用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問"惠僑中學"
go

請問"惠僑中學" [複製鏈接]

朋友女兒派了此間, 代友問評語如何??

謝謝.
   0    0    0    0

請查看之前的 post 是有關此學校, 我記得內容對於此校的評語不大好.

原文章由 IRON 於 08-7-8 16:10 發表
謝謝.

有得揀就揀過第二間。
你朋友女兒 band 幾?第幾志願入惠僑?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

佢係 st.mary 架, 佢媽咪都唔記得寫左呢間第幾, 因為係為左要寫滿咁多個.........唉

原文章由 IRON 於 08-7-8 17:05 發表
佢係 st.mary 架, 佢媽咪都唔記得寫左呢間第幾, 因為係為左要寫滿咁多個.........唉

St. marys 入惠僑?
佢肯定唔會開心!

佢叩下門啦!去試下其他無咁top的英中,以st.marys的名氣,或者有d機會。
佢band 幾?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

惠僑學校好細架咋, 環境仲麻麻地, 學生質素更加唔駛講, 快d去叩門啦.

原文章由 G-Ma 於 08-7-9 10:03 發表
惠僑學校好細架咋, 環境仲麻麻地, 學生質素更加唔駛講, 快d去叩門啦.

惠X 和 陳XX 都是該區著名「差」的 band 3。
惠X 有飛「套」落街的傳聞。

多謝各位回覆, 佢尋日去左荔景天主教, 話收佢, 另今日下午見真光, 不過係中中, 佢媽咪有d失望.

見到佢地真係幾hea, 尋晚一晚搵資料, 真係鄧佢地辛苦.

不過我有個疑問, 英中同中中真係咁大差別??

我無問......不過都唔敢問佢啦~

原文章由 virgokaren 於 08-7-9 00:32 發表

佢肯定唔會開心!

佢叩下門啦!去試下其他無咁top的英中,以st.marys的名氣,或者有d機會。
佢band 幾?

原文章由 IRON 於 08-7-9 10:59 發表
多謝各位回覆, 佢尋日去左荔景天主教, 話收佢, 另今日下午見真光, 不過係中中, 佢媽咪有d失望.

不過我有個疑問, 英中同中中真係咁大差別?? ...

是否又一城對面那間 "九龍真光中學" ??
那間是不錯的中中。

九龍真光中學
http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_char.php?sch_id=1117

2007年全級報考十四科,優良率為37%,合格率為93%。

勝過不少英中,

瑪利諾神父教會學校
http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_char.php?sch_id=1096
會考中、英、數平均合格率為87%

香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學
http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_char.php?sch_id=1093
2007會考成績:五科84%;

多謝資料, 今朝有好消息, 佢正選入到真光, 聽聞得8個位.

始終st. mary有其名氣, 話晒英小入讀中中.

原文章由 IRON 於 08-7-9 10:59 發表

不過我有個疑問, 英中同中中真係咁大差別?? ...

英中最低限度教材係用英文
接觸英文機會比中中多好多
大部份的中中學生只可以係英文堂同英文科功課用到英文

英文聽慣睇慣個底就會好

原文章由 IRON 於 08-7-8 16:10 發表

謝謝.

校風差
前年曾有初中生在班房內縱火
吹雞打架事屢見不鮮
更莫談讀書風氣

學校似博宣傳 , 噱頭多
但實際成效不大

為小朋友前途著想
此間中文「英中」可免則免

ha...St. marys 入惠僑...一句死la...

原文章由 virgokaren 於 08-7-9 12:32 AM 發表

佢肯定唔會開心!

佢band 幾?

原文章由 IRON 於 08-7-10 09:54 發表
多謝資料, 今朝有好消息, 佢正選入到真光, 聽聞得8個位.

始終st. mary有其名氣, 話晒英小入讀中中.

st.marys 小學其實都係中文學校,不過高小有sci, geog 用英文書,比起一般小學英文程度梗係高d啦,而且話哂係名校。

其實九龍真光都唔錯,但如果想讀英中,唔介意中中地咪去d新直資英中再試下,以 st.marys 的名氣,如果係 band 2 成績都好大機會收。

反正今年似乎大部份人都派得幾好,可能無咁top d 英中仲有位呀!(我估有位,係因為band 1 果批,人望高處,可能會去更top的英中叩門,到時咪又有位放出來)

回覆 #4 IRON 的文章

我想多問一句, 嘉諾撒聖瑪利小學及天神嘉諾撒不是已經跟嘉諾撒聖瑪利中學結為一條龍嗎? 不是全部小六學生可以直升該中學嗎?

佢媽咪話就係原校唔收囉.......唔一定收架下哇?? (請有經驗媽咪指正)

今日見另一個民生小都升唔到原校哦.

原文章由 fatpanda 於 08-7-10 18:13 發表
我想多問一句, 嘉諾撒聖瑪利小學及天神嘉諾撒不是已經跟嘉諾撒聖瑪利中學結為一條龍嗎? 不是全部小六學生可以直升該中學嗎?

原文章由 fatpanda 於 08-7-10 18:13 發表

呢度另一個 topic 話天神嘉諾撒收 70個喎!

我估 band 2 尾至 band 3 入吾番中學。(唔知係唔係?)

如果冇記錯,今年升小三果班先開始係一條龍,對上既班級與中學仍然係"聯系"關係,唔會全部收晒

Bad Bad Bad
‹ 上一主題|下一主題