用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 荃灣公立何傳耀紀念小學~請進!
go

荃灣公立何傳耀紀念小學~請進!

囡囡小一將入讀此校,請問有同學仔在此嗎?

[ 本文章最後由 丸媽媽 於 08-7-7 02:48 編輯 ]

原文章由 丸媽媽 於 08-7-7 02:47 發表

我的仔仔亦入了此校,你分了入邊班?

丸媽,

記唔記得我?

點解丸女唔去番阿哥果間呀?

原文章由 丸媽媽 於 08-7-7 02:47 發表
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

囡囡都會入讀此校. 這裡好少家長題及此校. 希望日後大家多多交流一吓啦~~:loveliness:

hi~hi~
hui8699 & sunsunsandy,

我囡囡派左1C班,你地小朋友邊班呀?

係呀! 呢間屬於荃灣區近年較為冷門學校,即使bk有人提起,話題都只係話派到都唔想入去讀
我估何小不受"追捧"原因,完全係因為校舍及附近環境,剩睇硬件的確幾...  
不過因為我係荃灣返工+住左1x年,而我公司福利每年可以claim雞碎咁多子女教育津貼: 眼見公司好幾個同事仔女都讀呢間,大多都能由"荃公"升上"何中",但覺得最難得係我班同事大多係教育水平唔高,佢地好多都係技工甚至清潔工,即係屋企沒太多support,佢地仔女都仍然咁叻,相信呢間學校必定有番咁上下功力。

而且荃公d學生一直畀我感覺都好斯文好乖,又知佢地同何傳耀中學有聯系,所以一直都打算以此校作為囡囡升小最穩陣的次選,我更有朋友選佢地做第一志願添呀!

其實,何小硬件方面始終對我有好大心理障礙,所以我好努力咁做晒功課,睇勻佢地教學模式、校務報告、活動....etc,目的係要肯定沒有選錯學校,雖然何小口碑一般,但我絕對相信自己對眼睛

原文章由 臣媽 於 08-7-7 10:27 發表
丸媽,

記唔記得我?

點解丸女唔去番阿哥果間呀?

臣媽,真係好耐冇見呀! 別來無恙嗎?

好多人都問過我,點解有"撈c萊c"唔搭,偏偏要坐架"錢七",講出黎都難怪人地暗住咀笑

我既理由其實好簡單,今次為囡囡搵學校,真係好想搵有中學back up果d,好唔想6年後又再"案件重演"  

尤其升中,最痛苦就係努力完6年keep到成績,但派到跌band學校,再殘忍d仲要見到其他比自己名次更後同學都派得好過自己多多聲,呢d例子實在屢見不鮮,怕怕

原文章由 丸媽媽 於 7/7/2008 22:53 發表
hi~hi~
hui8699 & sunsunsandy,

我囡囡派左1C班,你地小朋友邊班呀?

係呀! 呢間屬於荃灣區近年較為冷門學校,即使bk有人提起,話題都只係話派到都唔想入去讀
我估何小不受"追捧"原因,完全係因為校舍及附近 ...

Hi 丸媽媽~
我囡囡係1B班呀~~

Hi hui8699
你囝囝讀邊班呀?

我出世到依家都係住荃灣架.想當年我係果度讀中學,不過唔係何中,係佢對面果間 所以對附近環境非常熟悉. 現在的環境好過我以前好多嘞. 有公園,運動場,隔離又有2間中學. 四周環境清靜左好多.

一開始我老公極力推薦讀何小,因佢有2friends以前讀此校,畢業升何中~跟住再讀港大.而佢2個friends係2兄弟-家庭背景-父母離左婚,走左.只靠麻麻養. 在家冇人教2兄弟讀書,只靠自己......但都有咁好成績!!!! 此學校一定有他的一套教學方法!  但在校舍方面就....真係有d掙扎. 於是我放何小在第4志願.  天意就派左去我老公心儀的何小. 何小各方面我都ok,最主要係同何中聯繫,只係欠缺完善硬件law,不過都要去接受, 我同自己講,好的軟件更加緊要..... 而且我媽媽是住在附近,方便照顧囡囡同幫我湊她放學.   

我本身有間私小打底,但最終決定放棄私小讀何小.我相信我同老公的決定是冇錯的!

[ 本文章最後由 sunsunsandy 於 08-7-8 12:27 編輯 ]

原文章由 丸媽媽 於 08-7-7 23:09 發表

臣媽,真係好耐冇見呀! 別來無恙嗎?

好多人都問過我,點解有"撈c萊c"唔搭,偏偏要坐架"錢七",講出黎都難怪人地暗住咀笑

我既理由其實好簡單,今次為囡囡搵學校,真係好想搵有中學back up果d,好唔想6年 ...

我個女都係派咗何傳耀小學? 請問間學校敎學如何架?

原文章由 曉彤媽咪 於 08-7-8 14:53 發表

我個女都係派咗何傳耀小學? 請問間學校敎學如何架?

有冇睇過呢份校務報告,睇完相信對學校了解更多
http://www.twpsch.edu.hk/report/report0609.pdf

http://www.twpsch.edu.hk/report/0607anni.pdf

仲有我發現學校網頁內之"自學平台"入面,英文科已列出上下學期默書範圍,仲有得聽埋添,果然招呼周到
http://www.twpsch.edu.hk/resource/resource.htm

其實我早幾日都收到路邊社消息,話9月份開學時會換一個女校長,聽聞呢位女校長對學術要求比現任校長為高,亦即是功課量可能會較重,真係仲未知係好事定係.....

原文章由 丸媽媽 於 7/9/2008 00:43 發表
其實我早幾日都收到路邊社消息,話9月份開學時會換一個女校長,聽聞呢位女校長對學術要求比現任校長為高,亦即是功課量可能會較重,真係仲未知係好事定係..... ...

會換校長? 好擔心會谷得勁 囡囡咁lazy~~

原文章由 丸媽媽 於 08-7-9 00:43 發表
其實我早幾日都收到路邊社消息,話9月份開學時會換一個女校長,聽聞呢位女校長對學術要求比現任校長為高,亦即是功課量可能會較重,真係仲未知係好事定係..... ...

請問佢地中學派位如何(除了首20名入何中)?

原文章由 曉彤媽咪 於 08-7-9 10:53 發表

請問佢地中學派位如何(除了首20名入何中)?

今日返學校交書簿費時,見閘口貼左張派位結果咁寫:

2008年度畢業生共131人

主要獲派中學如下:
荃灣公立何傳耀紀念 - 39人
荃灣官立 - 1人
可風 - 1人
王少清 - 9人
荃灣聖芳濟 - 2人
李城璧 - 1人
全完 - 2人
廖寶珊 - 14人
梁省德 - 13人