用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資小學升中學問題
go

直資小學升中學問題 [複製鏈接]

請教:
如果間直資小學是有聯繫直資中學(例如港大同學會或st paul boys), 是否也須要派位? 或是什麼情況呢? 多謝!
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

如果有直升中學, 學校會早一步通知"合格"既學生有關offer, 當然, 學生亦可以選擇唔接受offer而參加派位
萬一學生未達標而中學部未收, 咁正常學生會經派位申請其他學校, 而中學部亦會同時繼續對學生申請進行review, 睇下下一輪可否俾offer
原文章由 YuHangMum 於 08-7-10 02:14 PM 發表
請教:
如果間直資小學是有聯繫直資中學(例如港大同學會或st paul boys), 是否也須要派位? 或是什麼情況呢? 多謝!

[ 本文章最後由 Charlotte_mom 於 08-7-10 23:01 編輯 ]

Charlotte_mom,

您好! 即如果學生接受學校offer, 就不須要申請派位, 是不是?
但可不可以只申請自行分配的學位呢? 不好意思, 因為不識!

醒目開學勳章 王國長老

我女都只係p2, 不過因為讀緊直資一條龍, 所以8多左姐
以我所知, 同小一入學一樣, 如果學生接受左直資學位, 就唔可以再join政府派位 (亦唔駛擔驚受怕咁耐)
當然如果小朋友唔鐘意直升, 亦可選擇唔要, 而申請官津校
(如果有錯, 請高人賜教!)

原文章由 YuHangMum 於 08-7-10 02:35 PM 發表
Charlotte_mom,
您好! 即如果學生接受學校offer, 就不須要申請派位, 是不是?
但可不可以只申請自行分配的學位呢? 不好意思, 因為不識!

真是多謝! 好似您女兒在港大同學會小學讀的(如果不是, 請見諒), 今個星期六的簡介會我會出席, 不知要不要早些去登記攞位呢?

醒目開學勳章 王國長老

係呀我女女係港同的
簡介會唔駛登記攞位咁誇 , 個禮堂好多位仲有balcony tim!
原文章由 YuHangMum 於 08-7-10 10:46 PM 發表
真是多謝! 好似您女兒在港大同學會小學讀的(如果不是, 請見諒), 今個星期六的簡介會我會出席, 不知要不要早些去登記攞位呢?
‹ 上一主題|下一主題