用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生08-09 K2 一齊傾
樓主: ritaor66
go

民生08-09 K2 一齊傾 [複製鏈接]

原文章由 chunchunbb 於 08-7-17 12:08 發表

hi~~Auntie_DOS,
我又係住將軍澳架~我個仔都係大仔,之前都係响保良局方王讀完K1再轉民生repeat

我仔係12月細仔,剛完成將軍澳kindergarden K1,9月就插班民生K2。你覺得PLK同民生的課程分別大嗎?你仔仔是否搭校車?幾點上落車?我仔會搭梁叔叔(蓮姨)架車,將廣上車,現未知幾點。
銀羔多士焗爐:
http://blog.uncledos.com

原文章由 Auntie-DOS 於 08-7-17 14:24 發表

我仔係12月細仔,剛完成將軍澳kindergarden K1,9月就插班民生K2。你覺得PLK同民生的課程分別大嗎?你仔仔是否搭校車?幾點上落車?我仔會搭梁叔叔(蓮姨)架車,將廣上車,現未知幾點。 ...

其實我好鍾意PLK呢間學校,呀仔讀得好開心 ,開初係諗住報培正,啱啱民生又招生,咪一齊報,點知民生收左,培正唔收,所以讀民生 ,如果講課程,民生會比PLK豐富d,我九月都會轉梁叔車,我之前果間 ,一路問左蓮姨大半年都冇位插,今年九月有喇 ,我住坑口,蓮姨話大約8:00-8:15上車.希望你囝囝讀得開心
努力~加油~努力~加油~努力~加油~努力~

hihi...咁又一個月LU...我仔K2B...有無同班同學仔...

放左一個月暑假, 阿仔玩到好開心....

朝早成日同兩老去飮茶...上下暑期班...下午就nap ...去下公園玩...DADDY 得閒同佢去DISNEYLAND, SWIMMING...

佢MOMMY 我都好想放暑假...

原文章由 lovebbmom 於 08-7-22 16:06 發表
hihi...咁又一個月LU...我仔K2B...有無同班同學仔...

放左一個月暑假, 阿仔玩到好開心....

朝早成日同兩老去飮茶...上下暑期班...下午就nap ...去下公園玩...DADDY 得閒同佢去DISNEYLAND, SWIMMING...

佢M ...

hihi...又唔係同班仔呀...去邊度搵到同班同學呀????
我地就因為搬屋攪到阿仔無得去玩,岩岩先話攪掂晒
聽日我就打算帶佢去迪士尼行下...因為我張年票差不多到期啦
之後佢daddy放假一齊去tailand旅行玩番5day
所以都無點搵暑期班佢玩...可能8月中先報d短期班玩玩啦

原文章由 ritaor66 於 08-7-22 20:27 發表

hihi...又唔係同班仔呀...去邊度搵到同班同學呀????
我地就因為搬屋攪到阿仔無得去玩,岩岩先話攪掂晒
聽日我就打算帶佢去迪士尼行下...因為我張年票差不多到期啦
之後佢daddy放假一齊去tailand旅行玩番5day:excited ...

好充實呀...有得去tailand 玩...

原文章由 lovebbmom 於 08-7-23 14:02 發表

好充實呀...有得去tailand 玩...

今日去咗迪迪尼啦...超熱搞到阿仔都唔多想玩
淨係玩咗小小世界同埋睇完巡遊佢就嗌走啦...睇黎都唔使續張ap啦

原文章由 ritaor66 於 08-7-23 19:41 發表

今日去咗迪迪尼啦...超熱搞到阿仔都唔多想玩
淨係玩咗小小世界同埋睇完巡遊佢就嗌走啦...睇黎都唔使續張ap啦

ritaor...
係LOR...其實我地次次都係去2-3 HOURS , SO BUY AP...好似抵D...但係開始覺得無MUG 野玩...多數唔續AP...

我都住九龍ga,但返學連撘車都要五個半鐘...希望下年好d la,返上午班

原文章由 ritaor66 於 08-7-16 13:05 發表

我仔仔就細粒d...所以一眼就知佢係細仔
我地岩岩搬出黎九龍...之前係比你更遠呀...上水呀陰公
阿仔讀咗十個月幾乎個個月都病,係最尾2個月先叫好d
佢返學用連埋搭車用成6個hrs...剩係搭車都要成3個鐘, 所以 ...

原文章由 hin_ma 於 08-8-5 19:54 發表
我都住九龍ga,但返學連撘車都要五個半鐘...希望下年好d la,返上午班

吓..你住邊要用咁多時間呀?
都好誇張bor

因為要兜路接埋其他學生,頭站上車,尾站落車嘛...

原文章由 ritaor66 於 08-8-5 23:28 發表

吓..你住邊要用咁多時間呀?
都好誇張bor

原文章由 hin_ma 於 08-8-7 19:27 發表
因為要兜路接埋其他學生,頭站上車,尾站落車嘛...

我問過我依家呢度個間褓姆車公司...都好貴又太早啦,話晒咁近
有乜理由要收我$680/月,仲要8點2就要上車,
搭的士都係$25一程jor...只不過係5-10分鐘車程(佢仲話我係尾站)所以我決定自己帶lor...反正我係ftm,仲可以自己開車添,不過想多d時間做屋企野同埋搭車其實都係群體生活學習社交既一種

咁都比我好la, 我個仔要7:55am上車,12:55pm落車,己經比上一年好d la,上年要個幾鐘頭响車上ga。今年冇咗班小學生(轉全日制),先可以早d咋。

自己湊返放學?好sweet喎,但好辛苦wor

原帖由 ritaor66 於 08-8-7 20:52 發表

我問過我依家呢度個間褓姆車公司...都好貴又太早啦,話晒咁近
有乜理由要收我$680/月,仲要8點2就要上車,
搭的士都係$25一程jor...只不過係5-10分鐘車程(佢仲話我係尾站)所以我決定自己帶lor...反正我係ftm,仲可以自 ...

我個女返左2日搭校車 2日都好遲黎 阿女遲 我跟住趕返二又遲 真係
原帖由 hin_ma 於 08-9-3 19:34 發表
咁都比我好la, 我個仔要7:55am上車,12:55pm落車,己經比上一年好d la,上年要個幾鐘頭响車上ga。今年冇咗班小學生(轉全日制),先可以早d咋。

...

原帖由 hin_ma 於 08-9-3 19:34 發表

...

唉...你個情況令我諗起之前仔仔讀k1果時,佢要7點3上車,成1點3先落車,中途仲要轉車tim,褓姆車得一條線,真係佢話點就點,家長日一定無得陪坐,一係唔坐,一係小朋友同家長分頭返學....你話邊有咁ga 咁長途第一日都唔比陪呀

好耐都無人入黎既

大家對今年課程編制有什麼意見啊?
例如功課多少?深淺?老師的溝通?小朋友的問題等等?
多啲交流吓啦!

今天去了學校參加小女的生日會.
感覺一般,
雖然上三樓有45分鐘時間,但實際玩得20分鐘左右,
(耍排隊等其他小朋友,又要聽校長及老師講嘢.又要影相)
而且太多人了,3班一起玩,5.6個小型攤位.
個個攤位最小十幾個小朋友一起玩.
我就覺得唔好玩,但見啲小朋友一樣玩得好開心

原帖由 TGV 於 08-9-26 23:07 發表
今天去了學校參加小女的生日會.
感覺一般,
雖然上三樓有45分鐘時間,但實際玩得20分鐘左右,
(耍排隊等其他小朋友,又要聽校長及老師講嘢.又要影相)
而且太多人了,3班一起玩,5.6個小型攤位.
個個攤位最小十幾個小朋友一 ...

下次生日會輪到我仔仔有份啦....希望有所改善啦
不過點都好有得參與都比以前好得多

大家有無報學校搞既興趣班呀
到今日仲未知得唔得,星期六就第一堂啦

原帖由 ritaor66 於 08-9-29 11:43 發表

下次生日會輪到我仔仔有份啦....希望有所改善啦
不過點都好有得參與都比以前好得多

我都係下次可以參加呀仔既生日會,之前本來諗左買盒裝熊仔餅送比其他同學仔,而家攪到我乜都唔敢買.....
努力~加油~努力~加油~努力~加油~努力~
‹ 上一主題|下一主題