用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇人試過插班名校成功?
go

有冇人試過插班名校成功? [複製鏈接]

有冇人試過插班名校成功?

請提供寶貴意見!!!!

Re: 有冇人試過插班名校成功?

Ha!!!
冇人試過考到插班???幣!!今次真係凍過水lor!!!

Ha!!!
冇人試過考到插班???幣!!今次真係凍過水lor!!!

Mugshui ,

你想考邊間"名校"?想考幾年級?

我個仔讀緊P2, 考P3,我想入St.Joseph Wan Chai,華仁,St. Paul's Co-ed ,都已經寄左信去,又考了新小拔和高主教(未放榜), 其他都未有回音,今次真係凍過水.有冇家長有考插班試的經驗??請問通常是那個月才有入學試考?考試內容是甚麼?需不需要見家長?問些甚麼題目?怎麼時候才放榜?
I'm sorry for so many questions!!!

我覺得考入做名校插班生, 除了小朋友自己夠outstanding, 相信多多少少靠D人士關係.

我同事個仔都幾叻.  幼稚園讀根德園, 成績係班中top 3.  而家去左陳守仁, 讀緊小二, 考試係全級第一/二, 又在校際音樂節攞過獎.  佢帶個仔去St. Paul Co-edu考插班, 個仔話d 題目完全識哂, 但係St. Paul都唔收.  佢又有考新小拔, 唔知得唔得(因為呢排冇同佢聯絡)!

有人曾成功於小三由蘇浙插班SJ (Wanchai),我唔知佢小二既成績,但我估要視乎個年有冇人退學,同時小朋友係原校成績如果係全級10名內,機會率會高d.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SJ 每年都有幾個位比其他學校學生插班,但競爭激烈,ratio~1:10,唔知有咩收生標準呢?請賜教!

Mugshui,

小女上年考小二插班,但對像不算是什麼名校, 都只是我心目中的好學校而已。

我在四月寄出第一封信去一間心儀的女校,很快地該校就回覆說沒有學位。

之後再寄信去了幾間津校幾間私校,通常在六月頭就通知考試,亦會在接著的一星期左右獲通知取錄。

在報考的幾間學校中,只有一間官校沒有筆試但要面見家長和學生,其他學校都是只有筆試的。  

也有一些津校是會在七月才缺定是否有剩餘學位招收插班生的。

但如果你的目標是競爭激烈的名校,我相信學生在原校成績或課外活動必須很突出(例如全級10名以內)才有較高機會。

我以前老細個仔佢係香港出世之後去咗加拿大讀書,之後返香港讀小三,佢報咗SJ最初都唔得,後來發現原來我地有個男同事佢個仔都係讀緊SJ小二而佢自己又係校校董會成員,之後經佢寫信就收咗我老細個仔。你話係咪要人事……

Ms.ChanChan
多謝你報料!
你最後轉校成功嗎?轉到那一所學校?
插班試深嗎?

bb818,
多謝你提供意見!

mugshui,

小女幸運地都有幾間學校取錄,最後亦選擇轉了校。

插班試有些學校直接用學校大考試卷來考的,都唔淺o架!
該用戶已被刪除

有時成績太好都未必收梗架! 我老公個哥哥以前讀SJ(wanchai), 全級考第一, 中一原校收回, 但我奶奶想佢轉九華, 但九華回信話唔可以收佢, 因佢成績太好, 唔好意思要左人地個學生.
而我確信要識校內人(要話得事)才有希望, 有人在La Salle做話我知年中收唔少呢的信, 有好多係連同神父, 修女既推薦信, 主教既都收過, 最跨張係連教宗既都收過.

要插班名校成功,除在學業成績要好之外,有一技之能亦係好決定性既因素.
該用戶已被刪除

據我所識的朋友,有兩個插了男拔,一個女拔和一個喇沙.

他們都有一共通點,兩個全級考第一,另外兩個全級頭七名。考到女拔個叼女小提琴演奏級,但讀了女拔一年就返回原校。至於DBS兩個音樂都有八級及有數個校際音樂節獎項。至於入喇沙的小朋友就祇靠全級考第一。

mountainyear,
Wa Wa Wa!!!
你朋友厲害,我想問他們是否在小學or中學插班??

Mugshui,

My friends' kids entered these top-notch schools several years ago:DGS F.2; DBS F.2; DPS P.6 & La Salle P.3.

In fact, these schools would admit academic elites, music elites and sports elites every year. It depends much on the qualification of the students.

For instance, La Salle admitted two P.2 students last year from a private school in Kowloon Tong.

‹ 上一主題|下一主題