用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報小一疑問
go

報小一疑問 [複製鏈接]

請問報直資小一 (如男拔、英華...)
是讀緊k2下學期 or k3 上學期?
一般大約是幾月開始報 ?

統一派位又是幾月開始報名?

Thanks

[ 本文章最後由 Good_Daddy 於 08-7-8 15:36 編輯 ]
   0    0    0    0

原文章由 曲曲 於 08-7-8 15:47 發表
一般私立及直資小學會在k2升k3的6/7月份開始要留意心儀小學的網站
升k3的9月就會自行分配學位
1月就統一派位

Many thanks

即係 k3 9月左右已知道私立及直資小學收唔收
嘩~~ 乜咁早既

原文章由 Good_Daddy 於 08-7-8 15:55 發表

Many thanks

即係 k3 9月左右已知道私立及直資小學收唔收
嘩~~ 乜咁早既

其實私學同直資都搞好耐,我見今年去到6月,都仲有媽咪話直資學校未知收唔收。不過我知像今年,係好多直資同私學好快就要比註冊錢,仲要係係政府第一輪自行收生放榜前收晒。但之後仲有好多時好多bk 媽咪仲 in 緊.......

請問是否直資小學在自行收生前收佐, 就無機會派政府位? Thanks to comment

原文章由 rat 於 08-7-8 22:53 發表

其實私學同直資都搞好耐,我見今年去到6月,都仲有媽咪話直資學校未知收唔收。不過我知像今年,係好多直資同私學好快就要比註冊錢,仲要係係政府第一輪自行收生放榜前收晒。但之後仲有好多時好多bk 媽咪仲 in 緊....... ...

Yes, so that's why you have to carefully examine the DSS school to see if it fits your requirements.

原文章由 rat 於 08-7-8 22:53 發表

其實私學同直資都搞好耐,我見今年去到6月,都仲有媽咪話直資學校未知收唔收。不過我知像今年,係好多直資同私學好快就要比註冊錢,仲要係係政府第一輪自行收生放榜前收晒。但之後仲有好多時好多bk 媽咪仲 in 緊....... ...

如果小學是有附屬幼稚園, 咁直升小一的學生, 真是 9月就知道收唔收, 我有朋友的小朋友都是9月已通知收左了
但外來的幼稚園學生幾時要報名、面試、放楞,,,,  就唔清楚了

醒目開學勳章 王國長老

直資私校大多數9,10月開始interview, 10,11好多都有結果
有部分可能遲到12月的, 如果唔好彩waitlist就有排叩門tim啦(我就由10月叩到7月尾喇)
原文章由 Good_Daddy 於 08-7-9 02:15 AM 發表
如果小學是有附屬幼稚園, 咁直升小一的學生, 真是 9月就知道收唔收, 我有朋友的小朋友都是9月已通知收左了
但外來的幼稚園學生幾時要報名、面試、放楞,,,,  就唔清楚了 ...

原文章由 Charlotte_mom 於 08-7-9 11:26 發表
直資私校大多數9,10月開始interview, 10,11好多都有結果
有部分可能遲到12月的, 如果唔好彩waitlist就有排叩門tim啦(我就由10月叩到7月尾喇)

我覺得最慘係waitlist,真係好似吊住妳條命咁,又唔比妳死心,但又唔係一定有機會,隨時連in 的機會都無.....真係玩死。
‹ 上一主題|下一主題