用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有仔女入讀天水圍天主教聖葉理諾家長倾吓 ...
樓主: gloriap
go

有仔女入讀天水圍天主教聖葉理諾家長倾吓 [複製鏈接]

Re: 有仔女2004年9月入讀天水圍天主教聖葉理諾家長倾

gloriap 寫道:
A8

我想問妳女有冇一張長頸鹿圖呀?係咪功課 係填色?

係呀自己填顏色,應該填完交番學校掛.............
[img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled7.jpg[/img][img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled8.jpg[/img][img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled6.jpg[/img]

醒目開學勳章

HoWangMami

收咗mail 啲相未?

A8

突然諗樣嘢訪問吓妳   
而家幼兒班...如B班係咪直上都B班架?定會似中小學咁出年"兩溝"嗎?     
我女2001年1月8日QE出世  

剛收左啦,唔該晒你GLORIA! 仲有我長大了,我個仔係唔係細個同依家好唔同呢?起碼肥D........
琪琪扮咩?係唔係小蜜蜂公主?好得意!
個張填色要交架,我唔知喎,我以為係屋企玩架,未做TIM,大件事!!

醒目開學勳章

我都唔知琪琪扮乜    上兔下蜜蜂
我唔知要唔要交?填咗色,老師收咗

答案:兩溝
gloriap 寫道:
HoWangMami

收咗mail 啲相未?

A8

突然諗樣嘢訪問吓妳   
而家幼兒班...如B班係咪直上都B班架?定會似中小學咁出年"兩溝"嗎?     
[img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled7.jpg[/img][img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled8.jpg[/img][img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/22/untitled6.jpg[/img]

醒目開學勳章

兩溝....咁咪有機會同妳女一班   

Hi  聖葉理諾家長你地好 :
我有些少問題想請教你地,小朋友上英文堂係咪都係本地老師教,有無普通話堂呢??同埋一班30人如要體能活動時係咪分開兩組係兩個地方玩呢 ??因我個次參觀時"流"咗無問老師 我琴日報咗名啦.

醒目開學勳章

kgpooh2 寫道:
Hi  聖葉理諾家長你地好 :
我有些少問題想請教你地,小朋友上英文堂係咪都係本地老師教,有無普通話堂呢??同埋一班30人如要體能活動時係咪分開兩組係兩個地方玩呢 ??因我個次參觀時"流"咗無問老師 我琴日報咗名啦.

係本地老師。我唔清楚其他教法?我女番嚟會演釋番^^老師用動作發聲方法教發音;有普通話全以歌唱形式入腦。但英文同煲冬瓜都係搭單,唔係主力。
我所知佢哋上4樓體能活動同其他活動,係有臺大禮堂。上堂幾層都會到,琴日?!咁妳有冇去欣賞啲相?咪中秋時去禮堂活動影。

A8

啱嗎?有冇補充呀
今日派評估表好彩冇三角形,冇符號啲係咪未作評估範圍?

醒目開學勳章

A8.akina 寫道:
係呀,妳反而有時重清楚過我

:  : 清楚過妳?我冇問架!只上年老師話幾層樓都去上堂;家長會又講過點教發音。同上次親子活動鄺主任叫琪琪帶我哋上去平時運動果度,咪知囉

GLORIA
你都知好多啦!   
昨天的評估表收左,有3個三角,不過都係我平時知道佢比較差的地方,已經比想象中好了,不過有D就比想象中差,好似上落樓梯和唱歌咁,佢應完全掌握,但都係得圓! :cry:
不過比以前N1時都有進步了!   

醒目開學勳章

HoWangMami 寫道:
好似上落樓梯和唱歌咁,佢應完全掌握,但都係得圓! :cry:
不過比以前N1時都有進步了!   

上落樓梯佢係咪一步一級落呀?

係架,有時佢仲跑到咁走落去TIM,因為佢好細時我已比佢自己去上落,不過可能有時佢唔係幾合作就真!

醒目開學勳章

妳哋細路做唔做到功課表情呀

gloria

收左pm啦,唔該晒!
佢邊度係乖,我工人今日先同我講話陳老師問佢灝宏係屋企係唔係都係走來走去冇時停,仲話佢都唔聽老師講,自己去行去玩,仲倒晒d玩具出黎tim!真係唔知點教! :cry:
佢只係做到一個表情,就係笑!

醒目開學勳章

笑可遮醜嘛!好過佢喊到妳煩啦!咁....陳老師有冇話唔認佢做學生呀 :  :  

醒目開學勳章

我今日凑女呢....我前面有位媽咪同陳老師話個仔面仔少少瘀。佢話應係上星期撞,果晚個仔仲流鼻血 個媽咪話叫老師:妳哋都要睇緊啲小朋友!老師話:因佢有時唔坐定,人哋周圍走佢又周圍走,小朋友碰撞實有,佢只旁擦過撞,唔係正面唔太大事。如佢撞得勁!應即流鼻血,唔會咁遲先流。應兩樣事,可能天氣乾燥。媽咪話:希望係啦!我心諗佢自己狽住個細,屋企兩個都有碰撞啦!點避   :-|  

Gloria
所以有時做老師都幾慘,我都好怕有D家長都有少少唔係幾明白,其實小朋友碰撞實有,唔需要太緊張,好似我仔咁,由細撞到大,到而家都係冇時停,從來如果佢唔喊,我就叫佢自起身,如果佢喊就都應該幾下,先埋佢睇下佢有冇事咁!
會唔會係我個仔撞倒佢,因為佢都週圍走,係就真係唔知點講,因為個個MAMI都緊張,不過其實陳老師都應該報定案打電話同佢講聲先,咁就可能會好D! 因我仔以前學校老師就算小朋友冇事,都會打電話同個MAMI講聲,佢話需然冇事,但講聲會好D咁!   

醒目開學勳章

HoWangMami 寫道:
Gloria
不過其實陳老師都應該報定案打電話同佢講聲先,咁就可能會好D!

可能連老師都見唔到佢撞呱?因個小朋友瘀咗果度真好細,唔講唔望清都唔覺!好似响面珠、權骨以下

醒目開學勳章

陳老師呢兩日都有同果位家長講佢個仔同另外同學碰撞,唔知有冇打到 交代 :
我同老公講,老公話呢位媽咪揾嘢嘈 我話人人都係緊自己小朋友,俾人打當然緊張;但我女打人我仲緊張,教訓佢?!但唔係大事唔駛咁緊張
‹ 上一主題|下一主題