用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 07/08 ~ 畢業生~又黎啦 !
樓主: 禧媽媽
go

07/08 ~ 畢業生~又黎啦 ! [複製鏈接]

原文章由 Woon-Woon 於 08-7-16 16:50 發表
嘩, 呢度好熱鬧呀, 我去過小學果邊睇過, 個個都係根德園d家長, 好似唔多啱咀形咁, 我都無報到tim

禧媽,
muk禧禧唔講野嫁咩? 果晚我第一次見佢咋, 但係佢同我講咗好多野喎, 咁唔知係咪要升小學所以大個仔 ...

woon
遲d你都要搵2-3個家長, 交流下啦

禧媽,

係呀, SFA 10個都有8個係根德仔, 好彩愛班都有一、兩個女仔讀, 勇班都有呀, 希望開左學之後好d, 你知啦, 禮賢同根德d文化好唔同家麻, 我唸家長都一樣

係呀, 禧禧有同我講野, 雖然都係玩既野, 但係我真係感覺唔到佢係唔出聲個喎

原文章由 禧媽媽 於 08-7-16 16:43 發表

祖安
太好喇 ~ 籌備下啦
不過我地係咪要比 $300 果價呢

禧媽
咁睇埋glory 搵成點, 然後再夾下d 時間啦~
你知啦~ 本身你地已經好難約, 宜家仲要夾埋亞囝亞囡上暑假班既
時間....mouth:" />
[url=http://www.magicalkingdoms.com/timers/]

講開小一家長果邊,我個間都係無咩'人流'
[url=http://www.magicalkingdoms.com/timers/]

一次個同你地傾, 因為就黎收工..

Allie
哈哈, 唔留心聽書, 8月工人先走..

禧媽, woon
聽見你地話阿仔似我, 真係好開心呀, 因為通常d人都話阿仔似daddy..

woon
我上星期六下晝趁阿仔返緊興趣班, 又去砵蘭街睇建築物料, 路經你地鋪頭, 見到你同事話朝早你都有返工, 不過我地晏見唔到你, d磚真係好靚, 我地又1516想鋪木紋磚, 見到你地鋪鋪門口隻磚好靚呀..

祖安
等我又去會所八下先...

明天我放假, 後天再見, bye bye 各位..

原文章由 袓安 於 08-7-16 16:31 發表
allie
0下.....緊係有預你啦~
唔..你又唔留心聽書喇
上星期glory 先提到....

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1615090&page=4#pid25499051

嘩,咁happy牙?幾時呀?
我果度個會所好似$60個鐘,不過我果度咁遠,唔方便你地.
祖安,你九龍區好似好d 喎!

woon
我知勇班有幾個都係男仔入 sfa
愛班1-2個都係女仔, 咁橋

祖安
大天人流小, 都叫有人呀
我神父人影都冇隻 可能唔好架!

allie
係呀, 佢地多數九龍住, 好似祖安度方便D
不過, 都唔知搞到幾時呢 ??

allie
今早睇到報紙了, 終於明白你講咩.....書部津貼, 電費津貼, 免外傭稅金.....
你尋日咁快知既

嘩! 跟唔哂d post!  昨天真熱鬧!

glory,
點解唔早d 裝修, 咁9月前咪可以新居入伙囉! (以前都好似問過你,不過唔記得你有無答過)

all,
原來d 書薄津貼唔係人人有份, 另外外傭稅我都未必受惠到. 因為我工人要到6/2010 先完約. 遠水不能求近火! 唉!  早兩日想買個飯盒做lunch, 嘩, 燒味雙併原來要成$34.  d 野真係好貴呀!

allie
何只呀.
連街市d菜 ~ 通通都 1X/斤

原文章由 禧媽媽 於 08-7-17 11:22 發表
allie
何只呀.
連街市d菜 ~ 通通都 1X/斤

禧媽,
重有d 雞翼呀, 瘦肉呀, 通通都貴左好多!  煲親湯果餐飯就貴囉.
米又貴, 油又貴.  成日"禁"完機無幾耐又無哂錢!  但係人工就無得加, 真慘!

glory,

你又放假去邊度玩呀?

all,

而家好似有個hello kitty wonderland, 你地有無諗過去玩呀?  今朝睇報紙要$100一位,好似好貴, 唔知多唔多野玩架呢?

原文章由 Allie 於 08-7-17 11:33 發表

禧媽,
重有d 雞翼呀, 瘦肉呀, 通通都貴左好多!  煲親湯果餐飯就貴囉.
米又貴, 油又貴.  成日"禁"完機無幾耐又無哂錢!  但係人工就無得加, 真慘!

allie
原來你同我一樣, 成個主婦咁

原文章由 Allie 於 08-7-17 11:41 發表
glory,

你又放假去邊度玩呀?

all,

而家好似有個hello kitty wonderland, 你地有無諗過去玩呀?  今朝睇報紙要$100一位,好似好貴, 唔知多唔多野玩架呢?

allie
hello kitty wonderland ~ 係邊呀 ?

另, 我想問下你呢, 你囡有冇搵補習 ?

原文章由 禧媽媽 於 08-7-17 11:44 發表

allie
原來你同我一樣, 成個主婦咁

我已經升左職做c9 好耐啦!

原文章由 禧媽媽 於 08-7-17 11:45 發表

allie
hello kitty wonderland ~ 係邊呀 ?

另, 我想問下你呢, 你囡有冇搵補習 ?

係九展呀!

我女無補習, 不過有上公文英. 點解咁問?

原文章由 Allie 於 08-7-17 12:10 發表

係九展呀!

我女無補習, 不過有上公文英. 點解咁問?

allie
九展太遠了
補習~因為想準備下, 唔知亞禧有冇需要, 第時小學搵補習
公文英~我都有呀, 不過驚第時冇時間學, 浪費之前心機.
亞囡掂, 還是軒軒讀書方便叻d ? 8掛咋

allie
過2招黎 ~ 教下我點樣幫小學生睇功課, 溫習
需要 佢嗎??

原文章由 禧媽媽 於 08-7-17 12:39 發表

allie
九展太遠了
補習~因為想準備下, 唔知亞禧有冇需要, 第時小學搵補習
公文英~我都有呀, 不過驚第時冇時間學, 浪費之前心機.
亞囡掂, 還是軒軒讀書方便叻d ? 8掛咋 ...

禧媽,
唔好咁緊張啦!  小一初期有段時間(好似一個學期),比佢地適應架!  而且你如果有時間跟下佢D 功課,應該都OK.  你睇一個學期, 之後再打算啦.  

不過你果間學校好似都幾深(唔知有無記錯), 可能要求同我女間學校唔同.  

讀書邊個叻?  等阿仔上埋小一之後我話你知下!

原文章由 禧媽媽 於 08-7-17 12:41 發表
allie
過2招黎 ~ 教下我點樣幫小學生睇功課, 溫習
需要 佢嗎??

無咩心得架, 我EQ好低, 試過掉左阿女D 書落地, 叫佢唔好做! 有時真係慶到出唔到聲架!

不過有樣野, 我年年都會做: 就係一派新書時, 就會影印哂佢D 作業,工作紙呀, 等到QUIZ /EXAM時拿返出來叫佢做當溫書.  因為我太懶同佢溫書啦. 出面買D補充又鬼C 咁貴.
‹ 上一主題|下一主題