用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 右思維幼稚園 有沒有今年讀PN 班小朋友家長, 大家打過招呼啦 ...
go

有沒有今年讀PN 班小朋友家長, 大家打過招呼啦 [複製鏈接]

有沒有今年讀PN 班小朋友家長, 大家打過招呼啦
   0    0    0    0

PN

我囝囝今年9月讀PN下午班,輪緊上午班唔知有無位?

回覆 #2 Fubon 的文章

你好呀...我個仔仔今年11月才返p.m.我之前係上午的, 因仔仔太細, 所以轉了p.m.

我打咗去問,上午真係無位呀,你11月至返?我朋友個仔都係返11月,不過係上午班。8月16個家長會你去唔去?

回覆 #4 Fubon 的文章

一定會去, 你呢?????

有沒有今年讀PN 班小朋友家長, 大家打過招呼啦

Hello Fubon,
Where are you live?????

我住灣仔,囝囝返咗兩個幾星期學,今日終於無喊喇,而且見佢返得好開心,好鍾意返學。

回覆 # 的文章

你仔仔N1 or K1????? am or pm ????

我個女都讀緊 PNB班上午班,暫時返學都有喊,放學都有喊,但老師話佢上堂都唔係好喊,雖然唔知真定假,但都會比多一至兩個月時間觀察,如果真係三個月都喊,那我就會停學了~

咁"橋"! 我個女都係上午PNB班, 過佢十一月先返学, 我都知佢一定會喊..希望唔好喊多過兩個月啦!
原帖由 yoyoko 於 08-9-28 18:25 發表
我個女都讀緊 PNB班上午班,暫時返學都有喊,放學都有喊,但老師話佢上堂都唔係好喊,雖然唔知真定假,但都會比多一至兩個月時間觀察,如果真係三個月都喊,那我就會停學了~ ...

今日個女返學,忍住唔喊,一直跑去老師那兒,但被老師抱住又唔喊喎~
到了放學今日都好了喎,只係喊少少,出到來還識得自己攞鞋仔穿,穿又識得放回鞋架,今日開心好多,一路帶佢去廁所,佢一邊跳,佢一邊叫,好似好開心咁~
老師都話佢已經進步了很多,但在每堂要轉組時就必定喊得厲害,這個可能要等多一個月才會適應,老師話佢比較纏身,會耐些才適應~
我個女本身都係未夠2Y,佢9月19日才生日,但校長話佢相差得唔遠,叫佢9月開學,可以同其他同學仔一齊適應~
不過佢之從返學後,瞓午覺瞓足3小時,希望等佢適應後可以瞓番2小時喇~
你個小朋友叫咩名呀???

你地好呀!

我個仔都係讀 PNB 上午班, 我因為工作太忙, 所以少左上 bk, 見到大家小朋友都係讀同一班, 真係好開心.
[/url]

Hi! 我個女叫Charlene, 好高興認識大家, 我會下星期幫佢買校服準備開學...下個月是否有學校旅行?
原帖由 cirelee 於 08-9-28 18:38 發表
咁"橋"! 我個女都係上午PNB班, 過佢十一月先返学, 我都知佢一定會喊..希望唔好喊多過兩個月啦!

hello 各位mami:
   我個女唐唐無喊成三個星期了,佢現在好鍾意返學,我都放心晒~係呀下個月23號學校去旅行呀,我都十分期待呀~
  我在學校裡見到現在都無小朋友哭了,個個都好開心,識得自己放回鞋仔及書包~
  還有我個女返到屋企講多了好多普通話,英文就比較少,最奇怪係,我之前在家中聽到佢數1-20,但唔係用普通話,也不是用英文,係用廣東話,咁我就返學校問老師,你們教她用廣東話數1-20嗎?老師答,無,佢地一定無用廣東話教學,都唔知點解個傻妹會學到~   
  唔知大家的情況又如何呢?有時間得閒上來聊聊吧~

我記得阿仔舊年PN1時有晚發開口夢講普通話, 真係好好笑.

Hi! Charlene 已經返咗三日學啦! 佢第一日返學時, 見到課室D 玩具, 已經自己走入課室. 我同老公就靜靜雞走咗去... 當Charlene發覺我哋走咗之後, 當然就喊啦.. 過一小時後, 我老公去課室門口接佢時, 佢已經冇事, 拖着爸爸一邊數着地上的數字, 一邊開心地走出學校門口...真係估唔到!

第二日, Charlene開頭唔肯入課室, 老師帶佢入去, 俾D玩具佢玩, 轉頭又佢事... 到了10:00am, 我老公去課室門口接佢放學時, 老師對我老公說: Charlene見到其他同學開始食茶點, 唔肯放學! 真攪笑! 所以佢第三日可以返兩個小時, 食埋茶點先走!

第三日, Charlene又唔肯入課室, 我老公話佢喊咗5min先收聲... 過放學時老師話佢OK.. 可能星期五可以返3小時啦!

講開去旅行.. 嘩!去南丫島咁遠  .. 唔知Charlene 會唔唔暈船浪呢?

原帖由 cornelius 於 08-10-29 13:42 發表
我記得阿仔舊年PN1時有晚發開口夢講普通話, 真係好好笑.

原帖由 cirelee 於 08-11-5 15:40 發表
Hi! Charlene 已經返咗三日學啦! 佢第一日返學時, 見到課室D 玩具, 已經自己走入課室. 我同老公就靜靜雞走咗去... 當Charlene發覺我哋走咗之後, 當然就喊啦.. 過一小時後, 我老公去課室門口接佢時, 佢已經 ...

charlene好叻女喎,返兩三日學便咁快適應,我個女要返成個月才可以適應呀~
cirelee你會同囡囡一齊去學校旅行嗎?如果去,我們便有機會見面了~

報到!
我個女是n1下午, 有沒有下午班的媽咪?

最近課室多了兩個小朋友插班,一個是日本小朋友,另一個是男仔(唔知叫咩名),老師話這個男孩子好叻,返學第一日到現在都無喊過,完全適應學校生活~

回覆 # 的文章

hello! 我個囡係十一月開始插班, PNB上午班.

‹ 上一主題|下一主題