用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 關於直資中學問題...
go

關於直資中學問題... [複製鏈接]

而家同小朋友諗緊讀直資中學定津中好? 所以有以下問題:

1) 直資中學學生是否也要參加會考?
2) 如果是的話, 有冇人知會考成績比津校如何?

謝謝!
   0    0    0    0

原文章由 PearPear 於 08-7-4 05:00 PM 發表
而家同小朋友諗緊讀直資中學定津中好? 所以有以下問題:

1) 直資中學學生是否也要參加會考?
2) 如果是的話, 有冇人知會考成績比津校如何?

謝謝!

1/.在新學制334下,唔會再有會考!只有新的文憑試.
2/.大家都未考過新的文憑試,無法比較.
個人認為直資or 津校都有好or 較差的學校,所以根本好難去比
Have a nice day !!!

your child is 2008 or 2009  into F.1 ?

請教

如果叩津中的門,已經無位,只能叩直資的門。請問:是否讀直資校一讀就要六年,或者中途可再轉校
唔該

原文章由 lobig 於 08-7-6 17:30 發表
如果叩津中的門,已經無位,只能叩直資的門。請問:是否讀直資校一讀就要六年,或者中途可再轉校
唔該

如有其它學校收你, 當然可以轉校, 幾時都得, 同津中無分別.

我小朋友其實而家未有耐讀中學, 因為而家同佢揀緊小學, 所以諗緊唔知有啲直資小, 中直上好唔好?  想同佢揀啲比較活動教學....我知有啲直資小搞得幾好, 不過擔心唔知佢地中學對考本地大學情況係點?  有冇甚麼意見?

唔好意思, 本人係新手媽媽, 想問問334幾時開始?

原文章由 polyuraymond 於 08-7-6 01:11 發表
your child is 2008 or 2009  into F.1 ?

謝謝

謝謝 swallowngxx 的指教,希望不用la.

原文章由 swallowngxx 於 08-7-7 09:44 發表

如有其它學校收你, 當然可以轉校, 幾時都得, 同津中無分別.

想問係直資讀咗一年, 仲可唔可以轉返去資助? 還是只有轉去其他直資學校?

原文章由 silviang 於 08-7-7 15:39 發表

想問係直資讀咗一年, 仲可唔可以轉返去資助? 還是只有轉去其他直資學校?

我都無試過, 但我覺得如果有津中肯收小朋友, 無理由唔可以轉學校.
‹ 上一主題|下一主題