用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生08-09 K2 一齊傾
樓主: ritaor66
go

民生08-09 K2 一齊傾 [複製鏈接]

原帖由 ritaor66 於 08-11-17 16:15 發表

我覺得好多野唔同咗...不過見k3有個topic我都好想問一下
就係個"我的字典"係點ga?我上次咩都無做,因為呀仔識既字都係學校教既多,咁我又唔知係點做..後尾個仔同我講原來上次係人體主題,今次係食物,要搵d關於食物既野 ...

ritaor,
YES AR...本dictionary 阿仔唔多做...

尋日我係屋企, 睇住佢做功課, huh...平時太busy...返來都做左, 個工人同佢daddy 简直是旦...先知個衰豬寫得同畫得咁核突...都無心機...做真係火都來...

我都係要辛苦d...睌睌番去叫個工人提我同佢睇下d 野先得...

頭先上munsang home page...
http://munsang.edu.hk/kindergarten/homepage.html

見到阿仔games day...save 左d 相, 快d 睇下有無你地個仔女...

有呀,好早前的通告,要簽回交給學校,又要自已打去盲人輔導會報名ga。

响佐敦區,先排有兩星期試學,依家好多好多學生,我在私人訊息嗰度覆資料比你。

原帖由 ritaor66 於 08-11-3 14:17 發表

乜民生今次有賣旗咩...我唔知呀!
係呢...想問你仔仔讀公民數係邊度返ga?有無詳細資料可以比我呀...我都想幫仔仔報呀..thx

原帖由 lovebbmom 於 08-11-25 13:51 發表
頭先上munsang home page...
http://munsang.edu.hk/kindergarten/homepage.html

見到阿仔games day...save 左d 相, 快d 睇下有無你地個仔女...

最近d相都update得好快呀...同埋茶點款式都多咗好多,張list仲可以print出黎tim

原帖由 hin_ma 於 08-11-27 13:47 發表
有呀,好早前的通告,要簽回交給學校,又要自已打去盲人輔導會報名ga。

响佐敦區,先排有兩星期試學,依家好多好多學生,我在私人訊息嗰度覆資料比你。

...

原來係咁,我記番起啦,我無打電話去報名呀
咁你覺得學咗公民數有咩好處...分享吓呀

公民係不停數不停數、重複數重複數....數得多都悶la,初時仔仔好鍾意做公民功課ga,依家叫到氣咳都唔做...睇小孩天份吧(我仔仔應該無乜)。

好處係數數時叻d lor,對數字都幾敏感,暫時只有這些,遲d可能多d啩?!!!

原帖由 hin_ma 於 08-12-4 13:42 發表
公民係不停數不停數、重複數重複數....數得多都悶la,初時仔仔好鍾意做公民功課ga,依家叫到氣咳都唔做...睇小孩天份吧(我仔仔應該無乜)。

好處係數數時叻d lor,對數字都幾敏感,暫時只有這些,遲d可能多d啩?!!! ...
今日派通告又有新興趣班啦...不過d時間全部一樣,想學多一兩樣都唔得,又唔想阿仔太辛苦...佢話唔打拳所以今次再報美術班同埋珠心算,希望有位啦...

請問妳的小朋友讀邊班,我起初都是跟薄頭的通告做,後來有一次機會見到老師就八卦問下,她說要跟據學習範疇內的主題來做.可以一邊貼圖片一邊自己劃公仔,當然要寫字啦 (中和英).
我都發覺「我的字典」的安排好亂,家長及小朋友都唔知做什麼?而且我發覺每班老師俾的資料都不同,我班無講過如果家長找不同有興趣的題目這一點!
最重要它的成效??我問亞女有沒有分享「我的字典」給小朋友聽.她說無.經過老師証實,真係無,因為唔夠時間.(試過一次)
而且老師連tick都無,有時真係唔知她有沒有交.

原帖由 yamho 於 08-11-18 00:08 發表
我上次問過老師,佢話「我的字典」係同個女搵一些佢有興趣又想學的嘢,剪貼出來,有機會時咪番學校同其他小朋友分享、介紹。而如果家長找不同有興趣的題目,亦可跟随學校的主題課本的題目囉﹗真係唔問都唔知佢做乜﹗ ...

諗諗下,下次見到老師都係叫佢比個tick好啲,等我地家長好像有啲回應,大家同意嗎?

原帖由 TGV 於 08-12-5 23:44 發表
請問妳的小朋友讀邊班,我起初都是跟薄頭的通告做,後來有一次機會見到老師就八卦問下,她說要跟據學習範疇內的主題來做.可以一邊貼圖片一邊自己劃公仔,當然要寫字啦 (中和英).
我都發覺「我的字典」的安排好亂,家長及 ...

原帖由 TGV 於 08-12-5 23:48 發表
諗諗下,下次見到老師都係叫佢比個tick好啲,等我地家長好像有啲回應,大家同意嗎?
不過我最近呢次交完成2個星期有多都未派返呀

我都問過老師,老師話我們教咗小朋友甚麼字便寫上去,可以貼上相關圖片,仔仔都話老師有攞出來同大家分享wor。(不過是放咗兩日書包才攞出來...我不怪她們,因為她們實在太忙了)

原帖由 ritaor66 於 08-12-5 19:04 發表
今日派通告又有新興趣班啦...不過d時間全部一樣,想學多一兩樣都唔得,又唔想阿仔太辛苦...佢話唔打拳所以今次再報美術班同埋珠心算,希望有位啦... ...

himma,
我想問下你點可以令到小朋友坐定定做公民數...

ritaor,
報兩様啦...希望你報到la...

Hmm...今年學校好似幾多野學咁...

我都LIKE 美術班同埋珠心算...阿仔又一定要我陪先肯去...HUH...星期六日边有咁多時間!!! 又要趕住湊妹妹...我問過好多間珠心算, 佢地都係話最好係K2 下學期先學, 所以我都PLAN 下學期學...呢兩個WEEK 咪係咁揾屋企附近边到有...又走去睇下書係MUG 來, 識左少少....不過, 我就唔敢識少少教佢都係諗住揾人教...學校D INT CLASS 時間只係SAT 朝早, 佢係荃灣上 完小蜜蜂都11:00..唯有自己揾INTEREST CLASS ....真係好貴, 阿仔, 阿媽揾$$ 唔易...

原帖由 hin_ma 於 08-12-7 18:13 發表
我都問過老師,老師話我們教咗小朋友甚麼字便寫上去,可以貼上相關圖片,仔仔都話老師有攞出來同大家分享wor。(不過是放咗兩日書包才攞出來...我不怪她們,因為她們實在太忙了) ...
仲有果份多元智能工作紙係點ga...?因為目錄係有但係未見過有咩野要做wor...

我囡囡09就讀k1am, 想問下大家有冇k1的書or校服送贈? thank>>>>thank

我哋住係九龍灣, 唔知有冇學兄學姐住同區, 交流一下呀

請問大家知唔知道18/12表演要著乜嘢服飾?到依家仲未收到老師通知。係咪表演完就可以走???
hoyam

我囡囡同我講著"靚衫"...我諗佢意思係便服
我都想知係唔係?!

原帖由 yamho 於 08-12-17 13:09 發表
請問大家知唔知道18/12表演要著乜嘢服飾?到依家仲未收到老師通知。係咪表演完就可以走???

原帖由 yamho 於 08-12-17 13:09 發表

之前有通告講係照常上課時間同埋著運動服
尋日仔仔同我講話帶裝飾聖誕樹彩帶返學...用來表演既
今日帶仔仔返學順便問老師,佢話會痴係件衫度既
記住分開唔同表演時間呀

原帖由 ClaireMa 於 08-12-17 13:28 發表
我囡囡同我講著"靚衫"...我諗佢意思係便服
我都想知係唔係?!
著運動服呀...人人著自己衫表演未必咁好睇ga

原帖由 ritaor66 於 08-12-17 17:28 發表
著運動服呀...人人著自己衫表演未必咁好睇ga
真係唔好意思啦...原來係我搞錯
如果有人受我影響...真係要係度講聲sorry呀
‹ 上一主題|下一主題