用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九龍禮賢小學/荃天/小拔(直資)
go

九龍禮賢小學/荃天/小拔(直資) [複製鏈接]

九龍禮賢小學/荃天/小拔(直資)

小兒現讀九龍禮賢幼稚園. 間學校校風平實,課程又適中, 聽講小學都係得3班, 又冇分精英班. 但問題是每個月都要付學費.大概$2600. 而又好似是中文小學, 大家覺得中小有冇大問題 ? 其實我巳經幫佢有再學英文. 另升中派位有70% 是派band 1.

但我又想可享免費學校. 於是搬(租)到荃灣,62網, 因本身是荃天畢業生(現在才知荃天是63網) 不過如果我放首選, 應該入哽. 但又擔心佢係好傳統既學校, 唔知小兒能否適應, 學舍的位置又麻麻(仁濟隔離). 最大問題係唔知升中派位去Band 1 中學的成數又如何 ? 是否應該放棄而在62網揀浸聯或基慧.

另一問題是我先生是拔箤中學畢業, 但津貼果間小拔就冇分, 但直資果間就有10分. 但學費要$3800. 但聽講有好多捐錢, 下下萬萬聲, 未必負擔得起. 而我個仔只有點點小聰明,不是十項全能果隻. 所以就算入到都唔知讀唔讀得惦.但學校就guarantee可以直升大拔.這是+分吸引的point.

所以好多conflict 有得揀又慘, 冇得揀又慘. 不過我都會先考禮賢(因為私校冇影響). 只是煩9月點填. 萬一填荃天.就冇其他机會.真係有諗過把心一橫揀其他, 如果禮賢又得,都有後盾. 但如果小拔又得

煩 !!!!!!!!!!!!!請各位多多反映您們寶貴的意見. 實在好無助   

Re: 九龍禮賢小學/荃天/小拔(直資)

civic,

你仲使是荃天舊生, 都唔一定收,除非你有埋宗教分, 即有25分, 才會必收. 因為有宗教分+長子/女 = 舊生分, 即20分, 都係要抽籤. 荃天都有好多舊生及教徒報. 加上班數小, 學位唔係好多.   荃天係荃灣區係好學校, 升中派位唔錯. 所以唔好以為一定入到. 就算係抽到, 到時你都可以唔讀.

我有朋友個仔係禮賢讀到4年班, 但係我朋友話個仔好多projects 要做. 仲係要家長幫手, 實在好唔得閒, 後來同佢轉了國際學校. 不過禮賢係私校, 留了位做後備較安心.

小拔有好多人考, 唔係那麼易考入, 現在唔駛那麼快煩住, 真係考到先慢慢想都未遲啦!

必必,

多謝你

civic,

既然你先生是DBS畢業生,理應知道,學校每年循例都會叫家長捐款,但捐款與否,及捐款數目,其實並無規定,並無歧視或blacklist問題。這點根本不是一項問題。
報名當然要報,考上才煩選擇。報了有機會,不報則機會=0。

関於捐款的問題,其實因為現在是直資,聽講有些學校的校長日日要諗賺錢, 同以前的年代不甚一樣. 所以才有擔心. Anyway, 考到再算. Thanks.

禮賢係英文小學黎架喎!

Is it ? It seems that I need to start read all school information otherwise, I will make wrong decision. Do you have any more information or comment on this school ?
‹ 上一主題|下一主題