用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今年九月入读(Quarry Bay)嘉诺撒小学 ...
go

今年九月入读(Quarry Bay)嘉诺撒小学的&#229

今年九月入读(Quarry Bay)嘉诺撒小学的妈咪,入黎倾下?

你的子女是第几志愿入嘉诺撒小学?? 有冇妈咪知道学习的情况?压力大唔大,升中派位好唔好等.

Re: 今年九月入读(Quarry Bay)嘉诺撒小学的妈咪,入黎倾下?

我個女是第二志願入讀嘉諾撒小學, 你個小朋友第幾志願入讀?上午校戓下午校呀?

請告知.

謝謝!!

Rhian   

Re: 今年九月入读(Quarry Bay)嘉诺撒小学的妈咪,入黎倾下?

Dear Rhian,

我囡囡明年才入小学,但九月就要述学校.因我本人在嘉诺撒小学毕业,入读机会大D.但唔知好唔好,程度如何??
原本打算选基湾小学,但听闻压力好大,80分以下要见家长,好多功课,唔知个囡得唁得??

如俾您选,基湾定嘉诺撒小学??您囡囡笫一志愿选匣间?现在会否读嘉诺撒小学??

leemk

你個女第二志願,係唔係'下午班呢? 據我知'上午班' 選第一志願都未必抽到.
Rhian 寫道:
我個女是第二志願入讀嘉諾撒小學, 你個小朋友第幾志願入讀?上午校戓下午校呀?

請告知.

謝謝!!

Rhian   

如果你係個間學校畢業, 當然選嘉諾撒, 但論派位成績, 當然係基灣好好多啦, 起碼少d機會派brand 3中學, 我想你個小朋友肯讀書, 係基灣都唔會咁易派brand 3, 但嘉諾撒女兒只有5-6成派回原中學, 其餘得幾個派其他名校, 餘下的真係派得好差, 不是太好.

tunafish,

是下午校的.  為什麼第一志願未必抽到?  請告知呀!

謝謝!

Rhian

Rhian 寫道:
tunafish,

謝謝!

Rhian

因上午校每年都剩好少位給2nd round電腦抽,上年好似得9個位,今年就多番d位,競爭都好大,如果第二志願才選上午班機會唔大,今年我朋友第一志願係上午,第二志願下午,佢都係抽第二志願下午校,佢都好開心,因遲d會轉全日,所以無所謂!

Rhian 寫道:
tunafish,

謝謝!

Rhian

因上午校每年都剩好少位給2nd round電腦抽,上年好似得9個位,今年就多番d位,競爭都好大,如果第二志願才選上午班機會唔大,今年我朋友個女第一志願係上午,第二志願下午,佢都係抽第二志願下午校,佢都好開心,因遲d會轉全日,所以無所謂!