用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 有沒有08年入讀小一的啟基的家長啊?
樓主: kaiyin520
go

有沒有08年入讀小一的啟基的家長啊? [複製鏈接]

winwin_chai

其實3樣活動都唔係太多, 我仔仔都係報左3樣, 我本來仲想報多D, 不過D時間就唔到......

中國服我真係唔知係邊度買, 而且夏天我都唔知有咩中國服, 等kaiyin ma出去睇睇再報告一下先......

kaiyin ma

我個仔反而好鍾意著埋d節日既衫喎, 可能佢覺得好得意啦, 你去街睇完上黎報告一下.......

thanks

回覆 # 的文章

各位啓基家長:

唔好意思來搭訕,我都是啓基家長. 你們所說的中國服可以到九龍城獅子石道九龍城廣場,有一間是賣這些中國服的,冬夏天款式都有,幾漂亮的,但舖頭名唔記得咗,你哋自己揾揾!

P.S. 個個小朋友穿中國服返學都幾得意架!

醒目開學勳章

Dear [email=w@@henry]w@@henry[/email]:

非常謝謝你提供的資訊,我會去找找看的..

Dear yauling and winwin ma:

我在yahoo搜尋到了之前bk也有媽咪問過買中國服飾的問題, 答案總計有中環 利源東西街;赤柱;華潤國貨;佐敦保靈街;尖咀加年威老道;旺角女人街;中藝(不曉得有沒有小朋友的)..等地方,所以星期六.日會到這些地方看看,希望會有收穫啦..

[email=w@@henry]w@@henry[/email] & kaiyin mama,

謝謝你們提供嘅資料, 我諗呢個週末會去睇睇!

yauling mama,你都係選三樣活動. 講真啲時間真係唔係幾好!:tongue:

係吖!你們有沒有看通告, 詬要入家教會同埋要選什麼委員, 你們有沒有加入?

還有, 想請教你們, 點樣可以令小朋友自動睇書, 因我個仔對睇書佢就麻麻地 ! 學校要佢地一個學期要做十份讀書報告, 點算好?

[email=w@@henry]w@@henry[/email] & kaiyin ma

唔該哂你地既報告, 我聽日會去睇睇

winwin_chai

其實我仔仔都唔多有興趣去睇書, 只不過我晚晚都有story time, 佢又ok喎, 而家學校叫佢地帶本書返學校睇, 我比佢自己選擇, 佢又好似幾鍾意, 慢慢黎啦, 可能學校會感染到佢地愛上睇書既, 閱讀報告我諗一兩個星期做一次都ok既, 不過佢份報告又真係好似多野得濟.......

HI!咁多位家長,我係1B班子健既家長,有一段時間冇上討論區,好似多左D家長加入左,我都係住將軍澳,仔仔仲要係第一個上校車,朝早6:30就要落樓啦,不過好彩都習慣左^-^,最近我仔仔話學校午餐唔係咁好味,唔知你地D仔仔覺唔覺呢,不過我諗都似係佢偏食多D,同時,唔知大家覺唔覺今年收生好似男仔多好多,我仔仔果班得2~3個女仔,唔知其他班係點呢?以後我會多D上黎,希望大家多多指教.

子健媽媽,

你好! 我仔仔都是1B班學生佢叫俊文人人都叫佢阿Jay , 你都係住將軍澳架! 我諗我個仔實識得你個仔, 因為坐校車佢兩個應該一齊坐架!   同埋第二個站就係將軍澳中心! 我個仔有時話子健教佢一啲好搞笑嘅遊戲, 初初我仔仔都有啲怕羞, 依家梗係熟落哂喇! 我個仔依家每晚都要八點四十五分前要瞓覺如果唔係朝早唔肯起身!:tongue: 其實我地個班應該有五個女學生但男生實在太多喇!你話學校煮嘅嘢食唔係幾好, 之前我有去學校食過都可以啦!:) 唔係太難食啫!我個仔雖然次次唔食全部食哂但佢都話啲食物ok la!

yauling mama,

我都有同佢講故事但唔係臨瞓前,而係飯後講同埋佢地要一次過講哂成本書架!!:tongue:

請問各位家長, 有否找到那些中國服裝? 在那裡?價錢如何? 款式可以嗎? 比啲意見吖!:) 唔該!

唔知點解, 今年真係多男少女, 我仔仔1T班都係得幾個女仔咋......

醒目開學勳章

hi~chantszkin ma:

我問過仔仔午餐好不好吃?他說ok喔..有些菜他在家是不吃的,在學校就會把他吃下去,我相信啟基的午餐比起其他學校的午餐,一定是健康許多的,也許如你所說,因為之前有小小偏食,所以現在不習慣吧..

我覺得依家係男多女少! 我個仔讀個間幼稚園年年都係男仔多啲,女仔只得三兩個咋! 比係我地以前都唔同喇! 嘻嘻!

醒目開學勳章

各位媽咪:

大家的中國服飾準備好了沒啊?昨天去了旺角女人街買了一套,品質看起來還可以,短袖長褲,想想也只穿這麼一次,也就沒有那麼多要求了..

我未買呀!!!!!!
我今日會去寶靈街睇下, 如果無就出女人街.....
希望買到啦~~

醒目開學勳章

yauling ma:

如果去女人街買的話,記得一定要殺價啊..通常標價是給遊客看的,我們本地人買不用當水魚被人宰...:D

我今日去左bo ling街睇都無, 於是去左女人街, wa......好多款呀!!!! 尤其是女仔款仲多, 不過我無講價, $78一套都ok既......

各位媽咪,

你地已經買到中國服裝喇! 我都覺得女仔衫幾靚架! 男仔來來去去唔係好多款式囉! 但最後都買到!

今日阿仔返黎同我講話老師要佢地聽日著紅色中國服喎, 你地仔仔有無講過呀???
我買果套唔係紅色, 不過都算喇~~係中國服就得啦

係呀!!!!!!女仔好多選擇

我仔仔無講過話要穿什麼顏色 ? 但我今日買啱啱好都係紅色噃! 其實,什麼顏色都無所謂啦! 都係中國服裝啫!

學校最近有d音樂欣賞會介紹, 唔知你地有無去參加呀???

醒目開學勳章

Dear yauling ma:

音樂欣賞會?我沒有看到資料啊?只有上次雪山飛狐的舞台劇有買票,是星期六下午的那一場,全家出動去培養藝術細胞:D ,希望仔仔有耐心看完全場..

今天坐校車,看到大家穿運動服的居多,不過有一個同站上車的女仔穿的中國服飾真的很好看,不論任何場合,總是女仔的衫好看過男仔的..

多謝你的讚賞,我就是那女孩的媽咪,女女叫濼銦,讀四年班,仔仔叫彥桓,同啟彥一樣1T班的.  多多指教.
‹ 上一主題|下一主題