用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校 轉車上學校
go

轉車上學校 [複製鏈接]

dear all ,

想問下, 係金鐘, 除了搭 taxi 上 學校. (kinder or primary)

仲有咩野途徑呀 ??

因為我住九龍東 ka .

想知多 d 途徑上學校
因我試過係 北角轉 No. 56 van 仔
兜得太耐了.
唔知有無人有其他方法呢 ??
   1    0    0    0

你係金鐘太古廣場出面個巴士站都56van搭, 因為係尾站, 所以好多時都上唔到車。

在56van附近, 你可以揀搭40M, 40, 23, 23B, (23A都得, 但係會好兜路)之前提過既幾架車只係去到堅道聖心小學附近, 如你要上羅便臣道幼稚園, 就要係堅道浸信會落車後行上去, 但朝早條行人電梯係落既, 所以小朋友要行樓梯上一條街, 行唔慣都幾辛苦下架。

或者, 你可以係的士站對面搭12M, 都係好兜路, 而且D車唔係咁密, 但就係學校附近有站停車。

又或者你可以join係金鐘上車既校巴, 好似係海富中心有站喎, 你不如問下校務處啦。

原文章由 kiteli 於 08-7-3 11:19 發表
dear all ,

想問下, 係金鐘, 除了搭 taxi 上 學校. (kinder or primary)

仲有咩野途徑呀 ??

想知多 d 途徑上學校
兜得太耐了.
唔知有無人有其他方法 ...

[ 本文章最後由 beaclem 於 08-7-3 13:59 編輯 ]

你最好講明係去 kinder or primary 先,
因為兩個是地點不同的。

原文章由 kiteli 於 08-7-3 11:19 發表
dear all ,

仲有咩野途徑呀 ??

想知多 d 途徑上學校
兜得太耐了.
唔知有無人有其他方法 ...

原文章由 beaclem 於 08-7-3 13:58 發表
你係金鐘太古廣場出面個巴士站都56van搭, 因為係尾站, 所以好多時都上唔到車。

在56van附近, 你可以揀搭40M, 40, 23, 23B, (23A都得, 但係會好兜路)之前提過既幾架車只係去到堅道聖心小學附近, 如你要上羅便臣道幼 ...

妳好DETAILS 呀 . THANKS

其實我就係搭過56 . 我係 北角上車0既 , 所以有位坐, 不過去到學校係要坐30 分鐘車,係唔塞南情況下

而 12 M 我都有睇過, 佢兜路好西利, 我一係係堅道下車行扶手電梯再行斜路上 KINDER

不過, 頭先妳講早上係向落, < ---唔講真係唔知.

其實我女女會搭保姆車點到點上學, 放學

我係要問定 IN CASE 要上學校有咩途徑囉
好似開學頭兩個星期, 無保姆車搭都好頭痕

唔該晒妳呀  

睇怕真係最好係 TAXI

[ 本文章最後由 kiteli 於 08-7-3 17:03 編輯 ]

原文章由 chufei 於 08-7-3 14:52 發表
你最好講明係去 kinder or primary 先,
因為兩個是地點不同的。

唔好意思呀,

其實我係要去 KINDER 呀
不過我見 PRIMARY 同 KINDER 都唔係差好遠, 所以我咁問囉

妳有無好意見呀 ?

原文章由 kiteli 於 08-7-3 17:01 發表

唔好意思呀,

其實我係要去 KINDER 呀
不過我見 PRIMARY 同 KINDER 都唔係差好遠, 所以我咁問囉

妳有無好意見呀 ?

(由北角開始去)primary有兩架綠色小巴,一架巴士23,同上幼稚園係唔同架
‹ 上一主題|下一主題