用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 距離大抽獎公佈還有143小時, are you ready ? ...
樓主: ricetaster
go

距離大抽獎公佈還有143小時, are you ready ? [複製鏈接]

因為我地有直資收左, 但又想試下轉去官立, 問過該校, 講左我地既情形比佢地知, 佢地話可以係6月尾頭寄信去叩門, 今星期收到回信....
信內容類似"申請已收到...但因現階段唔知有幾多位剩....所以要到8月尾才會安排面試......."相信已經失敗左, 不過我地放榜後會再叩一次...
原文章由 tigerlo 於 08-7-4 14:25 發表

有 d 人話叩門信早 d 寄表示有誠意 d 喎。點睇!

請問升中的portfolio要放些什麼資料? 係唔係都要有自薦信呢?
請比些資料我. 謝謝!

原文章由 nelsonwong222 於 08-7-4 15:49 發表
請問升中的portfolio要放些什麼資料? 係唔係都要有自薦信呢?
請比些資料我. 謝謝!

校長推薦信(如有),自薦信,5,6年級成績表(有部份學校仲要整個小學既成績),相片,各項取得之獎狀,証書等等。
去到每間學校睇要求而提供。
PS:包裝唔使太花巧,試過有學校要求把FILE拆去(環保),只要求交文件單張。

judywan:

多謝您!

原文章由 judywan 於 08-7-4 16:00 發表

校長推薦信(如有),自薦信,5,6年級成績表(有部份學校仲要整個小學既成績),相片,各項取得之獎狀,証書等等。
去到每間學校睇要求而提供。
PS:包裝唔使太花巧,試過有學校要求把FILE拆去(環保),只要求交文件單張。 ...

原文章由 nelsonwong222 於 08-7-4 17:41 發表
judywan:

多謝您!

唔使客氣,呢D只係我小小既經驗,未必全對,會有錯漏,有經驗家長請加指正。到叩門階段,家長同小朋友都會好辛苦,希望各位唔需要去叩門啦。。

[ 本文章最後由 judywan 於 08-7-4 18:10 編輯 ]

請問如果派咗間唔係頭三志願的學校, 是否都要去註冊? 若去叩門而又成功的話, 是否可以到已註冊的學校取回註冊証呢?

原文章由 nelsonwong222 於 08-7-5 12:08 PM 發表
請問如果派咗間唔係頭三志願的學校, 是否都要去註冊? 若去叩門而又成功的話, 是否可以到已註冊的學校取回註冊証呢?

一定要註冊㗎,否則如叩門不成功就無咗個學位㗎.
但若去叩門而又成功, 是可以到已註冊的學校取回註冊証的,所以一定要去註冊.
Have a nice day !!!

newppl:

Thank you very much!

原文章由 newppl 於 08-7-5 21:30 發表

一定要註冊㗎,否則如叩門不成功就無咗個學位㗎.
但若去叩門而又成功, 是可以到已註冊的學校取回註冊証的,所以一定要去註冊.
‹ 上一主題|下一主題