用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 馬基好, 還是荃灣官小好?
go

馬基好, 還是荃灣官小好? [複製鏈接]

囡囡明年入小一, 現在煩緊選學校. 我家住珀麗灣, 馬基就很近我, 但又覺得如果入到荃灣官小, 會比較大機會入荃灣官中, 是這樣的嗎? 不過返學對佢黎講又遠咗 d. 請問各位可以給些意見嗎?
   0    0    0    0

我同妳剛剛相反, 我家住荃灣, 心儀小學就係馬基, 好多朋友家長都話好遠, 我同老公覺得此校好合適我囡囡性格, 就算係遠少少都值得.

荃灣官小同荃灣官中 (聯繫) 的確會係容易入, 但都要睇小朋友成績 &  lucky, 我朋友囡囡成績中等, 入唔返荃灣官中, 派了去一間 band 2 尾中學.

不如諗下小朋友同自已合適邊種教學方式, 再作決定,  是關d兩間係教學方式係完全唔同.
(如果間學校係合適的話, 辛苦少少都無防)

原文章由 YanYansweetie 於 08-7-10 09:46 發表
囡囡明年入小一, 現在煩緊選學校. 我家住珀麗灣, 馬基就很近我, 但又覺得如果入到荃灣官小, 會比較大機會入荃灣官中, 是這樣的嗎? 不過返學對佢黎講又遠咗 d. 請問各位可以給些意見嗎? ...

[ 本文章最後由 tramtram 於 08-7-10 11:24 編輯 ]

謝謝你的意見啊. 不過想請教如何覺得哪間學校適合她呢?
因據我所知荃灣官小和馬基都是活動教學的. 而荃官更是六年都是活動教學. 我女兒都很好動, 相信這兩間學校都應該適合她.
不過我也會去馬基星期六的 Open Day, 了解多些.  

原文章由 tramtram 於 08-7-10 11:18 發表
我同妳剛剛相反, 我家住荃灣, 心儀小學就係馬基, 好多朋友家長都話好遠, 我同老公覺得此校好合適我囡囡性格, 就算係遠少少都值得.

荃灣官小同荃灣官中 (聯繫) 的確會係容易入, 但都要睇小朋友成績 &  lucky, 我朋友 ...

海壩街官立小學 & 荃灣官立小學 (麗城) 都係傳統式 (谷型).
對我知荃灣官立小學 (麗城) 有龍虎榜, 聽過有家長講功課多, 好辛苦....我/囡囡一定訂唔順.

馬基 open day - 我都去.

原文章由 YanYansweetie 於 08-7-10 17:18 發表
謝謝你的意見啊. 不過想請教如何覺得哪間學校適合她呢?
因據我所知荃灣官小和馬基都是活動教學的. 而荃官更是六年都是活動教學. 我女兒都很好動, 相信這兩間學校都應該適合她.
不過我也會去馬基星期六的 Open Day,  ...

[ 本文章最後由 tramtram 於 08-7-10 18:03 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題