用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九真/梁周順琴上午, 您會選那間?
go

九真/梁周順琴上午, 您會選那間? [複製鏈接]

囡囡剛叩門成功, 現有私小九真及津校梁周順琴上午錄取, 請問各位選擇那間較好呢?
   0    0    0    0
Ka Wa

津校梁周順琴上午錄取...功課13份..
派位2006 band 1 位有103个..
如志豪得2006~60个
九真..好一点功課....派位o.k.
你住那兒...不要太遠..小朋友乘bus..
辛苦呀

Dear laiheiyau

多謝您的回應, 我真的諗到頭也大了, 真的很煩惱, 睡也不好.

另, 功課方面, 您說13份, 是梁上每天有13份, 真的有那麼多嗎? 那會不會要很夜才可睡?

請各位給意見, 謝謝!

[ 本文章最後由 Ka_Wa 於 08-7-13 01:41 編輯 ]
Ka Wa

原文章由 Ka_Wa 於 08-7-3 12:30 發表
Dear laiheiyau

多謝您的回應, 我真的諗到頭也大了, 真的很煩惱, 睡也不好.

另, 功課方面, 您說13份, 是拍梁上每天有13份, 真的有那麼多嗎? 那會不會要很夜才可睡?

我住屯門, 如讀梁上, 需早上6:30出門乘校車, 下 ...

我囡今年K2, 又係諗緊搬唔搬出九龍, Daddy是41網華德下午畢業生, 搬入屯門時唔知小學係咁樣計分的.

我不建議長途拔涉地返學, 一係留在屯門讀, 一係決定搬屋, 當然要考慮$的問題, 九龍的樓貴很多呢, 這亦是我頭痛的地方.

如讀保梁上, 要有信心成績保持在首60名, 才叫band1生, 先有機會入讀band1中學. 至於董玉娣 & 百周年, 有咁多間保記小學競爭, 過幾年又唔知咩環境了.

我覺得在屯門區一定要入到校風好的中學 , 否則很易學壞.
平時見到某D 穿band3校服的學生, 返學時外表都可以弄到
不倫不類

醒目開學勳章

回覆 #1 sophyma 的文章

其實又唔駛太擔心!保梁只係表面多功課,當中可能包括:改正、簽名…!我識好多人讀保梁都冇講話多功課!派位方面,保持100名以內,升英中機會已經很大,過往曾經有人11?名都讀倒董中!至於精英制,已經改四年級先分精英班,況且現在香港大部份小學都
有分精英班!操行問題,通常見倒D問題學生都是自行放學(冇家長接D),間間學校都有,家長自己睇緊D就問題不大!
‹ 上一主題|下一主題