用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門區!!派位派成點呀~分享吓???
樓主: karen~ma
go

屯門區!!派位派成點呀~分享吓??? [複製鏈接]

回覆 #21 kit7266 的文章

tuen mun primary school has extra 25% allocation that means some of them are not band 1 candidates

我覺得自行收生的學校都唔一定收哂成績最好嗰啲,都要睇好多方面ka~

回覆 #6 joe612 的文章

你就好啦 ! 咁如果小兒係band 2頭 , 你覺得應該點揀 ? 揀band 1 or band 2 ? 另呂中,佛梁及辛亥年三間那間比較好 ?

Thanks !
Melodykitty

原文章由 dder 於 08-7-9 18:33 發表
蒙黃花沃.你呢?
我女讀青松@@大家都好近啵

原文章由 bonnieandy 於 08-7-10 08:57 發表
你就好啦
我派左去宣道
我去叩馬可賓,昨天收不到電話
宣道宜家唔好了...我見我同層個男仔都係讀宣道..好似壞左好多...同埋之前聽人講越黎越差....希望你可以轉到心怡既中學啦....

我的策略係>>自行收生會進取啲,博吓
大抽獎時就真係要小心啲.多收集意見同資料.到填大抽獎表時老師通常都叫你保守啲.但你可以照自己的意思行事.(我就係自己填.老師講什麼我都唔改)因學校想出來的結果靚.要個個學生都要派到頭3志願內.我女個老師第二個就叫我選band2學校啦~~ 好在唔聽佢講先有今日的結果!!!!

代朋友問因朋友唔識打字@0@

請問各位  mini   6年級自行去搵學校個時
係唔係所有中學  都要睇埋5年級最後一張成績表
會唔會有d中學  只係睇6年級第一次考試的成績表

我朋友叫我記得問 她的子女就係B-  
係唔係到時自行去搵學校時  
所有學校一見到 B-   一定唔比表格

多謝各位mini

原文章由 may0221 於 08-7-11 14:11 發表
請問各位  mini   6年級自行去搵學校個時
係唔係所有中學  都要睇埋5年級最後一張成績表
會唔會有d中學  只係睇6年級第一次考試的成績表
>>五年級下學期第一次+六年級頭兩次共3次為報分試,
中學3次都要睇,唔會有例外

我朋友叫我記得問 她的子女就係B-  
係唔係到時自行去搵學校時  
所有學校一 ...

>>>>自行報名時中學無權拒絕你申請,你有兩個機會

真的嗎^^?

karen~ma    真的嗎
只會睇  5年級下學期第一次考試個張成績表???

我朋友好緊張   所以痳煩晒你們

真係好感謝你們  我朋友說話

我都係到多謝晒各位

真的嗎 真的嗎 真的嗎 ?

原文章由 may0221 於 08-7-11 15:03 發表
karen~ma    真的嗎
只會睇  5年級下學期第一次考試個張成績表???

我朋友好緊張   所以痳煩晒你們

真係好感謝你們  我朋友說話

我都係到多謝晒各位

真的嗎 真的嗎 真的嗎 ? ...

sorry!!!係五年級最後一次考試為第一次呈分試~~

回覆 #30 karen~ma 的文章

I want to share my experience to you   the top one sec. sch in Tuen Mun just like LKK CSC(陳瑞枝) PO leung kuk selected the top 3 nos  students in the   primary school, do your get the meaning  during the first time discretionary place application

仲有無媽咪要分享一吓呀????

回覆 #1 karen~ma 的文章

我朋友囝囝自行入左陳瑞芝...

原文章由 anson0727 於 08-7-12 12:44 發表
我朋友囝囝自行入左陳瑞芝...

嘩~ok喎!佢成績係咪好好呢???
我個女都入唔到呀!!!

原文章由 皓皓BB~ 於 08-7-9 17:51 發表
me too
你女宜家讀緊邊間小學呀?

我個女都係今年升小六..都好有興趣知道選邊間中學好..

如果自行收生要進取啲話,甘人地又話1,2 志願都要填自行那兩間,不是機會大一些嗎?

原文章由 karen~ma 於 08-7-11 13:36 發表
我的策略係>>自行收生會進取啲,博吓
大抽獎時就真係要小心啲.多收集意見同資料.到填大抽獎表時老師通常都叫你保守啲.但你可以照自己的意思行事.(我就係自己填.老師講什麼我都唔改)因學校想出來的結果靚.要個 ...
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

原文章由 dder 於 08-7-12 20:07 發表
如果自行收生要進取啲話,甘人地又話1,2 志願都要填自行那兩間,不是機會大一些嗎?mouth:" />

我覺得自己點睇先係最重要,多睇多了解關於中一入學資料,當然要量力而為啦.其實自行同大抽獎都無關係.大抽獎係電腦攪珠ka~((人地又話1,2 志願都要填自行那兩間))因為如果你去叩門時,間學校通常都會問你自行收生時有無填過佢間學校.可能有分加呱

明白了....tks......
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

醒目開學勳章

回覆 #27 may0221 的文章

有d band中學會要求出示四至六年級的成績表,並註明操行B-或以下不接受申請,小女獲派的中學也要求填寫四至六年級的級名次。

原文章由 karen~ma 於 08-7-12 13:42 發表

嘩~ok喎!佢成績係咪好好呢???
我個女都入唔到呀!!!

成績全級頭十名以內, 佢統一派位時無揀, 所以, 應該係自行時已取錄。
‹ 上一主題|下一主題