用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一考試想借個位呻下
go

小一考試想借個位呻下 [複製鏈接]

小一考試想借個位呻下

唉!一講考試,自己每日等個仔返左學,就係屋企做好d paper 比個仔返黎做,有好多時候我都覺得仔仔好"慘"呀!

一個7歲大人仔,每日都好似返工咁,由朝八到下午四,衹可以小休一陣,跟住就做功課,仲要做埋呀媽比佢d paper,唔做又比呀媽"now",做錯又比呀媽炳,

食反沖涼時間都好像要匆住要搭機咁,餘下時間又時要溫習明天的默書,每日我都同仔仔進行拉鋸戰,真有點想放棄,比他去補習班算了,對在職的家長更加是件苦事呢!

分數上仔仔都唔係好差,衹係好多小一生都會犯錯的"大意",我會接受,但我個仔好唔同,由第一個測試以來,一見到唔識又或是明明是識但忘記了怎寫,佢會坐著"飲泣",
我開始擔心分數其次,仔仔的心理先至係要注意,但在的眼前,好多時都唔係話可以做到d咩野,衹係會同佢講讀好d到考試就唔會遇上坐著"飲泣",但問題都是沒有解決,

而自己的心理壓理都不會比仔仔小,真能感受得到,學生因為功課壓力而自尋短見,係咪時下學習風氣真的改變了呢?資訊科技發達,網上流傳所有學習態度,都好像給家長一個無形壓力,見人咁咁奈何自己小朋友,係唔係真係可以話,"車"人地個仔叻,關的咩事呀!之後自己又會"的"起心肝,試試自己小朋友都或者可能做得到,

我就係咁,有時都會睇返轉頭,自己試下感同身受,但知道那又怎樣呢?

醒目開學勳章

Re: 小一考試想借個位呻下

wwyee,
你好, 我係martin媽咪, 唔好灰心 la, 慢慢教, 我囝囝9月選小學(現在k2), 南區官立我會首選, 南官功課是否很多, 考試壓力是否很大呢 ? 令我都有d擔心, 到時升小一是否應付到, 到時囝囝讀小一得5years 8 months

WWYEE

我都係小一媽媽, 我囡囡

WWYEE,

唔好無心機,你都係出於一番好意想仔仔好。

不過你話你仔仔一遇到唔識就飲泣,這個問題似乎比考試考得差更為值得重視,我想你要減輕他(或你自己?)對分數的著緊程度,放鬆些,即使在考試期間都要比仔仔少少的空間休息下,玩下或者咩都唔做睇下電視食下野咁。

七歲人仔好細,前面還有漫漫長路。 只要他掌握到老師教的東西,基礎穩健的話,一時粗心大意而引致的失分不用看得太重,仔仔讀得有信心將來把分數追回來豈不更好?

醒目開學勳章

我女女9月會升上小一,讀小學係咪比幼稚園辛苦好多架?我睇完之後開始有D擔心,依家佢讀幼稚園我已經好緊張,呢個星期英文考oral,要讀本英文故事書,我要佢讀到好熟先比佢目訓.一早整醒佢再讀,幼稚園己經咁,上到小學咪死梗,依家讀書好似唔係淨係小朋友既事,連父母都要讀埋,隔離屋個媽咪話我知佢同個仔背書,要自己背左先架.因為佢好忙又要湊個細又要煮飯,冇可能儸住本書同佢背,唯有自己背左入腦先,等個仔背好就行埋去佢身邊背比佢聽.你話幾辛苦呢.做父母真係要好識控制自己情緒先得,呢個年代D小朋友郁D就走去自殺,真係唔打得唔鬧得架.我都唔識教.我以前細過邊有呢D野架,打下就去自殺我諗我死左好多次.

KITTYMAMA ,  Ms.ChanChan

好多謝你地支持,我其實唔係對仔仔迫得太緊,學習態度都好好,paper 都係每日功課上無果科我先加果科,分數都唔係我同仔仔最在意的,衹係仔仔比較固執呀!

最大問題都係我老公,我地女人真係好似萬能咁,d男人唔會比時間個老婆休息下,成日都叫唔駛咁,唔駛咁,

我都唔知幾時,都勸個一d媽媽唔好太著意學業,但對於自己真的可以放得更開?真係好矛盾,

正直呢排仔仔考試,我壓力唔衹在於考試上,周邊的工作,囡囡生活上的照顧都令我疲憊不堪,壓力得唔到釋放,所以唯有係度借個位呻下,多謝各位嘅意見,

我個女都係讀梗P.1,而家考梗試。我都覺得好辛苦。
不過,我覺得要同老公傾好。要佢分担下教女啲工作。

wwyee,

係呀,我同意,男人睇野同我地女人好唔同,我地緊張到死佢地都係懶懶閒。 不過其實咁都好o架,對小朋友來說如果父母都咁緊張的話,他們的壓力會更大。

其實小一係辛苦些,因為同幼稚園階段真係好唔同,我地同小朋友都要一段時間適應。 你放心喇,上到二年級就會漸入佳景,一來小朋友適應了小學的學習模式,二來家長亦減少了誠惶誠恐;而且小朋友的自理能力高了,我們也會放鬆許多。

wwyee,唔好唔開心,好似我成日同個女咁講,捱多個多星期就可以日日都玩玩玩喇! 佢地有個目標會有動力些o架! 加油~

Martin媽咪

(功課是否很多, 考試壓力是否很大呢 ?)
功課唔係好多, 考試壓力其實都唔會大,比較同區出名好的都適中,

對就升小的都會擔心,自己小朋友是否追得上,上學期都是小一生嘅適應期,真係唔可以迫佢,要即時可以原全可以做到,同做對晒所有野,

時間上對所有升小的都係幾唔夠用,真係要做定一個時間表,比小朋友知道個模式,等佢盡快溶入,

GIGI

我都係唔駛返工架,但我呢"份工"咪仲......

GIGI

唔緊要,我都知道呢個唔係我嘅獨個兒問題,係現今所有小一家長嘅問題,所以我仲好歡迎有"同病相憐"我家長,可以亙相訴說,心裡嘅無形壓力呀!

我早前都聽你講過,話你小朋友嘅問題,以你咁講你小朋友的問題,真係比左你唔小壓力呀!

係下學期先有咁多野做,同我地上學期一開始就有都係差不多,日日都在追功課,我地衹不過比你先嘗先,其實都係一樣,小學生嘅成績,其實就係呀媽嘅成績呀!

我都想寫幾句, 我個仔又係今日開始考試,
又係為了溫習搞到唔開心.
我知佢已經好乖, 好聽我話.
課程範圍大, 同一日要考課本, 默書, listening.
好苦悶!!
我覺得自己要求太多, 好差, 要個七歲唔夠的細路,
面對媽媽無窮盡的要求. 究竟我係咪傻左??
我真係要好檢討下.
謝謝大家讓我呷幾句.

wwyee,

呢d就係壓力,  我都好明白你這份苦心, 又想個囝囝平日多溫習, 不致臨急抱佛腳,  但睇來囝囝需要Relax下.  

你有否記得"小孩不笨"畫畫好叻既小朋友嗎?  佢畫畫好叻媽咪只話浪費時間, 一句讚賞都無, 又好驚考試測驗, 成績不合媽咪心意會發火, 嚇到佢縮埋一邊, 卒之想自殺,  好彩比人發現至無事.  

情況就好似坐係度飲泣 (表達情緒不同), 問題吾係怕考試, 而係怕左媽咪, Take it easy.

我信弄巧反拙, 我都同我囡囡講, 唔係淨係讀書架, 仲要玩玩具, 食野,  飲汽水 (梗係要無咳先得),  睇故事書, 玩電腦,  聽歌,  先至健康架!  

呢招叫做以退為進, 就係咁佢每次溫書, 都好順利, 但應承左佢既野(反對物質),  就一定要做到,  就算好夜 佢要講故事,  就一定要撥5分鐘講小小都要.  

我囡囡吾係讀書材料, 所以成日用精神同佢搏鬥,  一方面唔想比佢感覺迫佢讀書,  一方面要佢習慣讀書,  唯有定下時間溫習, 佢突然拿起本書同公仔講故事, 拿起張紙話寫信比同學,  就即刻誇張讚下佢,  攬下佢,  鍚下佢, 佢就好Lum, 重話,  你寫封信比我, 我又好想要.....  就係咁紙,筆,書都係佢隨身寶貝.   

至於老公, 你係時候要同佢講數,  因為我信相你係個好全面又細心既媽咪, 囝囡一切都係你安排, 所以佢睇唔到你用心良苦.

有次我同老公講請你唔好插口&手,  因為一路以來我跟開佢地, 我最清楚佢地需要, 我都想做天使, 唔想勞氣, 結果只會害左佢地,  之後約法3章,  有需要都希望你配合我, 咁就攪掂.  如爹地太鍚小朋友,  不妨利用爹地Blame & Punish(要適可而止), 效果唔錯,  因為佢地會無左個靠山照住, 自然會做好本份.

GIGI,

可能佢仲未明白你既難處, 搵日你扮約左人, 將考試個波交比你lo,  一定吾可以第二日就考個科, 佢吾掂可以補'wok'  如果佢吾耐煩教就試驗成功, 佢親身體驗到, 不過就好睇你lo, 會吾會聽你話呢?

LINUS,

你都係為左個小朋友, 自責倒不如唸辦法, 輕鬆d, 再搏鬥過.

我囡囡試過個心算全部都錯, 可能要佢日日背口訣反而嚇怕佢,  當然好擔心, 唯有即時停做心算,   直至同老師講出問題,  又要爸爸同佢Briefing,  咁樣好似比左d責任Daddy,  等Daddy習慣參與,  我之前樣樣攬住, 而家Dad自動自覺關心個女d功課.

Dear all parents,

My daughter just finish her exam and we received the result of Chinese paper yesterday.  I found that
the result of Chinese comprehesion is fail 19/40, the
passing mark is 24.  So I ask why is it very difficult to do the paper becasue the school will not give you back the exam paper just only let you know the marks.  In my estimation, the total marks of Chinese
in this final term will be only have 70 marks.

In the first term , she got 78 marks in Chinese , the teacher already said it is not good and should be work hard and her ranking of Chinese in the whole P1
was already in 110/131 something like this.

Sometimes, being a mother you will think that the result is quite OK even is not too high because when you see their test paper you can't imagine a 7 years old can finish 6 -7 pages of paper with 45 minutes without any explaination.  But the problem the standard of the school will not accept this marks and it seem too low.  

I have employed an private tutor for my daughter and try many other marginal methods ( give her some little gifts....etc)  but she seems not willing to
work hard and cannot control her timing becasue she always play with her brother after school.

My new maid is working for me for half year already but she can't manage the time and finish the basic
household work every day.  Yesterday, she played with my children in the whole afternoon and forgot to catch the time to cooking. Finally,  we have our dinner at 8:00 therefore all the sleeping time was delayed.  At the same time, she won't help my daughter to check the homework or even help her to read the book.

In this circumstance,  I found that everything are seems lost of control, you have pay a lot of expense but you can't get any good result.

What to do ?  Do I need to fail the maid and the tutor ?  

Thanks again.

我囡今天終於考完試了!之前都放左兩日假陪佢溫中文同英文,佢語文方面比較弱。我囡都係讀P.1,我無嘜壓力比佢,話晒都係一年班,考試期間課外活動照上,學期初我諗住分數有7字頭都算ok啦,但我老公反而同囡囡講話要8字頭喎,到上學期考試返學校

嘩 !

我好擔心呀, 我女9月就入小一啦,而家仲為搵學校煩惱, 原來小一係咁辛苦o家日後都唔知點算好喇!我都好驚迫得太緊要,呀囡適應唔到!

大家知唔知有無一d輔導班係比家長? or family ?

GIGI , wwyee, rabbit pink
各位媽咪,我今次改變方法幫囡囡溫習(因上次-下學期考試不理想),所以,大考改用了這方式如下:

我囡囡今天都是開始考英黙,但我早一個星期給囡囡每天黙七句(5天共35句)。我用了這方法,現在她不再哭泣當黙書的時候。
而且,臨近考黙書(中英),學校還要她們抄這些範圍的課本、句字、詞語等...,我的做法:[就由我直接讀給囡囡聽,她就試黙。]這樣,避免大量的重覆抄寫和節省時間。
今個星期四,還要考中黙(範圍共三課,詞語四十個),我都是採用這方法。
考試時要參加興趣班,我會帶書本給囡囡温習。培養她的興趣是必需,可以推動她的學習原動力。

GIGI 寫道:
rabbit pink

你講得無錯, 我女就係有靠山, 所以讀書就唔係好肯讀, 我都鬧左lo好多次 都好似無用.唉~~~
:idea: 我的家務和烹飪秘笈 :idea: :idea: 教兒樂 :idea:
‹ 上一主題|下一主題