用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門區!!派位派成點呀~分享吓???
樓主: karen~ma
go

屯門區!!派位派成點呀~分享吓??? [複製鏈接]

請問 : 上午校 or 下午校?

另, 何日東學生是否較少入到陳瑞芝?

原文章由 anson0727 於 08-7-17 17:46 發表
我朋友的囝囝讀何日東小學。
原文章由 anson0727 於 08-7-17 01:07 發表
我覺得統一派位都要講運氣, 我有朋友考全級80以外都入到梁銶鋸。

何日東、胡少渠學生是很少入到陳瑞芝,陳瑞芝多收蒙恩學生

原文章由 kan89 於 08-7-18 18:00 發表

不過我個女間小學道教青松都有14個人入去陳瑞芝, 佢好在唔係
聯繫中小學,  只要成績好就有機會入到. 何日東小學就有聯繫中學.

蒙恩上有二十幾人入陳瑞芝

原文章由 kan89 於 08-7-18 21:41 發表
蒙恩上有二十幾人入陳瑞芝

嘩, 咁利害, 好彩我個女都入到梁銶鋸, 也在青松小學操fit左
數學,她曾在數學o林匹克比賽得奬. 聽佢講好多人數學都唔夠佢好.
多謝青松小學.

原文章由 kan89 於 08-7-18 18:00 發表

屯門宫立中學同南屯門宫立中學都收好多道教青松的學生.
屯宫就有37個左右, 南屯宫都有好多, 但我就係唔記得左.
道教青松的學生通常都可以入到第一和第二志願的學校.

我個囝都係青松出品(下午校),我早前先知原來係上下午校夾埋才有14隻鴨仔入去陳瑞芝,早前辦入學手續佢d師姐話收生標準以操行為先最少要A-,我想知係唔係,有無朋友知道??

原文章由 spama 於 08-7-19 18:13 發表
我個囝都係青松出品(下午校),我早前先知原來係上下午校夾埋才有14隻鴨仔入去陳瑞芝,早前辦入學手續佢d師姐話收生標準以操行為先最少要A-,我想知係唔係,有無朋友知道?? ...

其實操行同學校成績多數是掛勾,成績好,操行自然好,除非有犯事另計

原文章由 spama 於 08-7-19 18:13 發表
我個囝都係青松出品(下午校),我早前先知原來係上下午校夾埋才有14隻鴨仔入去陳瑞芝,早前辦入學手續佢d師姐話收生標準以操行為先最少要A-,我想知係唔係,有無朋友知道?? ...

吓, 又會咁啱, 你個仔係唔係讀6A? 佢係唔係入左陳瑞芝?

原文章由 BearBear_ma 於 08-7-18 17:42 發表
請問 : 上午校 or 下午校?

另, 何日東學生是否較少入到陳瑞芝?

入陳瑞芝多與少就唔知...但我知道有同學自選派位時, 已被陳瑞芝取錄。

[ 本文章最後由 anson0727 於 08-7-20 10:43 編輯 ]

其實自行收生,有關係睇番上年度中一d師兄師姐考果個分班試d成績

哈,我同你調轉左,我個仔自選1陳瑞芝2董玉娣,而抽籤就將董玉娣放左响自己都唔記得十幾廿十位,而家派左去董玉娣,我都唔知係中自選定抽籤
原文章由 spama 於 08-7-13 01:51 發表

我個囝都派咗入陳瑞芝,但唔清楚係自派定係抽籤,因為自派1董玉娣2係陳瑞芝,而抽籤首志願先係陳瑞芝,不過無所謂喇,反正陳校風都好好,不過同佢d未來師姐閒聊中知道佢幾乎係女校咁滯,男女比例3/10.......身為爸爸嘅我 ...

原文章由 nsk65 於 08-7-20 07:53 發表
哈,我同你調轉左,我個仔自選1陳瑞芝2董玉娣,而抽籤就將董玉娣放左响自己都唔記得十幾廿十位,而家派左去董玉娣,我都唔知係中自選定抽籤

一定係自選已被取錄! 好叻仔! 恭喜晒!

原文章由 karen~ma 於 08-7-9 11:03 發表
我個女派咗去>>>>馬可賓  

我個仔都派咗去馬可賓,他開心到跳起,這間學校好唔好呀!但我始中喜歡英中!

馬可賓都好好,點解??話說去年頭,我同囝囝去仙桃園食lunch(石排站),間舖老細(原本唔識)鄭生(死嘞唔多記得好似係)..
好有禮貌走埋嚟同我哋傾計,問我個小朋友讀邊間中學,嗰時我個囝祗係p.5(可能生得高大),佢知道係青松出品就極力推薦我哋下年報馬可賓,
話教統局遲d會放寬有條件嘅中中自行用英語授課...馬可賓都會係其中一份子..
我亦係青松老師口中得知佢係中中之間表表者,鄭生話青松校長同馬可賓校長好熟....而鄭生係馬可賓校委,佢好似同警界好熟,So馬可賓嘅校風係有口皆碑,我嘅睇法係佢算係band1,雖則牌面唔及得所謂嘅英中七雄,但都算係好好嗰種..

ps..馬可賓係我囝囝統派選校中嘅三甲之選,但係就入咗陳瑞芝,所以我無同佢賣廣告...

屯門區英中都好鐘意收青松d學生
有品優保証

原文章由 nsk65 於 08-7-20 17:15 發表
屯門區英中都好鐘意收青松d學生
有品優保証

係呀, 我同個女去梁銶鋸註冊時見到差唔多全部都係何日東同
胡少x的學生, 大部份其他小學都只係收一個學生, 小部份就
收二個. 我個女果間道教青松小學就有上午班有4個, 下午班
有2個學生入到, 都算幾好.
我個女話梁銶鋸的老師都幾中意道教青松的小學, 佢地校風
好好, 我老公話驚個仔反小學時被人欺凌, 所以都諗住比個仔
入道教青松, 雖然冇聯繫梁銶鋸中學, 但入边間英中都唔緊要喎.

[ 本文章最後由 goldrose 於 08-7-20 18:55 編輯 ]

原文章由 spama 於 08-7-20 14:59 發表
馬可賓都好好,點解??話說去年頭,我同囝囝去仙桃園食lunch(石排站),間舖老細(原本唔識)鄭生(死嘞唔多記得好似係)..
好有禮貌走埋嚟同我哋傾計,問我個小朋友讀邊間中學,嗰時我個囝祗係p.5(可能生得高大),佢知道係青松 ...

我有一個朋友佢做補習老師都推薦我個女入馬可賓, 佢話呢
間中學雖然唔係最叻的中學但德育教得好好, 校風好好.
‹ 上一主題|下一主題