用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 有沒有08年入讀小一的啟基的家長啊?
樓主: kaiyin520
go

有沒有08年入讀小一的啟基的家長啊? [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi~heidilaw :

真是巧啊,聽啟賢嬤嬤說你們本來不是住土瓜灣的,原來家姊是插班生啊。

仔仔說他認識4年級的姊姊喔,平時有去教他們家課,彥桓好像是班長,我叫仔仔跟你仔仔學習,下次老師也會選他做班長:D 。

有空多上來留言,大家交換一下心得吧。。

姊姊以前讀保良局的小學,但讀得很不開心,所以轉了啟基,現開心和積極很多了.
老師通常1-2個月選一次班長,讓更多小朋友可參與,這是學校宗旨.  
課外活動多數可以,因學校會儘量安排,彥桓參加了乒乓球和足球.

我見到10月尾有個中期測驗, 唔知係咩模式呢?? 如:會唔會讀試卷?
有無媽咪知道呀?? 等我早d同仔仔準備都好......

唉....証實左啦!!原來真係偏食,仲係偏得好厲害,可能我地平時食飯時都就曬佢,攬到佢咁鬼偏食,睇黎都有排教......

唔知咁多位既興趣班點呢,當初驚佢報太多課外活動會太辛苦,所以只係報左兩樣,點知依家剩係LEGO收左,圍棋就話唔夠人開唔到班,得一樣課外活動又好似太少咁,唔知學校仲有冇第二輪報名呢!!!

學校冇第二輪報名的,我仔仔只得足球.

我仔仔報3樣, 只得創作舞&跆拳道收左, 劍擊無收到

yauling, tszkin & heidilaw's mama,

我仔仔三項課外活動全部收哂噃! 其中圍棋都有開班噃!可能我參加係星期四嘅時間喇! 其他嘅畫畫同埋英語話劇都有開班噃! 同埋應該無第二輪報名係嘅話要等下學期!

係噃! 10月23日嘅測驗都好想知道個模式係點?點樣同仔仔溫書呢?

想請教各位媽咪, 你們怎樣幫他們溫書呢?

醒目開學勳章

仔仔報了小提琴和武術,結果都有得參加...

溫書方面,每天溫當天交過的內容,星期日就從頭溫,都是以課本和作業的內容,仔仔很粗心,常常題目不看仔細,(最多.最少..)或是9個數成10個,所以平時作作業時會提醒他,粗心錯了不是很不值得,希望他到考試時能記得啦..

上星期去書局買了測驗卷,我打算考試前再給他做,也算是再重溫一次,如果有不懂的,還來得及補強..

暫時就是這些了,大家集思廣益看看還有什麼更全面的方法吧...

本來入唔到圍棋,非常失望 ,後來打去學校傾,話子健真係好想學圍琪,因之前有學過,之後老師打了過來話可以比他入 ,其實用msn留言會否更方便呢?
[email protected] 這是我msn
[email protected]這是我e-mail

chai chai 媽媽:
我個仔話同你個仔仔係最老友,佢上次話約左你個仔過來,後來問佢有無拿電話,佢又話無  ,

hi~各位媽咪

今日問過班主任, 佢話測驗前會派一份試卷比我地, 內容會係大部份平時做功課d野, 等我地可以同小朋友溫習, 同埋測驗時, 老師會同小朋友講解內容先會比佢地作答!!!

~報告完畢~

子健媽媽,

之前好似有個女同學生日, 佢地自己個組影咗啲相,我個仔逐個介紹比我知, 呢個係邊個? 跟住我個仔話相裡面係佢嘅好朋友黎架! 我睇佢都好似好開心!  唔知道你仔仔有無比張相你睇呀?

yauling媽咪,

你問到老師拿資料! 我仲擔心緊究竟點樣測! 我都唔知點同佢溫習? 我仲特登到書局買啲練習比佢做 我這樣做係咪誇張咗啲呢!

有冇人會去睇"雪山飛狐"?

醒目開學勳章

有啊,我們全家出動看星期六下午的那一場.不過不知道仔仔有沒有耐心看完全場..

各位媽咪,

你們真是十分捧場睇這個舞台劇! 唔好意思我們沒有時間去, 因為那些時間他們要上興趣班! 那麼, 你們訂了幾時去睇呢?

chai chai 媽咪,
       我和健健2人在星期五晚上去看了那場舞台劇,看了一個鐘頭有一段十五分鍾休埸,那時子健就話唔睇 ,我話唔得 ,看完後,走的時侯發脾氣唔採我,我都係想試試
睇佢會唔會有興趣
       另外想問下星期五手冊寫的功課,英文HW係要做第幾頁他寫得唔清潔,為方便聯絡可否在我E-MAIL留下 電話,如果方便的話[email protected]

子健媽媽,

我問過仔仔, HW 個份功課只係做P.12 & 13, 如果有改正就P.11. 你睇睇!

你地已經睇咗個舞台劇, 你個仔仔會否明白個劇意思呢? 佢悶同埋發脾氣都理解嘅, 因我覺得呢個劇有些少深啩!

其實, 我已 send email 比你, 已留下我嘅電話, 你可以打電話比我架! 唔好話唔好意思噃! 大家都係同學仔! 不過, 有時我唔明仔仔响手冊寫嘅嘢, 想找個人問都有啲難度!   所以, 有唔清楚嘅就打比我問問啦! SMS都得架! :loveliness:

chai chai 媽咪,
          我巳留了電話比你,唔記得問你這星期四那個交響樂你地有無參加呢?我有參加,不過也怕星期五起不了床,所以打算星期五送他到學校

子健媽媽,

已收到你嘅電郵, 無問題得閒打黎傾吓! 唔好意思!我沒有參加嗰個音樂會, 那你星期五你自己送仔仔返學唔坐校車? 係嘅話你要預早通知校車褓母噃! 有無問老師個班圍棋班係上幾時? 如果係星期四嘅話, 我個仔可以同你仔仔一齊玩, 希望你仔仔可以教吓佢! 嘻嘻!

各位媽咪,

你們已經同自己嘅小朋友溫習未? 同埋唸咗宗教啲金句未?

醒目開學勳章

開始複習啦..有些功課紙考試前不知道會不會發回來給我們練習多次呢?我覺得我比仔仔還緊張的樣子...

另外宗教的金句除了10月份要背的那句之外,課文內的金句是否也要背?有沒有媽咪知道啊?
‹ 上一主題|下一主題