用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 08-09 School bus
go

08-09 School bus

你們好:
我想問上年度的家長有沒有乘搭校車 (今年是隆興旅運有限公司承包是否上年同一公司) 這公司服務如何?小兒坑口上車要$400 相對貴過其他學校校巴, 上年收幾多錢呢?是否油價升得太高,使車費也狂升啊!

多謝回答

原文章由 chinfung 於 08-7-4 05:56 PM 發表
你們好:
我想問上年度的家長有沒有乘搭校車 (今年是隆興旅運有限公司承包是否上年同一公司) 這公司服務如何?小兒坑口上車要$400 相對貴過其他學校校巴, 上年收幾多錢呢?是否油價升得太高,使車費也狂升啊!

多謝回答 ...

不同的公司,但一樣的老板

我係坑口東港城上車. 今年一直比$300 / 月. 7 月就 half.
但到9 月就要 $400 ..但通告話如果一直有搭..7 月就免費wor..

原文章由 freddielau 於 08-7-4 18:14 發表

不同的公司,但一樣的老板
*** Piglet 328 ^ ^ We have happyland.....

原文章由 chinfung 於 08-7-4 17:56 發表
你們好:
多謝回答 ...

應是同一公司, 聯絡人完全相同.(可能是因為方便投標需要多幾個名又或是因為與其他學校之爭辯尙未完結)

至於服務方面, 你想知什麼方面的服務?  曾有小朋友下車後沒有人接, 幸好得到其他家長的協助(個別車號, 不能代表全部都沒有責任感)

至於車費, 坑口至學校 (約十分鐘車程), 去年$300, 今年$400.
若不同站上車, 即使一街之隔, 同是坑口至學校 (約十分鐘車程),  去年$300, 今年$560.  相比其他學校真係貴好多.  好無奈.

其實坐車的人數是每年遞增, 學校應有更大的議價能力.  唔明點解要加禁多.  油價雖然飄升, 但相信還未到十分鐘的車程便要加到
$2000/車的地步 (如大細校巴每車坐約20人, 每人加$100, 每架車收取$2000元).
這只是按將軍澳區的粗略估計, 未知其他路線是否一樣.
我沒有車牌, 所以不太清楚現時油價的情況.  以上僅屬本人愚見, 請問各位車主, 油價是否已加到10分鐘要$2000/月?

據知曾有家長向學校反映加幅太大, 但可惜苦無跟進, 未知是投訴的人數太少還是有其他原因.

不知還有什麼途徑或方法可以減低車費, 唔駛比校巴公司禁住搶  
ha ha   痴人說夢話.

無論如何, 歡迎加入這個大家庭.

唔好意思, 用了你們寶貴的時間來聽我發嘮騷.

[ 本文章最後由 ecec1122 於 08-7-7 12:41 編輯 ]

原文章由 ecec1122 於 08-7-7 12:16 發表

應是同一公司, 聯絡人完全相同.(可能是因為方便投標需要多幾個名又或是因為與其他學校之爭辯尙未完結)

至於服務方面, 你想知什麼方面的服務?  曾有小朋友下車後沒有人接, 幸好得到其他家長的協助(個別車號, 不能 ...

唉... 我坐單程去年 $231 而家加到 $294 是不是好貴

Hi,

我係路過的, 我仔仔過海返學, 車費一定貴, 都係加了一百五十元。同區的學生坐5個地鐵站只加了50元, 約490元。所以家長普遍都沒有大意見。因為家教會係同校車公司大力爭取不好加幅太大的。相反我見另一學校用同一校車公司加幅好大。

我有朋友的女兒9月入讀播道小一, 她又係住坑口, 都要4百元,但她又不可接送,唯有坐校車了。所以我估家教會的反映是很重要的, 播道係新校, 不知有家教會未, 不如同學校反映下啦。否則比校車公司禁住搶。

iwff

原文章由 ecec1122 於 08-7-7 12:16 發表

至於服務方面, 你想知什麼方面的服務?  曾有小朋友下車後沒有人接, 幸好得到其他家長的協助(個別車號, 不能 ...

原文章由 iwff 於 08-7-7 04:00 PM 發表
Hi,

我係路過的, 我仔仔過海返學, 車費一定貴, 都係加了一百五十元。同區的學生坐5個地鐵站只加了50元, 約490元。所以家長普遍都沒有大意見。因為家教會係同校車公司大力爭取不好加幅太大的。相反我見另一學校用同 ...

今晚先有就職典礼

原文章由 chinfung 於 08-7-4 17:56 發表
你們好:

多謝回答 ...

好多謝各位家長回覆!
直至今天我還未交9月車費,自己又是新丁不敢投訴,只好遲些交錢以示不滿,使校車公司不要以為有大把學生坐車,用冇聲抗議減少內心的不滿。

原文章由 chinfung 於 08-7-9 08:46 發表

好多謝各位家長回覆!
直至今天我還未交9月車費,自己又是新丁不敢投訴,只好遲些交錢以示不滿,使校車公司不要以為有大把學生坐車,用冇聲抗議減少內心的不滿。 ...

油價減了是不是車費要重新計過.

原文章由 chinfung 於 08-7-9 08:46 發表

好多謝各位家長回覆!
直至今天我還未交9月車費,自己又是新丁不敢投訴,只好遲些交錢以示不滿,使校車公司不要以為有大把學生坐車,用冇聲抗議減少內心的不滿。 ...

就係比校車公司睇死一定要坐, 我驚佢都唔驚.

我在最後一天交表.

原文章由 mandy_lee 於 08-7-14 09:42 發表

油價減了是不是車費要重新計過.

Hi mandy-lee,

再加就有份.  你有冇同學校反影過呀?

唉! 啱啱先加完車費, 而家又話LWL後如要坐車就要付額外車資, (即係原本已支付回程的車費又白付), 學校又安排了頗多的活動於 5:30PM 結束, 真係又要比校車公司斬.

不過, 老實講, 如果冇校車坐返屋企就一定唔會參加.

溫馨提示 : 今年的LWL是不設補課.

100%同意!

加班車停調景嶺嗎?

原帖由 ecec1122 於 08-9-3 21:29 發表
唉! 啱啱先加完車費, 而家又話LWL後如要坐車就要付額外車資, (即係原本已支付回程的車費又白付), 學校又安排了頗多的活動於 5:30PM 結束, 真係又要比校車公司斬.

...

無校車真的好難安排,上兩年是怎樣的有冇家長詰比我哋D一年班家長知啊!

原帖由 ecec1122 於 08-9-3 21:29 發表

...

原帖由 terrylvpool 於 08-9-3 10:36 PM 發表
100%同意!

加班車停調景嶺嗎?
no stop at Ocean Shore

原帖由 freddielau 於 08-9-4 00:00 發表
no stop at Ocean Shore

忘記有通告我都想問是不是不停新都城個頭 ?

Hi,各位搭校車的家長
1. 我的兒子也是搭校車的,今年同一個地方上落車車費
    要$500,我都覺得貴,但由於放學要由嫲嫲接,下車
    改了地點(上車和下車只是相隔5分鐘車程)便要加
    $340,即是每月要$840,非常昂貴!

2. 另外表弟住在沙田,每天返學及放學都各要1.5小時或
    以上,昨天返到學校已是9:00,太離譜啦!

有沒有相同遭遇的家長,集思廣益,改善校車服務!

原帖由 mandy_lee 於 08-9-4 09:46 發表

忘記有通告我都想問是不是不停新都城個頭 ?

如果通告沒有錯漏的話, 新都城站應該是取消了.

另外, 據去年經驗, 部分活動是放5:30, 校車開出時間亦是5:30, 所以有校車姨姨要求小朋友/帶點投訴的語氣對一些家長要求小朋友提前結束活動以免阻礙校車開出.  

不知今年的校車是什麼時間開出 / 到達 (通告沒有列出), 若同是5:30 的話, 減去5-10分鐘去校車報到,   再者, 如果活動是需要熱身的話, 那減下減下就所餘無幾 .

如果家長們是相熟的話, 倒不如相約到學校接放學, 一齊坐的士重抵.

請問有冇家長知道如果活動於4:10結束, 會唔會有校車坐 ?
(如果有, 係咪會遲d開車 ?
還是坐校車的早點離場, 其他繼續 ?)

校車公司出錯, 新都城二期係有站的, 今早已confirm學校和校車公司。
原帖由 ecec1122 於 08-9-4 14:21 發表

如果通告沒有錯漏的話, 新都城站應該是取消了.

另外, 據去年經驗, 部分活動是放5:30, 校車開出時間亦是5:30, 所以有校車姨姨要求小朋友/帶點投訴的語氣對一些家長要求小朋友提前結束活動以免阻礙校車開出.  
  ...
Connie

原帖由 loklok仔 於 08-9-4 11:45 發表

(上車和下車只是相隔5分鐘車程)便要加
    $340,即是每月要$840,非常昂貴!

Hi loklok 仔,

唉! 冇辦法啦! 冇人同我地 flight, 唯有比人禁住搶.

就算只差一分鐘的車程 (上落車站唔同) 都要加 $260 (原本$300, 現在 $560).  

去年也曽有家長向校車公司投訴到校時間太遲, 他們的回應是 : 是嗎 ?  學校都無話我地遲.

Dear connie0213,

Thanks your update information.