用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北區媽咪可否分享子女的派位情況?
go

北區媽咪可否分享子女的派位情況? [複製鏈接]

北區媽咪可以分享子女的派位情況
   0    0    0    0

原文章由 ricetaster 於 08-7-9 11:34 發表

囝囝讀粉神, 派到第一志願 粉嶺救恩

雖然最喜歡是自行分配時考過的大埔某中學, 但囝囝band 2成績, 我地都唔敢奢望, 區內英中都唔洗唸添啦!  所以放左粉嶺救恩第一.  好感恩啊, 派得到, 我地個個都好開心!

囝囝都有好多同學仔升上呢間中學.

尋日班主任同校長話今年大部份都派得好好.
=====================
對孩子的希望 - 快樂健康, 做個好人!

bunnycatcat99

你囝囝個班多少人派到北區或他區英中?

原文章由 ricetaster 於 08-7-9 11:34 發表

姨仔個女成績非常差劣,我叫佢唔好搏,搵間band2尾好過最終派去兩間官中或喇叭學校...最後派到第一志願~鳳一!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

原文章由 ricetaster 於 08-7-9 21:34 發表
bunnycatcat99

你囝囝個班多少人派到北區或他區英中?

佢個班我唔太清楚啊, 但今日見小學出左個report, 全級有16個派左北區三間英中, 另外他區英中約有6個 (QE, 體藝, 郭德勝, 林漢光等...).  入QE個女同學就同囝囝同班.

原文章由 櫺囹桼 於 08-7-9 21:46 發表

姨仔個女成績非常差劣,我叫佢唔好搏,搵間band2尾好過最終派去兩間官中或喇叭學校...最後派到第一志願~鳳一!

鳳一: 聽聞近年d校風都改善緊
阿仔有個同學, 成績中等, 但 no .唔靚, 好慘, 派左去喇叭!!!!!!!!!!!!!!!
希望佢叩門成功啦!

有無人知道今年五旬節靳茂生小學派位結果 ?

靳茂生小學有17名學生派了-----鄧顯中學

[ 本文章最後由 yanchi2 於 08-7-11 15:36 編輯 ]

我認識o既全部都派到第一志願, 終於明白點解d話開心過中六合彩, 我個仔派咗去風采

原文章由 bunnycatcat99 於 08-7-10 13:13 發表

鳳一: 聽聞近年d校風都改善緊
阿仔有個同學, 成績中等, 但 no .唔靚, 好慘, 派左去喇叭!!!!!!!!!!!!!!!
希望佢叩門成功啦!

鳳一轉左校長,好積極改革中..希望先搞好校風(新市鎮最大之問題)後搞成績!

派去喇叭學校十個九個都會叩門(實在遠近聞名!)...盡人事啦!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

我囝囝曾梅 , 全班36人, 30個第一志願 , 3個鄧顯 , 6個甲寅 , 3個陳融 . 另外有鳳溪第一小學舊同學平時英文考試羅6x 分 , 呈分試老師出題出得特別淺 , 羅左8x分 , 全班85%第一志願 ,全班第一名先得1A , 2B , 4個入鄧顯...............(我個仔全張成績表羅晒先全班第10名...... ...)

原文章由 fion128 於 08-7-10 22:22 發表
我囝囝曾梅 , 全班36人, 30個第一志願 , 3個鄧顯 , 6個甲寅 , 3個陳融 . 另外有鳳溪第一小學舊同學平時英文考試羅6x 分 , 呈分試老師出題出得特別淺 , 羅左8x分 , 全班85%第一志願 ,全班第一名先得1A , 2B , 4個入鄧 ...

鳳溪第一小學做馬出來的學生入鄧顯陪跑。

不負責任的小學,可憐的學生。

原文章由 櫺囹桼 於 08-7-10 22:06 發表
鳳一轉左校長,好積極改革中..希望先搞好校風(新市鎮最大之問題)後搞成績!
派去喇叭學校十個九個都會叩門(實在遠近聞名!)...盡人事啦!

自從鳳二慢慢 fade out 之後,鳳一好似校風好左,吾覺有飛仔集結門外。其實鳳溪環境幾好架,好大的草地,係度讀書好relax。

鳳二暫借俾鳳溪小學下午校,而鳳二小學又正在係鳳一小學後面起緊新校舍,到時鳳二中學校舍吾知留番來做什麼呢?

你姨仔個囡放基新、聖方濟各係第幾志願?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

原文章由 virgokaren 於 08-7-10 22:31 發表

自從鳳二慢慢 fade out 之後,鳳一好似校風好左,吾覺有飛仔集結門外。其實鳳溪環境幾好架,好大的草地,係度讀書好relax。

鳳二暫借俾鳳溪小學下午校,而鳳二小學又正在係鳳一小學後面起緊新校舍,到時鳳二中學校舍吾知留番 ...

鳳一環境好,不過小朋友要搭兩程小巴先到!
我只叫佢將鳳一擺第一志願,,,其餘佢自己諗!
好多新界人睇緊政府點樣發展河套區!

原文章由 櫺囹桼 於 08-7-10 22:54 發表
鳳一環境好,不過小朋友要搭兩程小巴先到!
我只叫佢將鳳一擺第一志願,,,其餘佢自己諗!
好多新界人睇緊政府點樣發展河套區!

河套區好似唔關果頭事喎!

鳳一除左校巴,好似仲有穿梭巴架,俾吾俾學生坐我就唔知。
但果頭得一架巴士&一架小巴到達,仲要成十幾分鐘至一班車,但車程就只需五分鐘左右,好多學生行路的。

至不過,上水粉嶺d學校好多都唔就腳!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

原文章由 櫺囹桼 於 08-7-10 22:06 發表

呢句真呀!  幾個新市鎮最頭痕就係校風問題...  難怪風采或大埔恩主教呢d老師連放學後都要 [巡區]...

喇叭真係係人都怕左佢...基新呢兩年好似又攪番好d咁, 有時見班細路放學, 都唔算太差 (早排嚮上水坐車遇到一班唔知邊間中學, 唉, 中三左右啦, d女仔粗口流利過林敏驄講台山話!!!)

靳茂生小學有17名學生派了-----鄧顯中學,甲寅中學 ,15

原文章由 chising 於 08-7-12 09:40 發表
靳茂生小學有17名學生派了-----鄧顯中學,甲寅中學 ,15

好勁,佢地全級排50幾都係報英中,

有時真係唔明,小學都係統一派位,收返來的學生質素係一樣,點解有d學校會教咁多band 生出.

樂樂

有D勁的北區小學 Band 1 生可以佔本校學生全數超過50%,例如嘉福榮真,那麽便有可能有較多的學生 入英文。 九龍區油蔴地天主教小學分派英中去到六年級生的65%。
‹ 上一主題|下一主題