用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荔景天主教好還是石籬天主教好?
go

荔景天主教好還是石籬天主教好? [複製鏈接]

請比D意見,荔天好還是石天好D呢?
   0    0    0    0

原文章由 funfun67 於 08-7-8 23:36 發表
請比D意見,荔天好還是石天好D呢?

各有各好啦 荔景比教嚴緊一些,因佢上午高中出左個幾叻嘅學生.因此這所學校聲名亦大大提升,至於石天我本人覺得各方面都平均,但可以肯定這2所都是一間很好的 band 2 中學起碼學生淳樸.

其實本身你小朋友成績如何 佢派到邊間呢 ?

原文章由 tsejenver 於 08-7-9 15:29 發表
其實本身你小朋友成績如何 佢派到邊間呢 ?

我小朋友派左去荔天,沒有車直到,只可以在葵芳地鐵/荔景地鐵行番去,要行成十五分鐘。好天還可以,如遇上下雨天,就真係比較麻煩? 但聽聞呢間學校校風真係唔錯,同埋都好積極吓,所以而家真係好心大心細呢

Don't worry, usually, the children will adjust to the secondary school life very soon.
15 minutes is acceptable.

啊! 原來係咁原因,又真係幾難決定嘅,你多數係住係石蔭或安蔭架啦.唔係你都唔會問石籬天主教啦,當初我都係想入荔天架.我而家個女自行收生入左石天,我記得上年12月去參觀過荔天升中講座,本來我都對這所學校有好感,但當日校長的表現真是令我即時打退堂股.原因就無為多講.其實你可以係中途轉巴士架,應該有好多車會經過架喎,你留意下啦.我會選石籬.

啊!原來係咁你有無考慮轉巴士呀因有車可到牙科醫院行過對面就係架啦 非常之方便 我上年 12月去聽升中講座都係咁去.如你咁啱係住安蔭個頭就重方便.我女兒派左去石籬所以我都覺得呢間唔錯

原文章由 tsejenver 於 08-7-9 17:30 發表
啊!原來係咁你有無考慮轉巴士呀因有車可到牙科醫院行過對面就係架啦 非常之方便 我上年 12月去聽升中講座都係咁去.如你咁啱係住安蔭個頭就重方便.我女兒派左去石籬所以我都覺得呢間唔錯 ...

我都去左石天報名,筆試同面試都做左,仲見埋校長。而家係等通知,石天個校長都好NICE,至於荔天個校長我就冇咩印象喇,因為都係舊年見過一次而已。而家真係好心大心細,唔知點算好呢?

到時至算啦,你都已經做哂要做嘅野啦,明天先去註冊先,再等石天通知啦,石天收嘅話佢一定會係 14前通知架 SORRY 係應該所有學校,因15號已要考編班試.祝你選到間啱你小朋友讀嘅學校啦

石天/荔天講成績就真係分別唔大囉, 不過, 荔天呢幾年校風我就覺得麻麻地.

我女係石天隔離讀, 佢都話o的學校點都好過裘記.
‹ 上一主題|下一主題