用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無準備出年比bb讀N1 既媽咪? 交流下
樓主: onelokgor
go

有無準備出年比bb讀N1 既媽咪? 交流下 [複製鏈接]

Hi ahbebe88

my is also 0707... haven't start yet... thinking if it's better to just let her start schooling when bb is 2.5 years old or even 3 as many people said the bb will get sick once goes to school.  N1 is nothing special but just let her play with other  kids...

just want to ask Lai Chi Kok mama,... if you were me, will you send your kid to Mei Foo or KLN Tong??

原文章由 ahbebe88 於 08-7-3 02:58 發表
我都努力緊呀!my bb is 0707 bb, 出年n1, now already報1 school la, & looking for another two, just apply for some normal school, but still very hard ar!
yes------>好煩惱~

cswc

咁巧合?我個女都係 07年7月出世的,我又係住大埔區,不過就係新搬來,地方及學校都唔熟。唔知你知唔知大埔有什麼學校有幼兒班呢?我只想比佢讀半日就好了。你呢?

原文章由 cswc 於 08-7-3 13:11 發表
我個女07年7月出世, 我都會幫佢報出年讀N1呀, 而家開始search定學校資料,今年10月要報名啦, 大埔區好似冇好多學校?

回覆 #14 Yvonnehoney 的文章

我個女上年interview差不多喊足全程, 最後學校都收左...不過, 名校應該唔收, 我個女讀屋村學校, 幾時都有位...

i am looking for N1 for my son too...  we lives in Kwun Tong, not too much choices i know.  any good school recommend? thanks.

原文章由 goldenmouse 於 08-7-7 17:07 發表
Hi ahbebe88

my is also 0707... haven't start yet... thinking if it's better to just let her start schooling when bb is 2.5 years old or even 3 as many people said the bb will get sick once goes to sc ...

我都係住荔枝角架, 如果美孚同九龍塘, 我會揀九龍塘囉~ 因為多d 學校可以選擇~
三個人, 一 條心 :-)

我囡囡又係0707.囡囡下年就兩歲.都想快D俾佢入N1.但又唔知邊間好.真係好煩.

我個仔07Sept出世, 最近都睇緊邊間N1好. 但好似多都要足兩歲先收, 我個仔會唔會冇得讀架?

有冇人知將軍澳區邊間好呀?

hello, akicheery, 係lee道見到你.

我囡囡係 0708, 都想俾佢入N1, 我地住長沙灣, 唔知邊間好, 我諗都係時間 search 下d資料.

原文章由 akicherry 於 08-7-8 10:51 發表
我囡囡又係0707.囡囡下年就兩歲.都想快D俾佢入N1.但又唔知邊間好.真係好煩.

我bb07年6月出世,我住東區,我都想搵n1,唔知東區邊間好?好頭痛!

我就住荔枝角, 可能會搵番九龍塘/深水步既幼兒園 ~  如果幼兒園+幼稚園既學校真係唔多選擇~ 好似只有大坑東同迦南:;pppp:
三個人, 一 條心 :-)

我個仔是 0707 bb, 都諗住會報n1,
請問點知邊間n1好呢?

我細佬是0808 小朋友 , 8月足2 YRS , 我地9月返學啦, 我住大圍, 報了路德會愛心幼稚園的下午 PLAYGROUP , 每日返3小時 , 同返N1 差不多 , 老師比例 1:10 , 學校環境幾好, 我地有參觀了今年 PLAYGROUP 小朋友 , 覺得幾好, 不過是驚他喊, ! 

這PLAY GROUP 足2YRS 就可參加啦, 不用等到9 月, ! 

呢度好似幾多0707mama喎!我囡囡都係0707bb,最近都係煩緊搵學校。我住九龍塘,都係搵返呢區架喇,但唔知邊間好呢?

有冇意見可以提供?

我都想下年開始俾阿女返n1,佢係07年10月出世,唔知最早可以幾時報名及 返學呢??
現考慮緊報那個區 (將軍澳 或是 九龍塘)...?

女女07年6月出生,09年9月就夠2歲,可以入讀N1,我地住在荃灣,請問有沒有好介紹?

my son 0711BB, will attend N1 in DEC this year......
the nursery near my home.....the aim to join the N1 to let him play with other child and learn more......he now attend playgroup twice /week

[ 本文章最後由 lau_ma_ma 於 08-7-9 23:58 編輯 ]

我囡囡係07年09月.下年兩歲.都想快D俾佢入N1.請問知唔知沙田邊間好.thanks!

my bb is also 0707, I'm looking for N1 and do you have any suggestion for HK side Nursery.  
Thank you so much
MelMel

乜要早一年報名咖!?我呀女係細B, 07年10月出世,閉喇…要開始搵喇!我住九龍灣,唔知有乜好學校收生呢?係咪要打去問咖

救命呀!

原文章由 babychin 於 08-7-8 14:28 發表
hello, akicheery, 係lee道見到你.

我囡囡係 0708, 都想俾佢入N1, 我地住長沙灣, 唔知邊間好, 我諗都係時間 search 下d資料.

babychin

你好呀,我仔仔都係0708呀
我係長沙灣返工
所以都會係到俾仔仔讀n1
不過依區真係冇咩choose呀
我只係知道雅各有
你呢,搵成點?
交流下啦

林家小少爺 5 / 8 / 2007 出世啦,有3.2kg
小少爺係ma mi 既心肝寶貝
最鐘意一早起身甜笑,殺死人啦~~
蒙主賜福 ~~ 小子朗 ^~^