用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無準備出年比bb讀N1 既媽咪? 交流下
樓主: onelokgor
go

有無準備出年比bb讀N1 既媽咪? 交流下 [複製鏈接]

asc210

我囡囡都係07年10月出世架, 都諗緊好唔好比他返n1, 以我大仔的經驗(他係9月尾出世), 當年他無得9月開學一齊返, 只可以插班, 我諗住都要插班不如等他大少少先插班, 到下學期先返學, 不過大仔唔係好鐘意返(因為他好黏身), 所以都頭痛緊細囡的安排
仲有我住係將軍澳架, 我諗住比他係屋企附近返, 唔想去咁遠呀, 我們可以交流下  

原文章由 asc210 於 08-7-9 14:01 發表
我都想下年開始俾阿女返n1,佢係07年10月出世,唔知最早可以幾時報名及 返學呢??
現考慮緊報那個區 (將軍澳 或是 九龍塘)...?

Hello, clementying

我係0708都見你留言, 我很少留言的。你係長沙灣番工, 住在附近嗎?
我e+都係 seach 緊屋企附近, 邊幾間有 n1, 之後再找九龍塘果d compare 下, 其實選近屋企附近, 屋村feel果d好 or 九龍塘果d出名少少好 ??

原文章由 cswc 於 08-7-3 13:11 發表
我個女07年7月出世, 我都會幫佢報出年讀N1呀, 而家開始search定學校資料,今年10月要報名啦, 大埔區好似冇好多學校?

我都係大埔區架!!我囡囡07年9月出世架!!大埔真係好似冇咩學校可以選擇

我囡囡系0704BB, 家住鑽石山, 想明年讀N1全日, 因為我同老公都要番工, 希望可以有延長時間服務, 但選擇不多, 我已報左:
1) 官塘幼兒中心 ~ 已FULL了, 要做waiting list
2) 救世軍 ~ 年尾等通知
3) 保護兒童協會 ~ 年尾等通知
4) 小童群益會 ~ 都系要等通知
請問有冇mami 知道我住附近有冇其他學校可以報, 我唔想太遠呀, 特別落雨天大人同小朋友都好幸辛苦, 請提供意見給我, thanks!

我囡囡係07年3月尾出世, 都諗住報09年讀N1, 不過9月開學時已經2歲5個月, 會唔會太大呢?

我都怕小朋友會花太多時間係搭車度, 我自己住北角區, 所以都會搵返近自己既幼兒園

不過為bb搵學校真係好煩

我個B 0704出世..但係仲未睇資料..係咪太遲喇? 我都想俾佢讀N1架...請大家指教一下丫...知唔知荃灣區既學校呀?

有問題?

我囡囡0712月,出年讀N1會唔會唔收?長沙灣有無好學校?而家係唔係要返PLAYGROUP付近有無?HELP
[email protected]

hi kaihinmama

我想知 未足 2 歲是否先報 playgroup ?
等足歲後才入讀 k1 呢 ????
其實, 我應該會安排亞女在將軍澳讀 n1,
因為由我屋企到將軍澳比較近, 而且由家人接放學比較方便,
請問 "翠茵小宇宙幼稚園暨國際幼兒園"
同 德寶 (富康), 好不好呢 ? 及 報 主流班 還是 國際班 ?
可否比些意見...! thk!

原文章由 KaiHinMaMa 於 08-7-10 15:18 發表
asc210

我囡囡都係07年10月出世架, 都諗緊好唔好比他返n1, 以我大仔的經驗(他係9月尾出世), 當年他無得9月開學一齊返, 只可以插班, 我諗住都要插班不如等他大少少先插班, 到下學期先返學, 不過大仔唔係好鐘意返(因 ...

想借小小位問下07媽媽, 好多N1都只接受足二歲嘅BB, 如果BB係年尾十二月出世, 你地會俾BB夠二歲插班入學, 定會到再下一年度即二歲八個月先入N1呢?? THANK YOU

hi kp24

我bb都07年10月出世, 入學時都會未足2歲,
所以, 我會比bb夠二歲插班入學.

我囡囡係07年1月尾出世, 都諗住報09年讀N1, 會做大bb. Thinking the school in Kowloon Tong.

Hi All,
我bb係0708囡囡
我都想同bb報N1 ~ full day, 但地區問題好煩惱
現在我暫時住上水
但來年又可能有機會會搬(未知邊區, 多會揀九龍區)
search過d學校, 都未知點去揀??
歡迎參觀我的個人網頁

我囡囡07年2月想09年讀N1, 請問幾時要報名, 但佢依架都未識講嘢,去面試怎算?想搵九龍東全日班,有冇好介紹請各位媽咪比吓意見 唔該  Thx

我個BB係0701,我會俾佢夠二歲就入學,一路讀上去。因為要小朋友適應倆間學校好煩,又已經有學校收啦。所以都OK啦。
'

原文章由 kp24 於 08-7-14 00:37 發表
想借小小位問下07媽媽, 好多N1都只接受足二歲嘅BB, 如果BB係年尾十二月出世, 你地會俾BB夠二歲插班入學, 定會到再下一年度即二歲八個月先入N1呢?? THANK YOU ...

我教導你,指示你應走的正道,雙眼注視你,親自作你的嚮導。(詠 32:8)

要足2歲後才入讀n1, 而k1就要足2歲8個月, 未夠2歲可以報playgroup, 不過好多未夠2歲的playgroup都係親子班
聽聞翠茵小宇宙幼稚園暨國際幼兒園都唔錯喎, 不過唔近我屋企(要搭兩個站), 所以應該唔會選, 我都有諗過比大仔讀德寶 (富康), 不過最後都無選, 選了一間最近屋企的, 不過我大仔唔鐘意:;pppp:

原文章由 asc210 於 08-7-13 16:10 發表
hi kaihinmama

我想知 未足 2 歲是否先報 playgroup ?
等足歲後才入讀 k1 呢 ????
其實, 我應該會安排亞女在將軍澳讀 n1,
因為由我屋企到將軍澳比較近, 而且由家人接放學比較方便,
請問 "翠茵小宇宙幼稚園暨國際幼 ...

[ 本文章最後由 KaiHinMaMa 於 08-7-18 17:21 編輯 ]

我諗住出年阿仔1夠2歲就插班讀n1, 已經報左幾間, 不過未in喎, 仲有, 我出年可能會搬去第2區, 到時又要揀過
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

你地有無聽過話如果BB未介片系唔可以返N1架?我有個朋友帶佢個仔去某私立幼稚園面試N1,結果個MISS問佢介左片未,如果未介片系唔收架...你地有無聽過呀?

我無聽過 不過有無攪錯呀!唔介片唔收? 叫嗰間學校收工啦。未介到片好出奇咩 。就算介咗都唔代表個小朋友會一定識去厠所。邊嚟嫁,唱佢啦:;pppp: 。

原文章由 wysz 於 08-7-19 00:34 發表
你地有無聽過話如果BB未介片系唔可以返N1架?我有個朋友帶佢個仔去某私立幼稚園面試N1,結果個MISS問佢介左片未,如果未介片系唔收架...你地有無聽過呀?

我教導你,指示你應走的正道,雙眼注視你,親自作你的嚮導。(詠 32:8)

我囡都係 0706 出世住荃灣, 仲諗緊比佢返 N1 定 playgroup 好 ?

原文章由 Kamankelvin 於 08-7-9 14:41 發表
女女07年6月出生,09年9月就夠2歲,可以入讀N1,我地住在荃灣,請問有沒有好介紹?

我個仔係0706出世,
開始煩緊俾佢讀咩學校好,
又唔知俾佢讀全日定半日好??
‹ 上一主題|下一主題