用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 有沒有08年入讀小一的啟基的家長啊?
樓主: kaiyin520
go

有沒有08年入讀小一的啟基的家長啊? [複製鏈接]

hi~kaiyin520

我都係諗住比佢學3樣興趣, 一樂器, 一動態d, 一靜態(自己就梗係諗到好perfect啦....hahaha)
阿仔學緊piano(只學過4堂), 睇下佢有無興趣, 其實仲想比佢學跳舞, 佢自己又話想學攀石, 不過遲d學校都有好多興趣班, 我都係等佢stable d先再安排
真係唔知佢地上堂會點呢?? 其實都好想知.....
我個仔呢幾日返到屋企就即刻去厠所, 佢話唔識扣皮帶所以唔係學校去喎, 都唔知聽日返全日學點算........

醒目開學勳章

hi~yauling:

我是想讓仔仔學游泳和英文的,我老公想讓他學二胡...從k2開始到現在每星期上一次的畫畫班,我又想讓他繼續,不過學太多也是辛苦,所以看看他自己喜歡什麼再做決定吧..

去廁所的問題,我們是教他從旁邊拉拉鍊的方式,就不用拖皮帶,不過有機會會弄濕,畢竟還小,多試幾次應該就沒問題了..

今天開始上全天了,昨天仔仔說老師說今天要帶花燈去學校,不知道你仔仔有沒有說?我問了他好幾次他都說肯定,就跟他去樓下買了一個讓他帶去,不過我是半信半疑的,想想就算錯了也沒什麼所謂,就由他囉..

kaiyin520

你呢個都係好辦法喎, 等仔仔今日返黎教下佢先....THANKS

阿仔無同我講話要帶花燈喎, 如果係既話就梗係我個仔又唔專心聽講, 一係左耳入右耳出, 唉......真係寶佢大喇!!!!

另外你知唔知呢? 上次買書時無英文書, 你知唔知係咪學校會派呀?

hi~kaiyin520

我剛剛從學校返黎喇~~
你仔仔坐係我個仔既斜後面, 你仔仔都好乖喎, 又斯文, 我同佢傾左兩句......

另外我問左miss. leung, 佢話英文書可能遲幾日先會派發, 仲有作業都可以帶回學校keep係課室喎, 聽日可以帶花燈.....

報告完畢

醒目開學勳章

hi~yauling:

多謝稱讚啊,他是本性還沒流露出來吧,再過多幾天我想就不會那麼斯文了:D ,在家和在學校是兩個樣...

回到家發現仔仔今天早上把小食袋放在校校車上,所以沒有小食吃也沒有水飲...當初我就是怕他會忘記,考慮放進書包裡,但是又怕書包太重,才幫他另外裝個袋,沒想到...希望他以後不會再這麼大頭蝦啦

kaiyin520

哎呀!!!!! 成日無水飲??? 不過好在午餐有湯&橙可以濕下個咀.......
我而家食物盒都係放書包裡面, 我都諗住買個袋仔比佢, 費事個書包咁FULL同埋費事佢粗心大意咁成日無手尾, 整到D書又有D小食係度, 不過我都怕佢大頭蝦成日唔記得拎, 要諗下辨辦法先得........

醒目開學勳章

hi~yauling:

仔仔跟我說老師說遲一點拿個紙杯給他裝水喝,可能老師忙又忘記了,仔仔又不出聲提一提醒老師,真是 ..
希望經過這次教訓,他會稍微有點記性啦

kaiyin媽媽

啟彥已經好醒目了, 識得同老師講, 比著我個仔佢寧願唔飲, 不過小朋友真係要試過先會知, 睇下我個仔幾時唔記得帶野而比老師話下兩句, 佢先知驚......

我而家日日好似嫦娥咁, 日日叫佢記得帶咩帶咩返學, 放學又check佢有無帶齊野返黎, 而佢又一d都唔緊張, 指意哂我咁......同埋佢唔係咁鍾意講學校既情況比我聽, 問親佢就成日話唔知唔知, 比佢吹脹.....

醒目開學勳章

hi~yauling:

我跟妳差不多,唸到我自己都覺得煩了..結果,仔仔星期五把小食袋留在學校教室沒帶回家,我真是要寫個服字給他..
星期一我決定全部放在書包裡就算..過一陣子再看看情況

至於在學校的情況,他也說不出什麼重點,我想剛剛開始上課,還沒真正教到什麼書吧

對了,還不知道妳仔仔叫什麼名字呢,我仔仔叫啟賢,我們做媽咪的都要跟著加油才行,現在才剛上小一,還有漫漫長路,想起來都覺得頭又隱隱作痛..

啟賢媽媽

你說得對, 現在先係岩岩惡夢既開始, 仲有漫漫長路, 真係諗到都怕, 我仔仔叫陳佑甯....

唔記得帶野可能真係岩岩開始, 等佢地習慣多排應該會有好轉, 等佢地再習慣D, 你先將食物盒分開, 我都覺得分開放會好D, 唔駛個SCHOOL BAG"立立"亂

HI!!
我個仔係今年入讀小一,讀緊1B班,請多多指教

醒目開學勳章

hi~ chantszkin:

歡迎你的加入啊..

hi~ chantszkin

終於有其他家長黎喇~~welcome welcome
你小朋友係1B, 我今個星期係1B做家長義工, 你小朋友叫咩名呀? 等我留意下佢食飯食成點再同你報告丫.....

啟賢媽媽
我今日係課室地下執到支PENCIL, 睇一睇, 原來係你仔仔支筆....hahaha
另外佢隔離個小朋友調左位, 而家坐係啟賢隔離係個男同學, 個男同學個mama都係做家長義工既, 佢話你仔仔好斯文喎.....hahaha

醒目開學勳章

佑甯媽:

我就快要被他氣死了,星期五把小食袋放在學校,昨天放學居然又把它放在校車上沒拿下車...打開筆袋,擦膠不翼而飛...另外星期五,他把隔離文同學的數學課本帶了回來,自己的那本不見蹤影,到了昨天他把課本還給了同學,自己的那本還是不見影蹤,變成沒課本上課,我想應該是隔離或同組的同學收去了...

我已寫了手冊請老師幫忙問問,希望找得到,不然又要找找哪裡有得買了.. 我的耐心就快要沒了,現在才正式上課第3天啊...

啟賢ma

你再比d耐性啦!!! 始終都係開左學幾日, 佢地都要熟習一下返學既流程, 唔好咁快比咁大壓力佢&自己, 再過多一排應該會有改善的, 始終幼稚園和小學都好唔同, 唔係幾日時間可以適應哂所有野, 慢慢黎......我仔仔唔記得帶野方面暫時都ok, 不過佢寫手冊d字唔得呢!!!!!! 人地寫一行, 佢就雞蛋咁大隻字, 宗霸哂兩行, 咁寫到出哂界, 真係無佢符, 而家我叫佢日日返到屋企要用d細格薄練習下, 睇下有無改善.........

醒目開學勳章

HI 佑甯媽:

希望過一陣子他會有所改善啦..想想其實我生氣也沒用,昨天買了小包裝的豬肉乾,跟他說今天帶齊東西回家就獎他, 希望有用啦!不過好在數學課本是找到了,總算少了一件麻煩事..

醒目開學勳章

HI 佑甯媽:

要選課外活動了,妳幫仔仔報了哪些活動啊?我們選了武術和小提琴,不過還要看有沒有名額呢..

我都1516呀!!!!!! 好多野都唔知點選擇好呢~~
武術我都有考慮過....等我睇埋今晚先決定

我個仔尋日放學返到屋企個樣有d唔開心, 跟住佢話佢頭先放學等上校車時, 有個同學話佢"爆炸頭", 跟住佢就摸一摸同學個頭, 然後個同學就打佢一巴喎......跟住佢就喊
我問佢點解唔話比老師知, 佢話無老師係度(我估應該係無佢認識既老師在場), 我已經教佢下次如果有呢d事發生就要話比老師知, 同埋唔好再攪果位同學仔既頭, 可能人地唔like有人攪佢個頭.....
不過我都寫左手冊請miss. leung幫我了解一下

今日又到我個仔唔記得帶筆袋返黎喇!!!!!!!! 死未.......

醒目開學勳章

hi~yauling 媽:

放學時排隊的有可能不是1T班的學生,而是同校車路線的,不過都要讓MS.LEUNG知道有這件事,始終動手打人就是不對的..等老師了解一下看怎麼說...

我仔仔的健忘症這兩天還好沒有發作,我跟他說有進步,希望繼續保持..

這兩天發了訂閱報紙的通告,在加上之前的雜誌,看起來好像都不錯,不知道怎麼選,訂了仔仔沒興趣看又是浪費..
‹ 上一主題|下一主題