用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好開心,囝囝派左成續表,全級考......
樓主: 小妮子
go

好開心,囝囝派左成續表,全級考...... [複製鏈接]

恭喜樓主!
小兒現正P.1將升P.2,成績一般。
想請教你的過來人經驗,
就以考試內容重點和溫習取向,
P1至P2至P3有何轉變?
是否P.1的底好重要?否則到P.3谷唔上。
謝謝你的寶貴分享。

I can image you will be super happy.

以我個人意見,我認為唔係小一個底要打得好,而係成個小學都要打好個底升中,因為升到中學係要靠小朋友自己架,我地做媽咪既根本幫唔到D嘜,只係可以當朋友咁鼓勵佢。

你講到你個仔小一成績一般,我唔知道你所指係邊科,定係科科都一般。我自己囝囝以前間幼稚園程度比較深,所以升上小一時都唔係咁大問題,不過係囝囝讀小一時,見班主任果時同佢傾開,先知原來好多小朋友係唔識得解題目,更加唔知道份卷要佢地做乜(例如:小朋友唔知乜野叫選詞填充,重組句子:把詞語排成通順的句子……),因為讀幼稚園時老師會解比同學仔知,要佢地做乜,但係上到小一(老師都會解返),但係過左一排(其實時間好短,我自己稱為蜜月期),就要小朋友攞到份卷,自己做架啦,我講咁多,係想講係唔係你小朋友都遇到呢個問題呢?如果係呢個問題,就容易解決,平時做練習時,叫小朋友讀埋(例如:擴張句子:把括號內的詞語內加入句子內),要小朋友讀一次再解釋一次,久而久之,小朋友就會識得自己睇題目啦。

當然由P1到P2再到P3,課文係深左(廢話) ,但係唔會一下子就深晒架,係慢慢黎,所以我覺得不如趁呢個暑假同小朋友重溫一下小一既課本,買一本包涵中英數常既練習比小朋友做,睇下小朋友有乜唔識(做到啱時,要贊下佢,小朋友會好開心架,等佢唔會怕左做練習),再慢慢解返比佢聽(要有耐性,唔好一步登天),等你知道究竟小朋友遇到乜野唔識,你同佢一齊解決,記住呀,考試時老師出既題來來去去都係果D,如果小朋友咁啱唔識或者唔明,只係抄返個答案返黎,咁下一次再出返同類型既題目,都係一樣會錯架。

最後,遇到一D要特別留意既,用螢光筆畫起佢,要小朋友特別留意,好似我自己咁,我好長氣架,成日都會提住囝囝,囝囝可能就係怕左我咁長氣,所以都會同我合作。

舉個例:例如小一既英文,He, She, It動詞要加s,我就成日提住囝囝。

其實小朋友考試,我係會同小朋友溫晒所有內容,再睇返小朋友比較差既,同佢做多D呢方面既練習,溫習既取向就會專攻囝囝比較弱黎教,好似我小朋友,作文比較弱,因為我知道升上小四,中文作文係好重要,所以我要趁呢個暑假,我叫囝囝睇多D課外書,自己再叫佢作多D文,任囝囝點寫都好,我只係想知道佢可以寫D乜`我,我再修改返,等佢知道自己既程度。

講講下,我好似越講越亂 ,希望可以幫到你,遇到乜野問題,大家再係呢度分享下。

原文章由 sword 於 08-7-11 17:18 發表
恭喜樓主!
小兒現正P.1將升P.2,成績一般。
想請教你的過來人經驗,
就以考試內容重點和溫習取向,
P1至P2至P3有何轉變?
是否P.1的底好重要?否則到P.3谷唔上。
謝謝你的寶貴分享。 ...

醒目開學勳章

衷心恭喜您

多謝你的分享,我睇到你放了不少心機及時間,所以才有這份成績,恭喜您!

真係恭喜哂
我個囝囝全級考第五
進步好多
希望下年可以學你囝囝
衝擊全級第一名

原文章由 小妮子 於 08-7-12 10:35 發表
以我個人意見,我認為唔係小一個底要打得好,而係成個小學都要打好個底升中,因為升到中學係要靠小朋友自己架,我地做媽咪既根本幫唔到D嘜,只係可以當朋友咁鼓勵佢。

你講到你個仔小一成績一般,我唔知道你所指係邊科,定係科科 ...

Thanks very much.
We will work hard in this summer.

hi, 你的case 同我差不多, 比科中文激壞, 中文人大, 係test, exam, 都係比科中文拉底晒. 好煩呀....
原文章由 小傑媽媽 於 08-7-11 11:29 發表
小妮子,
你真係一個好好既媽咪,你囝囝真幸福!
可唔可以教下我點幫個仔溫中文呀?佢今次考試科科都九十分以上,但中文就只得六十幾分,平均分比佢拉低晒…
我個仔唔鍾意做中文練習,遇到唔識做或者做錯左既題 ...

真係好叻!!

原文章由 小妮子 於 08-7-9 12:30 發表
好開心,囝囝派左成績表,全級考第一,仲有獎學金攞,辛苦左全年,終於有回報,希望囝囝能夠keep住

好戥你高興! 希望我仔會係嚟緊一年緊張番自己啲成績, 如果唔係, 深信都好難追到了.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Well done

Wow!! 恭喜哂! 繼續努力! 我都想知點可以考得咁勁!我女女只係全級第9...上年全級38,我唔識跟,全靠請左個小學Miss私補,今年簡直進步神速!連班主任都嚇一跳
‹ 上一主題|下一主題