用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好開心,囝囝派左成續表,全級考......
樓主: 小妮子
go

好開心,囝囝派左成續表,全級考...... [複製鏈接]

原文章由 小妮子 於 08-7-9 12:30 發表
好開心,囝囝派左成績表,全級考第一,仲有獎學金攞,辛苦左全年,終於有回報,希望囝囝能夠keep住

Congratulations!  Wish your son (and you) can keep up the effort!

嘩! 好叻呀, 仲係三年級.

Congratulations

Keep it up

回覆 #25 gg168 的文章

係架,間學校要全級第一(上下學期總成績)先有獎學金,奬學金有兩個,一個$300,另外一個$HK1000

囡囡下學期全班全級 ok

但都喜出望外了.

[ 本文章最後由 bowling68 於 08-7-10 23:13 編輯 ]

Congratulation !
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

醒目開學勳章

原文章由 小妮子 於 08-7-9 23:37 發表
係架,間學校要全級第一(上下學期總成績)先有獎學金,奬學金有兩個,一個$300,另外一個$HK1000

恭喜,恭喜,嘩你個小朋友真係好叻呀,

恭喜晒!三年級得到全級第一名真係吾容易。

小妮子,

恭喜哂,好登你開心呀.

原文章由 小妮子 於 08-7-9 23:37 發表

原文章由 小妮子 於 08-7-9 12:30 發表
好開心,囝囝派左成績表,全級考第一,仲有獎學金攞,辛苦左全年,終於有回報,希望囝囝能夠keep住

方便透露讀邊間學校嗎?

does it matter to you

原文章由 基仔囡囡 於 08-7-10 21:21 發表
方便透露讀邊間學校嗎?

原文章由 小妮子 於 08-7-9 15:47 發表
多好謝大家祝賀!我其實真係好開心!

唔好話請教,言重啦,當然可以分享下心得,希望各位唔好見笑。

練習一路都有做開(由囝囝幼稚園開始做),唔可以話監,平時做完功課就會做一、兩頁(包括中、英、數 ...

恭喜哂!!!!!真是要向你多多學習!!多些上來分享啊!!!

真係好多謝大家呀!

Thanks All!

其實我開呢個Topic都驚比人話晒命,因為而家既bk有少少唔同左,好多時人身攻擊,唔係咁好,不過都唔理得咁多,因為我真係好開心,好想同其他bk媽咪分享,如果你地留意下我註冊既日子,係囝囝小一派位的日子,當時自己乜都唔識,好彩多得bk媽咪們幫手,先至冇咁徬徨。

至於囝囝間學校係邊間,係呢度唔係咁方便講,如果你地有留意我開既topic(雖然唔係好多),就會知道啦!囝囝係小二插班生(下學期),開頭都驚囝囝唔適應,好彩囝囝都好鍾意新學校,你地一定會問點解要轉校,因為呢間小學有聯擊中學(band 1英中),而我覺得要同小朋友轉校越細個越好(唔係舊校唔好)

囝囝學校一共有四次考試(上下學期),而每次考完試學校都會排名次,囝囝一共有三次全級第一,而最尾一次考試雖然分數高左,但就排全級第六,我問返囝囝,囝囝話份卷好容易,我諗係囝囝唔小心做(佢有時就係過份自信 ),所以其他同學攞到高分,咁四次既分數加埋,囝囝就攞到全級第一。

有媽咪講會唔會好大壓力,冇就係呃你,不過我唔會比囝囝知道,我只係同佢講,如果你有乜野唔識,媽咪會教你,但係如果媽咪教過你既,而你唔小心做又或者唔識做,媽咪就會好失望,囝囝都算乖,都好少令我失望,遇到唔識或者唔明既,我會同佢解釋,自己再出D囝囝比較弱既題目比佢做,做多左,自然會有進步。

以後大家有乜教小朋友既心得,一齊係呢度分享下,一齊努力呀!

[ 本文章最後由 小妮子 於 08-7-11 10:53 編輯 ]

多謝你,唔好咁擔心啦,下次再努力過啦,我囝囝都試過中文攞72分,果時都嚇死我,唔知道出左乜問題,不過我後尾改左溫習既方法,中文先進步左好多,所以一次既失敗唔係代表永遠既,只要努力,一定會成功既(好似好老土)!

你可以同囝囝講,成功兩個字係有腳仔架,你唔努力去追住佢,佢會走架,呢句說話係我成日同囝囝講既

原文章由 小傑媽媽 於 08-7-10 21:31 發表
congratulations! 你囝囝真係好叻呀,三年級既課程好深,考到咁既成績真係得來不易呀!來年繼續努力,一定可以keep住攞好成績架!
我個仔仲未派成績表呀,仲有一個星期先派,佢最叻都只係考全班第一咋,全級都未試過入到三甲…今次考 ...

回覆 #40 小傑媽媽 的文章

小傑媽媽:

你囝囝緊唔緊張自己成績架,呢樣係好重要既,如果佢緊張自己成績或者名次,你可以同佢講媽咪都係想幫你,你睇下,你科科都九十幾分,剩係中文差少少,幾唔抵呀,如果你肯跟住媽咪教你既方法,我相信一定會有回報架!

另外,你囝囝唔鍾意做中文練習,又唔睇課外書,不如咁啦,你冇要佢睇,係你自己講故事比佢聽,遇到D生字,你同佢解釋返,當然故事書既內容係你囝囝鍾意果D,久而久之,等佢冇咁抗拒,先至要佢自己睇,再講返比你聽.

中文練習你可以比佢做一D簡單既,佢做得啱時,你可以贊下佢,等佢有返自信心!

最後,bk有d媽咪post左一d網址,係有一d中文遊戲都幾好玩,又可以學到既,你可以搵一搵,如果我搵得返,我再係呢度post出黎!
‹ 上一主題|下一主題