用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 有沒有08年入讀小一的啟基的家長啊?
go

有沒有08年入讀小一的啟基的家長啊? [複製鏈接]

醒目開學勳章

大家在此交流一下吧...
   1    0    0    0

hi~我仔仔都係08年入讀啟基小一, 12號去買書&校服, 唔知會唔會同你仔仔一班呢??? 你知唔知一年級有幾多班呀??hehehe.......

醒目開學勳章

hi~yanling:

去年有五班,相信今年應該也是吧.
即使不同班也沒關係,大家還是可以交換心得的..
不知道你住哪?要不要撘校車呢?
我住在土瓜灣,所以要撘校車了
7月12號見囉...

hi~ kaiyin520
我地住紅磡, 都要搭校車, 可能同一班車tim喎......

醒目開學勳章

hi~yauling
是很有可能會同車喔..
我仔仔在黃埔迦南讀幼兒園的,你仔仔呢 ?
不知你有否擔心過啟基是活動教學在將來升中時會比較吃虧?不過因為統一派位時派的不好,再加上我仔仔比較不中意做很多的功課操練,屬於愛動型的,所以決定去讀啟基.
對了,之前說會寄給我們有關12號購買課本的詳情,不知道妳收到了沒有?

我仔仔原本係st.cat讀, 不過因為唔係好岩我仔仔, 所以k2轉左校, 佢而家係聖三一讀, 讀得好開心而且老師好好, 我仔仔都係唔like咁多功課, 聽講啟基會讀得幾開心而且唔會迫得好犀利, 所以比仔仔讀啟基, 我都係住黃埔附近, 我都未收到信......

醒目開學勳章

hi~yanling
今天收到信了,不過有關訂購相片這一項不是很明白, 7月5號和6號有家長日嗎?請問妳有沒有參加呢?

等我聽日去收下信先, 乜5,6日係家長日咩??? 我真係唔知喎, 家長日係做咩ga??

醒目開學勳章

我就是覺得奇怪,之前都沒有收到通知..
等我星期一打電話去學校問問情況再說...

醒目開學勳章

hi~yauling:

收到信了嗎?今天打電話去了學校問有關照片的事,獲得的回覆是第二項"不用理"...原來這項是有關啟思幼稚園的...

收到了,等緊12號去買書&校服.......

星期6有無去學校買書&校服呀??
想問下你知唔知學校係要著咩外套呀? 我果日見唔到有外套買....
另外我見佢show出黎套校服, 要著長襪, 唔知係咪一定要長既呢??
仲有係咪要買黑鞋&白波鞋?? 好似都無講過咁....

醒目開學勳章

hi~yauling:

妳的仔仔是哪一班的呢?我的仔仔是T班的,校車路線是17號,7點05分要到站上校車

外套好像是冬季校服才有的,看了一下昨天發的手冊,黑皮鞋.白運動鞋.白長襪和白短襪,還有灰色長襪好像是必備的...

明天要和仔仔見老師了,希望他能聽教聽話

HI~ kaiyin520

我仔仔都係1T班喎
校車係18號, 都係7:05上車
即係迎新日我地見過面?? 哈哈
我地全班都好多男仔喎......
係呢? 你會唔會參加9月4&5日既家長義工呀???

醒目開學勳章

HI~yauling:

還真是巧啊,我們的仔仔在同一班...以後可以多多交流啦

家長義工的事,我不知道啊?是有發通告嗎?不過我也沒時間去參加,因為還要返工...

醒目開學勳章

hi~yauling:

回到家看到通告了,不過還是沒辦法參加..妳呢?不知道妳是不是全職媽咪啊?

係呀!!! 我係全職MAMA
所以我星期四會參加家長義工呀!!!!

醒目開學勳章

hi~yauling:

到時候還要麻煩妳在這裡分享一下心得囉...

這兩三天你仔仔習慣了早起了沒啊?以前我仔在是讀下午班的,晚上快11點才會上床睡覺,現在8點半就叫他上床睡了,有點不習慣,希望他快點適應, 不過早上一叫他他就自動起身了,看來還蠻喜歡上學的..:D

我仔仔之前都係讀全日既, 所以暫時佢都OK, 唯一係無得午睡......哈哈
呢兩日起身佢都OK喎, 反而之前讀幼稚園既時候都無咁自動自覺, 不過遲下就唔知喇!!!!!!!!!
我仔仔8:50左右飲奶,刷牙,執書包,講故事, 差唔多9:30前會訓著, 其實我頭兩日都有D唔慣, 而家好DD
暫時未正式上堂佢適應都OK, 不過唔知開始教書時佢會點呢?? 佢始終係唔太專心既人, 我都有D擔心.........

醒目開學勳章

hi~yauling:

其實我也是擔心他不專心的問題,怕他人在教室,但是心和腦不知道飛到哪去了.. 怕他自由慣了,始終小學學的東西不同,怕他基礎沒打好,只怕會越來越吃力,尤其他又是細仔(02年9月底),理解力有時是差一點的...

最近在研究到底要不要報些課外的活動給他,妳呢?仔仔有沒有學些什麼?我打算等開學過後一切上了軌道,幫他安排一兩種興趣班,不過還沒有決定上些什麼...
‹ 上一主題|下一主題