用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有多少人入到聖母玫瑰?
go

有多少人入到聖母玫瑰? [複製鏈接]

入到聖母玫瑰, 會否再叩門上智?
   0    0    0    0

?????????

我個囡入左聖母,尋日同佢去叩上智同銘賢

上智's 要中,英, maths  & conducts 都要全 "A", right?

原文章由 marjoriepoon 於 08-7-9 22:29 發表
我個囡入左聖母,尋日同佢去叩上智同銘賢

醒目開學勳章

聖母玫瑰係band 1學校呀

仲要搵第2間

ps我係舊生

原文章由 tabodaisy 於 08-7-12 01:53 發表
聖母玫瑰係band 1學校呀

仲要搵第2間

ps我係舊生

Can u tell me more about this school?  We want to try on "上智" 係因為大多數Tak Nga Primary will choose it as their 1st choice.  Bur actually my daughter are more like Our Lady of Rosary.

我都係舊生,睇下幫唔幫到你
OLR 的校風好純樸,學生都很純品的,很少學壞,
至於成績,我讀的時候,每年會考都有多個7a,只是大家考到好成績,都不會甘心留在原校,導致中六七成績較差

原文章由 Crystalmylove 於 08-7-12 17:28 發表

Can u tell me more about this school?  We want to try on "上智" 係因為大多數Tak Nga Primary will choose it as their 1st choice.  Bur actually my daughter are more like Our Lady of Rosary.

原文章由 ericter 於 08-7-12 22:22 發表
我都係舊生,睇下幫唔幫到你
OLR 的校風好純樸,學生都很純品的,很少學壞,
至於成績,我讀的時候,每年會考都有多個7a,只是大家考到好成績,都不會甘心留在原校,導致中六七成績較差

...

Thank you very much for your information.  Its very helpful!

醒目開學勳章

學校的學生都很乖,老師好用心教學,而且師生關係好好
成績都好架...

我果期的F5有幾個7A,幾個5A....
到F7時,有5個5A呀

原文章由 tabodaisy 於 08-7-13 12:29 發表
學校的學生都很乖,老師好用心教學,而且師生關係好好
成績都好架...

我果期的F5有幾個7A,幾個5A....
到F7時,有5個5A呀

Wor!  好開心聽到e d infomation, 讓我安心好多, 謝謝2位!  不知現在情況會否一樣? 其實我女兒是Tak Nga Primary, 但是不明白為何top的student都去上智or 聖母玫瑰, 有d為他人作嫁衣裳的感覺!

因為我個囡中英數全A,據聞OLR係band one 中,上智係band one頭,所以叩上智囉

小女都是今年入聖母玫瑰,舊生師姐,可否再提供多些資料,可幫助學妹,7月11日註冊那天我都覺這間是一所純樸及讀書風氣很好學校,本人最喜歡是學校環境休靜.
謝謝

原文章由 marjoriepoon 於 08-7-14 11:08 發表
因為我個囡中英數全A,據聞OLR係band one 中,上智係band one頭,所以叩上智囉

你有消息未? 不知你女女就讀哪間小學? 我女兒同學有4A都係入OLR, my daughter got 3A1B.

回覆 #13 Crystalmylove 的文章

囡囡無消息,我個女全A呀,唔知關唔關事,佢上次面試時表現太差呢?

我都係德雅小學,聽説因為中學不及OLR及上智,所以我那時選了OLR.
由於德雅小學的程度較高,入了OLR後會讀得很輕鬆呢.

原文章由 Crystalmylove 於 08-7-14 02:07 發表

Wor!  好開心聽到e d infomation, 讓我安心好多, 謝謝2位!  不知現在情況會否一樣? 其實我女兒是Tak Nga Primary, 但是不明白為何top的student都去上智or 聖母玫瑰, 有d為他人作嫁衣裳的感覺! ...

原文章由 BBSANDY 於 08-7-14 12:24 發表
小女都是今年入聖母玫瑰,舊生師姐,可否再提供多些資料,可幫助學妹,7月11日註冊那天我都覺這間是一所純樸及讀書風氣很好學校,本人最喜歡是學校環境休靜.
謝謝 ...

你需要什麼資料?儘管開聲吧!

校風如何?是否有精英班?
學生讀書風氣?
我選擇此校是該校校風純樸(見該校學生衣服及衣飾)
校長及老師和藹可親
多謝你寶貴意見

原文章由 BBSANDY 於 08-7-15 11:09 發表

校風如何?是否有精英班?
學生讀書風氣?
我選擇此校是該校校風純樸(見該校學生衣服及衣飾)
校長及老師和藹可親
多謝你寶貴意見

校風如前所說,是非常純樸
我讀的時候,入學前會有考試,1E 是精英班,但係升上去又未必是E班精英,會再編班的
讀書風氣都ok,大致學生都着緊成績
係呀,學校管學生的衣飾都很嚴的,
校長及老師又真係幾和藹可親,師生關係也很緊密

[ 本文章最後由 ericter 於 08-7-15 11:21 編輯 ]

請問現時校長是修女嗎?

原文章由 ericter 於 08-7-15 11:19 發表

校風如前所說,是非常純樸
我讀的時候,入學前會有考試,1E 是精英班,但係升上去又未必是E班精英,會再編班的
讀書風氣都ok,大致學生都着緊成績
係呀,學校管學生的衣飾都很嚴的,
校長及老師又真係幾和藹可親,師生關係 ...

精英班是否每級一班?
另精英班與其他班教書方式一樣,因我不太喜歡教育方式有厚此薄彼.
謝謝回覆
‹ 上一主題|下一主題