用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 升K3,學邊隻數學好D ?
go

升K3,學邊隻數學好D ? [複製鏈接]

小朋友升K3 , 請問學邊隻數學好D ?
珠心算會吾會令佢到小學時計數亂?

[ 本文章最後由 chankinki 於 08-7-10 14:59 編輯 ]
   0    0    0    0

去學kwik maths, 比珠心算易學, 現在我都組緊理, 因3個人報名有折, 你在邊區?

我住慈雲山 , 你呢 ?  

[ 本文章最後由 chankinki 於 08-7-10 15:00 編輯 ]

原文章由 sylar 於 08-7-10 10:49 發表
去學kwik maths, 比珠心算易學, 現在我都組緊理, 因3個人報名有折, 你在邊區?

幾多錢?上幾多堂?
thx.

原文章由 chankinki 於 08-7-10 10:43 發表
小朋友升K3 , 請問學邊隻數學好D ?
珠心算會吾會令佢到小學時計數亂?

一般 K3 學生學校學數學的重點是數算(counting) ,亦即是數手指。而數算尚算容易。

P1 的時候,學習重點會轉移學習計算 (caculation)
(例如 7 + 8 ,就要教小朋友將 7 裡面的 2 8 ,令到 2 8湊合成為10 , 7 給了 2 之後剩下 5 ,答案就是15)
到了 P1時,對於學習計算就不容易。

所以我提議你幫小朋友報讀用方法學習計算的課程。
KWIK Maths 一種教小朋友用方法計算並且是非常有效的課程!

我小朋友學 KWIK Maths (學果時都係 K3) ,計算能力比佢同級同學好幾倍!

佢地電話: 2877 2867
e-mail:  http://www.kwik.com.hk/

原文章由 ssaa 於 08-7-10 15:11 發表

一般 K3 學生學校學數學的重點是數算(counting) ,亦即是數手指。而數算尚算容易。

到 P1 的時候,學習重點會轉移學習計算 (caculation) 。
(例如 7 + 8 ,就要教小朋友將 7 裡面的 2 給 8 ,令到 2 和 8湊合成為10  ...

謝謝分享 !!

其實奧數係學d乜?
咩形式?
有冇家長或老師可以分享下?
thx.

[ 本文章最後由 chankinki 於 08-7-10 22:01 編輯 ]

升k2可以讀咩好.

原文章由 ssaa 於 08-7-10 15:11 發表

到 P1 的時候,學習重點會轉移學習計算 (caculation) 。
(例如 7 + 8 ,就要教小朋友將 7 裡面的 2 給 8 ,令到 2 和 8湊合成為10  ...

我幫個囡幫左 Enopi maths

My son is studying maths with Kumon and he is in K1.  My husband has finished Master of Maths so I have consulted him.

He said Kumon is good enough for our son at this stage but when our son is older he will look at the different methods again to see which one is better.

My son has been studying with Kumon maths for about 10 months.  He is now doing simple addition up to +4.  I am OK with his progress.  However, I have to accompany him to do the homework.  I do not actually do the homework with him but I sit behind him and make sure he is concentrating.  I hope he can be more independent.

原文章由 mmak 於 08-7-10 22:22 發表

原文章由 mmak 於 08-7-10 22:22 發表

請問呢隻係咩形式?
你囡囡幾大?

chankinki ,

我囡5歲升K3, enopi 同公文好相似... 又係要每日做功課,
但enopi 用英文教(我囡KG都係用英文教數的).. 而且有2part , 1part 計數(basic thinking) 另1 邏輯思維 (critical thinking)... 一齊學的...

同公文一樣, 要搵個師資好嘅教室

FYI  >> E.NOPI MATH (BK)

http://hk.enopi.com/HongKong/product/MathMaterials_prime01.aspx

click > flash sample, 可以試玩的~
原文章由 chankinki 於 08-7-10 22:40 發表

請問呢隻係咩形式?
你囡囡幾大?

[ 本文章最後由 mmak 於 08-7-10 22:59 編輯 ]

原文章由 mmak 於 08-7-10 22:57 發表
chankinki ,

我囡5歲升K3, enopi 同公文好相似... 又係要每日做功課,
但enopi 用英文教(我囡KG都係用英文教數的).. 而且有2part , 1part 計數 另1 邏輯思維...

同公文一樣, 要搵個師資好嘅教室

FYI  >> ...

mmak :
多謝你既意見

原文章由 LILY媽咪 於 08-7-10 22:10 發表
升k2可以讀咩好.

唔駛心急,K2 同佢玩多飛行棋,對佢 Counting 幫助好大!

不過如果你真係好著急, KWIK Maths 都係一個唔錯選擇。
因為:
1.用手指計算,所以比較具體,較易掌握。
2.可用於小學多位加減乘除計算,對將來幫助很大。

哦, 明白, 謝謝.

原文章由 ssaa 於 08-7-11 11:05 發表

唔駛心急,K2 同佢玩多飛行棋,對佢 Counting 幫助好大!

不過如果你真係好著急, KWIK Maths 都係一個唔錯選擇。
因為:
2.可用於小學多位加減乘除計算,對將來幫助很大。 ...

原文章由 chankinki 於 08-7-10 22:00 發表
其實奧數係學d乜?
咩形式?
有冇家長或老師可以分享下?
thx.

我們所指的奧數,全名為“國際數學奧林匹克”(International Mathematical Olympiad 簡稱IMO),於本世紀50年代(共產年代)興起於東歐,後逐漸擴展為世界性的中學生數學競賽。由羅馬尼亞數學家發起,1959年夏天在羅馬尼亞布拉索夫舉 行第一屆競賽,當時有東歐6個國家參加。1965年起西歐開始參加,以後參加國家和地區逐漸增加,1989年已達50個。

香港亦有派學生參賽,不過參賽者全部都是中學生。

嚴格來說,奧數不適宜小學生報讀,因為真正奧數是超越小學生的一般計算及解難題目。奧數類似中學的 A Maths Pure Maths , 內容艱深,就算一般家長都未必能夠應付。

所以除非小朋友五、六年級或以上,再加上對數學極有天分者,才適宜報讀。

但五、六年級報讀亦要小心,因為正值呈分年級,若時間分配不宜,影響校內成績,影響中學派位,就得不嘗失了!

ssaa,

KWIK Maths 用手指計算??... 是否同指心算 一樣 ??

原文章由 ssaa 於 08-7-11 11:05 發表

因為:
2.可用於小學多位加減乘除計算,對將來幫助很大。 ...

原文章由 mmak 於 08-7-11 20:52 發表
ssaa,

KWIK Maths 用手指計算??... 是否同指心算 一樣 ??

Hi! MMAK!

指心算是多年前很流行的史豐收演變出來的速算,學習兩者目的主要是為了活化腦筋、開發腦潛能,並不是為了計算學校的全面計算。

KWIK Maths 絕對和指心算不一樣,它主要目的是教授小朋友用方法全面計算學校的加減乘除。有方法、計數就易好多!

hi,ssaa,

How about "SELIN" ??
For a enter P1 student, "Selin" or "KWIK MATH" better  ??

[url=http://tickers.families.com][/url

咩方法呢???

原文章由 ssaa 於 08-7-12 17:15 發表

Hi! MMAK!

指心算是多年前很流行的史豐收演變出來的速算,學習兩者目的主要是為了活化腦筋、開發腦潛能,並不是為了計算學校的全面計算。

KWIK Maths 絕對和指心算不一樣,它主要目的是教授小朋友用方法全面計算學校的 ...
‹ 上一主題|下一主題