用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生08-09 K2 一齊傾
樓主: ritaor66
go

民生08-09 K2 一齊傾 [複製鏈接]

原帖由 ritaor66 於 08-9-29 13:30 發表
大家有無報學校搞既興趣班呀
到今日仲未知得唔得,星期六就第一堂啦

我報左早果個時段既畫班,不過星期五果日香港兒童美術及教育協會打電話比我,話太多人報名,問我可唔可以改十一點半果個時段上畫班,我答佢ok.
我今日响呀仔個plastic folder入面有張receipt,已經confirmed 星期六既畫班喇

努力~加油~努力~加油~努力~加油~努力~

我沒有收到電話喎!
今日放學回來見到退回支票及一張通告
講無位,抽籤唔成功!
完全無稍後的安排,
等我明天致電美術機構問問先!
為了夾時間報了9:00跳舞,
希望跳舞時間可以改啦!
不用一早起身!
原帖由 chunchunbb 於 08-10-1 23:03 發表

我報左早果個時段既畫班,不過星期五果日香港兒童美術及教育協會打電話比我,話太多人報名,問我可唔可以改十二點半果個時段上畫班,我答佢ok.
我今日响呀仔個plastic folder入面有張receipt,已經confirmed 星期 ...

原帖由 TGV 於 08-10-2 21:32 發表
我沒有收到電話喎!
今日放學回來見到退回支票及一張通告
講無位,抽籤唔成功!
完全無稍後的安排,
等我明天致電美術機構問問先!
為了夾時間報了9:00跳舞,
希望跳舞時間可以改啦!
不用一早起身!
...

唉...我都係抽唔到呀...我仲諗住咁多學生平日搭校車返學,唔係住咁近返學校上興趣班應該唔多人tim,點知都係爆棚..我仲無同阿仔報其他美術班,依家佢淨係上tomlee一個興趣班jor...各位有無其他好介紹呀
我想佢報d美術,又想報活動性高d既

如果唔急就等下一期啦!美術中心話會與學校再商議可否加開幾個班房,另外報9:00的時段機會大啲.
祝妳我下次好運啦!
原帖由 ritaor66 於 08-10-7 10:22 發表

唉...我都係抽唔到呀...我仲諗住咁多學生平日搭校車返學,唔係住咁近返學校上興趣班應該唔多人tim,點知都係爆棚..我仲無同阿仔報其他美術班,依家佢淨係上tomlee一個興趣班jor...各位有無其他好介紹呀
我想佢 ...

原帖由 TGV 於 08-10-14 23:48 發表
如果唔急就等下一期啦!美術中心話會與學校再商議可否加開幾個班房,另外報9:00的時段機會大啲.
祝妳我下次好運啦!
希望好快會有新班開啦...唔知下次再抽會唔會上次唔得果d有得優先呢?
仲有我今次有得去pizza hut做家長義工呀

我都報左名做家長義工,但都未收到通知有沒有得做,你就好啦,咁快就知道有得做....
hoyam

原帖由 yamho 於 08-10-16 23:52 發表
我都報左名做家長義工,但都未收到通知有沒有得做,你就好啦,咁快就知道有得做....
係呀..原來我仔仔果班岩岩好只有十個家長報名所以唔使抽仲可以早d知tim.... 好開心可以同仔仔一齊參加學校活動呀

回覆 # 的文章

Hi,
想問問你地今個星期五家長去開生日會, 需要買食物比小朋友嗎, 又要健康, 都唔知買咩?另外想知家長9點-10點, 係唔係真係好準時1個鐘就叫家長走喇.

上一次我有去細女的生日會, 老師叫家長在9:30到學校..大約逗留到11:00. 亞女見到媽咪特別開心, 我可以同她影吓相

不用帶食品,上次老師約了我10:30
12:00與小朋友一起放學

原帖由 MKY 於 08-10-21 09:49 發表
Hi,
想問問你地今個星期五家長去開生日會, 需要買食物比小朋友嗎, 又要健康, 都唔知買咩?另外想知家長9點-10點, 係唔係真係好準時1個鐘就叫家長走喇. ...

回覆 # 的文章

唔該哂, 今次約我 9:00-10:00 , 好早呀, 同佢一齊返學, 一返學就即刻玩.

原帖由 MKY 於 08-10-22 16:30 發表
唔該哂, 今次約我 9:00-10:00 , 好早呀, 同佢一齊返學, 一返學就即刻玩.

我聽日都要同老師約定時間先,but我都講咗我會來
我都買咗d小吃糖果等比其他小朋友分享

昨天星期六有無人帶小朋友去買旗?
好好玩呀,d人見到有小孩子賣旗都主動來買,仲好多個比紙幣tim,可能怕佢重啩?(我自己賣時,好多人比銀仔)
嗰日好忙,早上返民生畫班,賣旗,之後又要上公民數...
不過仔仔話好好玩。

原帖由 hin_ma 於 08-11-2 16:13 發表
昨天星期六有無人帶小朋友去買旗?
好好玩呀,d人見到有小孩子賣旗都主動來買,仲好多個比紙幣tim,可能怕佢重啩?(我自己賣時,好多人比銀仔)
嗰日好忙,早上返民生畫班,賣旗,之後又要上公民數...
不過仔仔話好好 ...

乜民生今次有賣旗咩...我唔知呀!
係呢...想問你仔仔讀公民數係邊度返ga?有無詳細資料可以比我呀...我都想幫仔仔報呀..thx

請問民生幼稚園有冇宗教活動,例如崇拜....

沒有聽過有崇拜,他們會說聖經故事給小朋友聽!
偶然教他們唱聖詩.
原帖由 SumBa 於 08-11-3 21:38 發表
請問民生幼稚園有冇宗教活動,例如崇拜....

Thanks.

原帖由 TGV 於 08-11-4 22:39 發表
沒有聽過有崇拜,他們會說聖經故事給小朋友聽!
偶然教他們唱聖詩.

都升左k2 2 多月lu....

尋日GAMES DAY...阿仔話玩得好開心...
我返到屋企, 個工人就話, "mum, oscar has the golden medal"...我一睇, 都幾攪野...上年好似無野lor..o...我諗係唔係佢地班win 左...

我問阿仔mug 來, 係唔係k2b 架...佢話老師比小朋友...跟住就走來走去做一次要做mug先lor 到...但係我都唔係好明...不過, 留來記念都好...

佢尋日聽到我同daddy 傾計講話妹妹munsang 多數唔收...要揾多兩間附近d 學校報名..即刻走去抱住阿妹想喊咁...妹妹就定定係到hor 佢, 以為佢唔開心...我比阿仔嚇一跳...重要去安慰佢tim...不過, 見到佢地咁真係好sweet...平時, 爭野爭到罵交...

原帖由 lovebbmom 於 08-11-14 11:23 發表
都升左k2 2 多月lu....

尋日GAMES DAY...阿仔話玩得好開心...
我返到屋企, 個工人就話, "mum, oscar has the golden medal"...我一睇, 都幾攪野...上年好似無野lor..o...我諗係唔係佢地班win 左...

我問阿仔mug 來 ...

我覺得好多野唔同咗...不過見k3有個topic我都好想問一下
就係個"我的字典"係點ga?我上次咩都無做,因為呀仔識既字都係學校教既多,咁我又唔知係點做..後尾個仔同我講原來上次係人體主題,今次係食物,要搵d關於食物既野,你地又點做?有無老師提過係點做,因為個封面解說我真係唔多明呀?

我上次問過老師,佢話「我的字典」係同個女搵一些佢有興趣又想學的嘢,剪貼出來,有機會時咪番學校同其他小朋友分享、介紹。而如果家長找不同有興趣的題目,亦可跟随學校的主題課本的題目囉﹗真係唔問都唔知佢做乜﹗
hoyam
‹ 上一主題|下一主題