用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 有沒有08年入讀小一的啟基的家長啊?
樓主: kaiyin520
go

有沒有08年入讀小一的啟基的家長啊? [複製鏈接]

hello~~各位mama

好耐無留言了, 你地小朋友最近點呀??? 係咪好忙呢!!!!!

上次家長講座你地有無去呀??
我上個星期5去左家長日, 發覺原來得15分鐘係唔夠傾既, 好多野都未講到咁, 你地有無去呀????

醒目開學勳章

上次的講座,我在家顧kaiyin的功課,所以kaiyin爸代表出席..

家長會我們倆都有出席,之前嚇我仔仔說要把他在家不乖.不溫書的事情說給老師聽,結果他哀哀叫...哈哈,不過老師對他的評語還算正面,只是有時話太多了..

水運會仔仔很想參加,奈何他連狗爬式都不會,所以只能當觀眾..不過應該明年會趁機鼓勵他學游泳.下次就可以上場了.

星期六有家長教師會的會議,不知道大家會不會參加呢?

各位媽咪

聖誕快樂!!!!!!!!
Merry X'mas~~~~~
假期玩得開心d啦

醒目開學勳章

新的一年就快到啦,願大家身體健康,仔仔囡囡聽話聽教...

hi~ 各位mami

大家都真係好耐無上來留言了, 總測驗完結了, 大家係唔係都鬆左一口氣呢????

我原本對我仔仔今次總測好有信心, 雖然唔係同佢溫到顛哂咁, 但基於有第一次既經驗, 以為今次的成績會更加進步, 唉........點知只有一科進步左, 其餘的全部都退步哂, 我自己好失望, 而仔仔本身唔係成熟之人, 對分數未有太大感覺, 我又唔想比咁大壓力仔仔, 所以唯有同佢講今次退步左唔緊要, 下次要更加努力喇!!!!!

我都要諗下一d方法, 令仔仔讀書更用心&更入腦, 你地有無一些心得&方法呢???

就快農曆新年了, 恭祝大家身體健康&小朋友學業進步!!!!!

醒目開學勳章

HI~yauling ma:

kaiyin 上星期腸胃炎,上吐下瀉,星期二勉強去考試,撐到星期三然後接著請了兩天假,今天才讓他去上學..

這次的考試成績,除了普通話讓我覺得考差了之外,其餘的都比上次進步了.粗心大意的老毛病還是依舊,不過我已經看開了....

每次複習都是我半威逼半強迫的,不知死了多少細胞, 其實這樣好像不是很好,讀書是自己的責任,可是現在卻是我比他還要上心,可是又狠不下心完全不理....希望能夠有慢慢放手的一天

溫習也都是把課本和作業拿出來從頭到尾看過一次,曾經錯過的地方再加強一下,考試前再做一些課外的補充練習,也就這麼多了,我也不知道還有什麼其他的好方法...
‹ 上一主題|下一主題