用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 現在有點擔心個仔有自閉症.....
go

現在有點擔心個仔有自閉症..... [複製鏈接]

我個仔13個月大,我發現佢很多時去街同差不多大的bb玩時總是不肯跟他們玩,但係佢又肯同大佢d(兩歲以上)的哥哥姐姐玩,我叫佢的名,佢好多時都有反應,不過去街10次叫,有3,4次采我,佢會用手指指野,佢肯玩"捉迷藏"遊戲,但佢對bb玩具就冇乜興趣玩,鍾意玩毛公仔,一見到有毛似貓的公仔都講"貓",然後就主動親親貓公仔,......其實,我最主要因為佢係幾肯同差唔多大的bb玩,去街時同佢講野好多時都唔望我,除非我同佢唱d佢在屋企成日聽的歌,佢就係望著我....仲有,佢見到差唔多大的bb就會好開心咁扮獅子叫,佢唔肯同差唔多年紀的bb講bye bye,只會同大d的哥哥姐姐say bye,加上佢對bb玩具興趣不是太大,有時都會中叫,成日都要行,(他現在未說得上識行,是行到小小,但左搖右擺)唔肯停,坐唔定.....
但佢說話都算ok,識講爸、媽、貓、花、e媽、姐、鞋、happy.....
叫佢做d動作,如byebye、拍手、飛吻都肯做
我唔知我係咪過份擔心.......
   0    0    0    0

原文章由 bridge 於 08-7-5 21:22 發表
我唔知我係咪過份擔心....... ...

係, 重過早添!

我認識的幾個bb, 包括我個仔, 都係只鍾意同大bb玩!
我個仔一見到新奇野, 就好似聾左, 叫極佢都無反應.

你個bb好正常呀!

原文章由 bridge 於 08-7-5 21:22 發表
我個仔13個月大,我發現佢很多時去街同差不多大的bb玩時總是不肯跟他們玩,但係佢又肯同大佢d(兩歲以上)的哥哥姐姐玩,我叫佢的名,佢好多時都有反應,不過去街10次叫,有3,4次采我,佢會用手指指野,佢肯玩"捉迷藏"遊戲,但佢對bb玩具 ...
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

Your bb sounds really normal to me.

hi bridge

小朋友小時候媽咪是擔心的。不過不好過份擔心,可以繼續留意小朋友發展.

[ 本文章最後由 天恩媽媽 於 08-7-8 00:02 編輯 ]

....deleted

現在有點擔心個仔有自閉症.....>>

睇你咁寫, 你個仔都無乜野, 我個仔我仲擔心, 而家O岩O岩14個月, 爸爸媽媽唔識講, 連發音都未聽過, 但係就識駁咀, 你一講話"你曳曳" 佢就會鬧返一句"你曳呀", 你再話佢, 佢又會再話返你, 同埋識講"去街", 最叻就係呢2句, 同埋一D聽唔明既BB話, 同埋脾氣唔好, 一唔鐘意或者唔合心意就會撞個頭埋牆, 有時無理頭都撞幾下, 你話我個仔係唔係仲似自閉, 我同我先生都好擔心......而家都唔知點算好, 諗住帶佢去睇E生, 做下評估, 希望唔係啦(不過我地都好驚呀)

香港言聽中心
言語治療部

多謝你的解答, 我仔仔講"你曳呀" 係講得好大聲, 亦都好清晰呀, 個個都聽得明, 但教佢講爸爸/媽媽, 或者其他單字佢好多時都唔理你, 而且好多時都會發脾氣, 亦好少會跟住你講, 有時間唔中會聽到佢跟, 但我唔肯定, 唔知係唔係我自己呃自己, 但呢排佢好鐘意我唱abc歌比佢聽, 佢亦都會跟住唱ab, 但當然d音唔係好準, 有時佢想我唱, 佢就會ab咁樣, 即係想我唱, 咁我就會唱比佢聽, 佢都會跟住唱, 呢樣野可以令我暫時安慰d.............
佢而家成日都會手指指, 指住d野係度唔知講乜, 但我教佢講佢想羅個樣野佢又唔跟住我講, 有時我叫佢比野我佢就聽得明, 但有時叫佢坐佢就唔理你, 不過睇佢就應該係明, 以為我同佢玩, , 仲要走遠d......
同佢去左睇e生, e生話佢係想學講野, 因為佢成日eeoo, 但我地教佢佢又唔跟我地講, 都唔知點教佢好, e生話佢唔似係自閉, 因為佢會同人玩, 又同人有眼神接觸, 所以佢應該唔係自閉, 叫我地比佢返palygroup, 等佢都多d小朋友玩, 學下野, 我地都諗住比佢返, 希望可以令佢對講野有多d興趣

有眼神接觸及肯同人玩未必冇自閉.
我亞仔有自閉傾向, 佢以上兩樣野都會.
我認為你最好去健康院跟進下, 我係過來人, 當初都好似你咁, 但始終比專業人事check清楚好D,以免誤左時間.
希望你唔好怪我, 我唔係想"打沉"你, 只係唔想你好似我咁,白白浪費了亞仔時間.

bottlekkc, 想請教自閉症傾向又有什麼特徵呢?可否講吓呢?

原帖由 bottlekkc 於 08-10-29 14:22 發表
有眼神接觸及肯同人玩未必冇自閉.
我亞仔有自閉傾向, 佢以上兩樣野都會.
我認為你最好去健康院跟進下, 我係過來人, 當初都好似你咁, 但始終比專業人事check清楚好D,以免誤左時間.
希望你唔好怪我, 我唔係想"打沉"你, ...

有哪些機構會肯為一歲左右的bb作初部觀察及診斷? 因知道愈早做治療愈好。懇請賜教

言語治療部 & BK mum,

你好!我依家真系好担心個女系自閉症!但她已2歲9個月了,一直以為只系性格內向怕羞,而且我老公和他的妹妹也是很遲才講嘢(3歲先開口)..所以一直也不認為有問題!但越來越唔對路,她上了2年playgroup,依返nusery,老師開始話佢唔講嘢唔同人玩,只系好開心咁走來走去,會baby talk,會講同學D 名,單字英文,但不能對答溝通!

她在家也一樣但會active D同講多D嘢!但都不會以句子講出佢想要嘅嘢!例如她會說:
Mummy 抱抱
Mummy sit down/ angry/ stand up
Daddy 返喇
Daddy toilet
食包包 or Eat bread, water 飲水水
Where's everybody?
All sleep
christmas tree, snowman, santa clause

She's not good at saying "s" and "L" sound, like snake, square, swimming, Kelly, Elly, is, 你 etc..

當我問佢嘢,佢一系唔答我,一系模仿我講嘅嘢!我堅持再問佢系咪想咁咁咁,佢就一樣系copy我講嘅嘢,我話系咪要lee樣?佢又系copy我講嘅嘢!所以不能以對答方式溝通!
我不用工作,同工人湊佢,所以"通常"我哋都會明白佢講セ。但出到去人哋就更系唔明佢想點!
佢好怕我哋特然大笑或太興奮,佢會大哭
佢好矛盾:佢好怕poo poo,constipated child,一路有睇医生同我哋對佢飲食好関注,但佢一poo poo 完就會同自已講:nothing! 無事!咁安慰自已!我同佢clean up時佢會話 "No!!!" 但跟住就同自已講"It's ok!!"
佢無耐性同易忟憎:放唔正puzzle又唔比我幫佢,再放唔好就會尖叫,打自己手仔!我加以安慰,咁佢就會話 "無事"!

我以安排見 speech therapist 但越想越驚!可以比D意見我嗎?

原帖由 kadie 於 09-1-1 19:30 發表
言語治療部 & BK mum,
你好!我依家真系好担心個女系自閉症!但她已2歲9個月了,一直以為只系性格內向怕羞,而且我老公和他的妹妹也是很遲才講嘢(3歲先開口)..所以一直也不認為有問題!但越來越唔對路,她上了2年playgroup,依 ...

盡快揾心理學家做智能心理評估, 呢d 情況唔好直接揾言語治療師, 因囡囡未必淨係言語發展遲, 全面咁評一評會好d !

SandraLo,

真系唔該哂你,系lee到都睇到我嘅post!
我想立即做智能心理評估,但朋友話排政府要半年,等唔切!但都會照排先!
朋友介紹佢個囡嘅SP比我所以我就即刻made appt,朋天見咗先!
我search過資料,有好多機構有做智能心理評估,step-in 好嗎?heep hong呢?朋友話要睇兒科医生再轉介,我唔想等轉介,想快D做評估!
依家好担心,都系我太唔細心,唔想同人D小朋友比較,因為個個發展唔同,但咁就.....

原帖由 SandraLo 於 09-1-1 22:33 發表

盡快揾心理學家做智能心理評估, 呢d 情況唔好直接揾言語治療師, 因囡囡未必淨係言語發展遲, 全面咁評一評會好d !

原帖由 kadie 於 09-1-2 00:46 發表
SandraLo,
真系唔該哂你,系lee到都睇到我嘅post!
我想立即做智能心理評估,但朋友話排政府要半年,等唔切!但都會照排先!
朋友介紹佢個囡嘅SP比我所以我就即刻made appt,朋天見咗先!
我search過資料,有好多機構有做智能心理評估 ...

揾私家應該唔駛轉介...... Step可能快過協康, 不過你都可以問埋, 聽聞依家協康收費服務條隊快咗好多.... 另外都可以問埋Dr.T 同養和医院!

回覆 # 的文章

言語治療部

多謝你嘅評估!我己帶女兒到 SP 到評估同上堂,每星期兩次,每次半個鐘,希望有進步。
已 book 咗下星期系step到做自閉証評估,因為 SP初步估計我女兒語言達歲半至兩歲同可能有自閉証傾向,叫我去做detail D 嘅評估好D!
依家考膚緊同唔同佢轉校!因為依家佢讀嗰間系双語教學 - 英文同國語。SP叫我考膚轉校去只系廣東話嘅,但女兒超鍾意返lee間學校好開心!我怕轉換新環境新語言會唔適應,怕會有反效果!佢系肯講嘢,但系有時詞不達意,我講佢又講!
‹ 上一主題|下一主題