用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 重讀小一,再揀學校,有沒有人這樣做
go

重讀小一,再揀學校,有沒有人這樣做 [複製鏈接]

本人小朋友今年派位不理想.往扣门的學校又不成功.如陳守仁,英華,其实阿仔已入第二輪階段,我在想扣門位实在太小,入不到也不奇怪,明年小一又開始申請了,這階段学位比較多,真想博多次,但也考慮到會否對小朋友不好,他是10月尾B,各位有何高見,幫幫忙!!
   0    0    0    0

原文章由 youngcheuk 於 08-7-4 14:38 發表
本人小朋友今年派位不理想.往扣门的學校又不成功.如陳守仁,英華,其实阿仔已入第二輪階段,我在想扣門位实在太小,入不到也不奇怪,明年小一又開始申請了,這階段学位比較多,真想博多次,但也考慮到會否對小朋友 ...

No, you can't. Each children has one chance only.

回覆 #1 youngcheuk 的文章

學校的叩門學位不單止是小一, 小二, 小三甚至小四亦有機會申請入讀, 你不需要為了考入心儀的學校而安排小朋友重讀高班明年再考小一, 不如就接受小朋友入讀已派位的小一學校, 在未來的一年, 協助他爭取較高的成績及名次, 明年替他製作一份個人檔案在六月底送交你心儀的小學申請插班小二, 我覺得這個做法較實際, 請考慮.

謝謝你的建議,但小二的插班會否也是很小位提供出來給人扣呢?

原文章由 fatpanda 於 08-7-4 15:17 發表
學校的叩門學位不單止是小一, 小二, 小三甚至小四亦有機會申請入讀, 你不需要為了考入心儀的學校而安排小朋友重讀高班明年再考小一, 不如就接受小朋友入讀已派位的小一學校, 在未來的一年, 協助他爭取較高的成績及名 ...

如果再抽也是不大理想呢?

Like HappyEE said, every kid has only one chance for "Lucky Draw".   So, there are no such thing as "再抽".

原文章由 rohoy2k 於 08-7-4 17:59 發表
如果再抽也是不大理想呢?

醒目開學勳章

原文章由 youngcheuk 於 08-7-4 15:40 發表
謝謝你的建議,但小二的插班會否也是很小位提供出來給人扣呢?

每個適齡兒童只可參加一次全港小一派位,所以你想入心儀小學只可靠插班!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

You cannot play another "luck draw" next year because every kid has only one chance.  But, you can take your kid to re-apply P1 private school and DSS next year because your kid is 细仔.  Typical example is 培正, which only accepts children who are born before 1 Sep, ie. your kid is able to apply to this year next year but not this year.  So, check the private school and DSS you prefer whether they have any age requirement.

原文章由 youngcheuk 於 08-7-4 14:38 發表
本人小朋友今年派位不理想.往扣门的學校又不成功.如陳守仁,英華,其实阿仔已入第二輪階段,我在想扣門位实在太小,入不到也不奇怪,明年小一又開始申請了,這階段学位比較多,真想博多次,但也考慮到會否對小朋友 ...

我諗大家誤會了, 我的意思是呀仔今年仍然入讀小一, 但另一方繼續投考心儀直資或私立小學. 如果入到好學校的話, 呀仔最多咪讀多一年, 與其呀仔都係細B. 總好過讀一間唔鐘意既學校6年丫!

原文章由 曲曲 於 08-7-4 18:36 發表
參加小一入學統籌辦法的資格
1.年滿5歲8個月
2.本港居民
3.尚未入讀小學
4.從未獲派小一學位

所以你小孩是不合資格參加來年的派位
不如等小二考插班 ...

原文章由 youngcheuk 於 08-7-4 19:30 發表
我諗大家誤會了, 我的意思是呀仔今年仍然入讀小一, 但另一方繼續投考心儀直資或私立小學. 如果入到好學校的話, 呀仔最多咪讀多一年, 與其呀仔都係細B. 總好過讀一間唔鐘意既學校6年丫!
考 ...

咁迫佢重讀, 會唔會令小朋友有挫敗感, 以為自己讀得唔好呢?

另外你仲要諗下你個仔既能力, 係咪去到勁既學校就一定讀得上(讀得開唔開心唔講住) 呢?

間學校係你唔鍾意, 但你個仔讀完之後又鍾唔鍾意呢?

我都覺得到小二插班仲好, 有能力的話, 仲有機會轉校.

非常同意你咁講, 亦同意你的做法。

你不止可以繼續投考心儀直資或私立小學, 你還可以在明年六月十日打後繼續叩全港九津校。

介時你個係大仔, 去叩邊間都大機會架。

原文章由 youngcheuk 於 08-7-4 19:30 發表

考 ...

原文章由 beywat496 於 08-7-5 00:14 發表
非常同意你咁講, 亦同意你的做法。

你不止可以繼續投考心儀直資或私立小學, 你還可以在明年六月十日打後繼續叩全港九津校。

介時你個係大仔, 去叩邊間都大機會架。

...

我個仔和你個仔情況相同, 同是細仔,雖然派表沒有講明唔收細仔,但收嘅機會好微!
要個仔repeat...好打擊他自尊心 我覺得你無考慮清楚, 若果你仔仔成績好or 體育/音樂好叻攞好多獎,去揷班小二一定會收,但若你仔仔成績一般,仲同小一叩門嗰班競爭咪一樣難.

我個仔都叩咗8間,有3間收,我confirm最喜歡嗰間,不是傳統名校,地區聲譽好咪得囉.

要睇仔仔同間學校有冇緣份!!!

再唔係比多啲錢,讀好勁的學校,例如耀中/星加坡國際學校操好d 英文&普通話,再接再厲.

這是我為兒子的後備!(好彩叩到門)

回覆 #4 youngcheuk 的文章

申請插班的學位當然是不多, 所以我之前已經強調你需要協助你小朋友爭取較高的成績及名次, 目標是全級首三名之內, 再加上其他獎狀例如品行獎, 或是全級傑出學生獎之類, 總之, 請以平常心盡力去做, 祝願你成功.
‹ 上一主題|下一主題