用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖瑪加利男女英文中小學簡介會
樓主: G-Ma
go

聖瑪加利男女英文中小學簡介會 [複製鏈接]

原文章由 G-Ma 於 08-7-7 14:22 發表
Hi Catcatmom,

2008年9月入學既學費係$2800/m, 2009年我諗都會去到$3000/m.  如果問我比$3000/m值唔值得讀, 我自己就話好值得, 因為課程同師資我都好滿意.

我囡囡考果年係校長親自INTERVIEW, 近呢兩年既情況我就唔 ...

我囡囡考果年, 只係外籍老師和本地老師. 但家長就要面見李主任.  我囡囡暑假後升p2, 學費由2600 加到2730. 即係加左5%.
其實係一家四口子

hi G-Ma

many thks!
其實3千元每個月都ok!不過要報告比hubby知. 我個女講英文無問題, 但最好係鬼or abc 同佢interview,佢會講多d英文. 我平日好慳, 但兒女的教育費唔慳. 但我e+係度想讀法文好,定係日文好!..... 我今年報了中文說明會, 上年報英文, 聽完有茶點食,安排得唔錯.   
我想問係學校學跳舞&劃畫, 唔咪唔冼錢架? or 好平! 收番幾十蚊一堂?亞女好鍾意跳舞&劃畫.

catcatmom

原文章由 G-Ma 於 08-7-7 14:22 發表
Hi Catcatmom,

2008年9月入學既學費係$2800/m, 2009年我諗都會去到$3000/m.  如果問我比$3000/m值唔值得讀, 我自己就話好值得, 因為課程同師資我都好滿意.

我囡囡考果年係校長親自INTERVIEW, 近呢兩年既情況我就唔 ...

hi catcatmom,

學校有跳舞興趣班, 我囡囡無參加所以我唔知價錢.  不過我囡囡就入咗校隊, 每個星期有一日放學會有跳舞訓練 (係免費既), 暑假仲特別係國內請老師嚟排舞, 係好專業既老師, 每日要跳成四個鐘 (都係免費), 為下年既舞蹈比賽準備.  學校每年係舞蹈節都攞好多獎, 所以投放好多資源落舞蹈組.  如果你囡囡鍾意跳舞, 叫佢比心機練習吓, 只要被挑選到, 好過比錢出去學.

除咗, 法文同日文, 仲可以揀西班牙文.  小一每學期會學一種, 等小朋友有d認識, 到小二再揀定一種長期學.  所以唔駛咁早諗定.

原文章由 catcatmom 於 08-7-7 15:16 發表
hi G-Ma

many thks!
其實3千元每個月都ok!不過要報告比hubby知. 我個女講英文無問題, 但最好係鬼or abc 同佢interview,佢會講多d英文. 我平日好慳, 但兒女的教育費唔慳. 但我e+係度想讀法文好,定係日文好!..... 我 ...

[ 本文章最後由 G-Ma 於 08-7-7 16:41 編輯 ]

G-Ma

Many thanks!

原文章由 G-Ma 於 08-7-7 16:13 發表
hi catcatmom,

學校有跳舞興趣班, 我囡囡無參加所以我唔知價錢.  不過我囡囡就入咗校隊, 每個星期有一日放學會有跳舞訓練 (係免費既), 暑假仲特別係國內請老師嚟排舞, 係好專業既老師, 每日要跳成四個鐘 (都係免費) ...

catcatmon

;
原文章由 catcatmom 於 08-7-7 15:16 發表
hi G-Ma

many thks!
其實3千元每個月都ok!不過要報告比hubby知. 我個女講英文無問題, 但最好係鬼or abc 同佢interview,佢會講多d英文. 我平日好慳, 但兒女的教育費唔慳. 但我e+係度想讀法文好,定係日文好!..... 我 ...

學校的中國舞班係逢星期六上, 9:30-11:00 12堂收費都係810元.
其實係一家四口子

原文章由 一家三口 於 08-7-7 14:44 發表

我囡囡考果年, 只係外籍老師和本地老師. 但家長就要面見李主任.  我囡囡暑假後升p2, 學費由2600 加到2730. 即係加左5%.

其實要交2730學費
是否值得
這校又不是名校

原文章由 hinhinmami 於 08-7-6 22:48 發表
請問這間學校的功課多嗎?會不會谷學生?學術水準如何?

這校學術水準一般
肯定很多學校較這校好
只要看全港學校排行榜
就知這校不入前150內

聖瑪加利只係開左幾年, 都未有升中派位, 咁又點會有排名.  況且小學基本上係無官方排名, 坊間所謂既排名都係無準則, 可信性有限.  

原文章由 CWLC 於 08-7-7 20:50 發表

這校學術水準一般
肯定很多學校較這校好
只要看全港學校排行榜
就知這校不入前150內

請問全港小學排名表在那裡 ? 讓我看看吧!很有趣.

G-MA曾經這樣說, 聖瑪加利校長提及過學校中途很少收插班生, 原因大多英文追不上, 甘這兩年真的有好幾位bk家長想轉入去, 但最後都沒有成功進上, 我只聽過一位家長從國際學校成功轉入p2. 可見聖瑪加利有要求.  

我上次去開放日, 見到很多白人, 混血兒, 外國回流小朋友到埸, 非常熱鬧. 同時另一位家長舊年去完interview, 見到聖瑪加利既小朋友係操場互相講英文, 那位家長說沒選錯校.

我在此學校曾同幾位老師傾過, 有些完全唔識中文, 有些外國居住回流番來. 舊年學校加到hk$2800/m, 仍然今年已收滿.

夠竟有什麼理由, 成三千學費, 都甘多人考(舊年700人) , d家長入去聖瑪加利之前, 一定撞傷左個腦?

原文章由 CWLC 於 08-7-7 20:50 發表

這校學術水準一般
肯定很多學校較這校好
只要看全港學校排行榜
就知這校不入前150內

[ 本文章最後由 catcatmom 於 08-7-7 23:25 編輯 ]

唔係名校先值得比錢讀.  選學校係睇適唔適合自己小朋友, 課程, 師資同符唔符合家長要求, 如果只係睇牌子, 只會減少左小朋友既選擇.

原文章由 CWLC 於 08-7-7 20:45 發表

其實要交2730學費
是否值得
這校又不是名校

原文章由 catcatmom 於 08-7-7 21:33 發表
請問全港小學排名表在那裡 ? 讓我看看吧!很有趣.

G-MA曾經這樣說, 聖瑪加利校長提及過學校中途很少收插班生, 原因大多英文追不上, 甘這兩年真的有好幾位bk家長想轉入去, 但最後都沒有成功進上, 我只聽過一位家長從 ...

是全港中學排行榜
聖瑪 不是一條龍中小學嗎?
這是事實
從沒有人會認 聖瑪 是最top學校
從未參加公開試 講未來的成就,有誰可以保證好
不過你肯比錢由小一至高中三,
這是你的選擇
若用這價錢,有更好的選擇,如德望,培正,民生肯定比 聖瑪 好

全港有很多小學,每個人都有唔同意見,有些人會覺得很好,又有些人會覺得很差,例如民生,我又不覺得她有多好? 但無論如何,有麝自然香,好的總會有很多人去競爭。

點解會係小一選校到用中學排名榜?

我相信你對聖瑪加利並唔認識, 聖瑪加利到宜家都只係去到5年級, 仲未有自己小學生升上去中學, 所以中學現時既成績並唔可以代表小學既情況.

我相信無一間學校可以保證你小朋友讀得好, 名校如 la salle, maryknoll, st. mary都有讀得唔好既小朋友.

培正, 民生都係中文小學,  聖瑪加利係英文小學, 淨係呢樣野已經有分別.  其實好學校好多, 唔應該咁樣去比較. 如果你純以名氣去衡量一間學校好唔好, 咁所有新校都唔會係你杯茶.

原文章由 CWLC 於 08-7-7 22:02 發表

是全港中學排行榜
這是事實
這是你的選擇
若用這價錢,有更好的選擇,如德望,培 ...

[ 本文章最後由 G-Ma 於 08-7-7 22:55 編輯 ]

其實個果個中學排名表係好"費", BK中學部家長都無理過, 什麼中學排名很搞笑.

民生/培正都不是我杯茶, 我有要好朋友兩個仔都在培小/中讀緊, 朋友同我講培正係好傳統既學校, 我問點樣傳統法?? o甘答: 好似我們小時候的小學甘! (我們是小中同學呀!)

另外: 民生近年, BK這裡幾位家長都說派位差.
BK 家長這樣回應民生既topics // 我朋友個女,上年民生升中派位,一班40幾人有10多個派band 3,有些派地利亞,九龍塘,新亞.....可能上年六年級有310多人, 而民中只有小於200個位.//

民生/培正都唔係直上中學, 而佢地band1%, 私校來說, 真係好強差人意, 同九龍塘果堆私小有好大距離, 只怕剛由培小去培中既媽咪才最清楚. 我亦清楚舊年情況, 因朋友剛升上培中.

德望英文好, 但我不想p1就比老師叫我搵補習.

現在大部份直資中學都未有高校成績,(除了傳統名校轉過來的),其餘都無"績"可尋, 好像港大同學會, 優才, 浸小, 培僑.....但小學收生令人滿意, 考不到人眾多,何解?

我建議樓主不如像一些媽咪既想法, 去選擇一些官津小學, 留番d錢, 二三千蚊學費可以參加好多課外活動同補習班. 所有新型既直資中小學都唔o岩你架啦!

每個人價值觀都唔同.

原文章由 CWLC 於 08-7-7 22:02 發表

是全港中學排行榜
這是事實
這是你的選擇
若用這價錢,有更好的選擇,如德望,培 ...

[ 本文章最後由 catcatmom 於 08-7-8 01:19 編輯 ]

唔該!

原文章由 一家三口 於 08-7-7 20:42 發表
;

學校的中國舞班係逢星期六上, 9:30-11:00 12堂收費都係810元.

原文章由 G-Ma 於 08-7-7 14:41 發表
hi hinhinmami,

學校好注重學生既英語能力, 起碼要基本溝通到, 呢幾年都有來自傳統幼稚園的學生成功考入, 小朋友面試表演都好重要, 大膽, 敢表達意見既成功機會會大d.

interview無筆試, 會考中, 英, 數, 常, 都係 ...

G-MA,

INTERVIEW 係米全英語對答 ?

除咗中文, 其餘都係用英文interview.
‹ 上一主題|下一主題