒲、結交壞朋友、索K,etc。
無呢d傾向就搵補習老師幫下佢,
會吾會有學障你地唔知呀?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題