用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英華 vs 九龍塘官立小學
go

英華 vs 九龍塘官立小學

小兒被英華取錄,但因車程太遙遠.現叩門九龍塘官立小學又收,應如何選擇?如放棄"英華"是否很可惜?九龍塘官立小學又唔知好唔好?程度如何?請各位給予意見.T
hanks!

英華 與 九龍塘官立小學相比,一定英華。

醒目開學勳章

放棄"英華真係好可惜。

我係你一定唔會放棄。

原文章由 nicovenus 於 08-7-5 00:12 發表
小兒被英華取錄,但因車程太遙遠.現叩門九龍塘官立小學又收,應如何選擇?如放棄"英華"是否很可惜?九龍塘官立小學又唔知好唔好?程度如何?請各位給予意見.T
hanks! ...

I heard 九龍塘官立小學 is not better than 英華!

醒目開學勳章

英華同九官, 相差好大bor, 無論小學同小學比, 中學同中學相比, 長遠都係英華好!!!!

原文章由 nicovenus 於 08-7-5 00:12 發表
hanks! ...

你住在何方? 是否沒有校車到?

不要放棄"英華"啊! 交通方面再想想法吧!

我曾參觀過九官,由校長作介紹,他第一句便說:他的理念是--"要小朋友開心上學,開心放學"。他的理念就如此基本,你願意你的小朋友六年的小學生活就得這麼多? 我不是說"開心"不重要,但只是最基本的條件,其他高層次的理念就空白的,不知他會怎帶領這學校;

還引導家長所有學校的師資都是來自同一教育學院冇分別,不用追求XX類學校,(簡直是偷換概念--同一學院也有優秀和符碌的學生);

又强調小朋友好易冧,言語間並不感受到他對教育神聖的尊重和熱誠;

參觀圖書館,不多見英文書,問他們英文書的藏量,支吾以對。

我也住近九官的,自行收生階段也是交表給這校,但參觀過後,便打退堂鼓了。只一心考直資學校,但考到的都太遠又不是最心儀,現在扣門也不去"九官"。若我學你有英華在手就不用煩了。

hanks! ...

九龍塘官立只係好普通的官校, 若經濟不是問題, 一定選擇英華, 兩間學校無得比的, 英華一條龍, 資源理念都比九官好, 不要輕易放棄。交通問題一定可以解決的, 錯誤定決, 影響小朋友12年。

iwff

原文章由 Nicnicsmum 於 08-7-7 09:45 發表

我曾參觀過九官,由校長作介紹,他第一句便說:他的理念是--"要小朋友開心上學,開心放學"。他的理念就如此基本,你願意你的小朋友六年的小學生活就得這麼多? 我不是說"開心"不重要,但 ...

Nicnicsmum :
參觀九官是幾時的事呀 ? 是新校長介紹? (我估都是)
聽妳說的, 有點怕怕.
有冇人知九官升中成果點樣啊?

識幾個讀九官小朋友讀緊5年級,佢地呀媽都一至認為派到band 1中學機會好難,因為學校係band 1組別人數實在很少很少.

對不起, 不啱聽不要罵我, 只是個人小小疑問.
為何當初你同你兒子報名時, 沒有考慮車程問題嗎?
還是當初只是用嘗試心態呢?

hanks! ...

英华係當然選擇la.
選好學校難過搬屋 or 坐校車.

原文章由 dickielam 於 08-7-7 12:52 發表
對不起, 不啱聽不要罵我, 只是個人小小疑問.
為何當初你同你兒子報名時, 沒有考慮車程問題嗎?
還是當初只是用嘗試心態呢?

我都係咁唸.....
sorry.......

duplicated

[ 本文章最後由 silvia_ng 於 08-7-7 13:44 編輯 ]

參觀九官是去年約九月尾十月初, 是新校長介紹的。真的不要放棄"英華"。

原文章由 咖啡奶茶 於 08-7-7 11:24 發表

Nicnicsmum :
參觀九官是幾時的事呀 ? 是新校長介紹? (我估都是)
聽妳說的, 有點怕怕.
有冇人知九官升中成果點樣啊?

英華個校長住係我屋苑, 好晚至收工, 我有時好晚先至見到佢, d 人就叫林校長收工啦! 我覺得snoopy校長好有教學熱情, 係香港係買少見少.  

原文章由 Nicnicsmum 於 08-7-7 23:14 發表
參觀九官是去年約九月尾十月初, 是新校長介紹的。真的不要放棄"英華"。

除咗林校長外, 英華仲有好多好有愛心, 好有教學熱誠既老師, 我唔知九官d老師怎樣, 不過英華既老師係非常好.

原文章由 catcatmom 於 08-7-8 13:52 發表
英華個校長住係我屋苑, 好晚至收工, 我有時好晚先至見到佢, d 人就叫林校長收工啦! 我覺得snoopy校長好有教學熱情, 係香港係買少見少.  

發覺香港都唔少家長好盲目, 見到間學校個名有 "九龍塘" 三個字, 校舍又新, 就以為間學校好.
上網摷下九官的外評啦, 真係好麻麻啫喎, 之前有人係 BK 話學校換咗校長, 進取好多, 但我識個家長, 個女讀九官, 話成績算好, 結果都係屬 Band2!
真好奇九官的 Band1 率有幾高

原文章由 Nicnicsmum 於 08-7-7 09:45 發表

我曾參觀過九官,由校長作介紹,他第一句便說:他的理念是--"要小朋友開心上學,開心放學"。他的理念就如此基本,你願意你的小朋友六年的小學生活就得這麼多? 我不是說"開心"不重要,但 ...

我朋友個仔讀九官 , 今日放榜 , 派到英中

佢仲話學校派位好左 : 6-7個伊官 , 10個黃笏南 , 2-3個華英 , 2-3個迦密 , 仲有O的開平 , 丘佐榮..
另外仲有O既英中有 : 沙田祟真 ,曾肇添 , 迦密柏雨
(呢O的資料係我朋友 問其他家長)

講真 , 讀英華係唔係真係100%入到英華書院  , 如果要由小一開始"谷"的話 , 我寧願O的小朋友開開心心過左呢六年 , 六年後O既升中制度可能都會唔同 LA ,

有邊一間小學真正做到開心6年既先 你若沒有小朋友或朋友既小朋友在英華讀, 你又怎知他們不是開心上學呢
起碼小朋友自己很喜歡上學, 而又不覺得辛苦, 那我就覺得沒什麼問題.

原文章由 lopoto 於 08-7-8 16:14 發表

我朋友個仔讀九官 , 今日放榜 , 派到英中

佢仲話學校派位好左 : 6-7個伊官 , 10個黃笏南 , 2-3個華英 , 2-3個迦密 , 仲有O的開平 , 丘佐榮..
另外仲有O既英中有 : 沙田祟真 ,曾肇添 , 迦密柏雨
(呢O的資料係我朋 ...

[ 本文章最後由 dickielam 於 08-7-8 16:42 編輯 ]