用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 遲說話的資優生?
go

遲說話的資優生? [複製鏈接]

我想問問大家,你們的孩子有沒有是資優生但是遲說話的?

起碼二歲後才開始說單字。
   1    0    0    0

原文章由 Reiki 於 08-7-1 00:38 發表
我想問問大家,你們的孩子有沒有是資優生但是遲說話的?

起碼二歲後才開始說單字。

我仔係"潛在資優",佢三歲才開始講外星話,四歲才說簡單句子,高班之後才"正常"不過,佢K2果年我已經帶佢去check是否有言語障礙la

[ 本文章最後由 701003 於 08-7-1 21:28 編輯 ]

回覆 #1 701003 的文章

什麼叫潛在資優? 他現在有幾歲?
他係咪除了遲講野, 無其他問題? 如情緒。
係咪歲幾兩歲已經在其他方面都顯得很聰明?

我看了一本書,有些小孩遲說話但很聰明。

原文章由 Reiki 於 08-7-2 00:07 發表
什麼叫潛在資優? 他現在有幾歲?
他係咪除了遲講野, 無其他問題? 如情緒。
係咪歲幾兩歲已經在其他方面都顯得很聰明?

我看了一本書,有些小孩遲說話但很聰明。 ...

未必所有遲講嘢ge小朋友都很聰明,嬰幼兒時期,發育快慢因人而異,太快亦非好事,有懷疑就要揾專業人士check 下啦!我仔幼兒時期做評估,佢當時一句說話都無講,係嫲嫲同印姐陪佢去,因為醫生要求平時照顧佢ge人陪同,我想去但請唔到假 結果係有潛能,但未發展ge潛在資優!我知道咗都唔係好明,但比起當初以為佢"自閉"已經好好啦!但唔覺佢聰明!除咗唔講嘢、唔睬人、唔肯戒片戒奶咀、唔受教,仲好少cry,同一舊飯咁上下小學開始變書蟲(課外書),唔交功課,成績唔好,成日食旦!9歲到啦,潛能就有明顯浦面現象,口多多,上堂除咗發夢之外就係畫公仔,唔怕罰企罰留堂,返5日學見3-4次家長,但考到全班第一,全級第7!依家11歲啦,09升中,大個仔對潛在能力ge運用,掌控得比較好啦,文字表達方面暫時佔優,言語表達進步中!無再進一步評估lor,因為佢一見專家即封咀 唔肯合作!一句講晒~~難搞!

回覆 #1 Reiki 的文章

My uncle's son was talk in 4 years old, but
he is as a doctor right now. He is 28 years old now. HKCEE 30 marks and go to HKU.

我朋友的朋友女兒, 是自閉"資優生" , 由2y幾 check 到 5y幾先正式由臨床心理學家 評為"自閉+資優" ,但幾多分我就吾清楚< 由細到大都未受過任何訓練< 由政府dr 一路check 都合格. 只是不說話. 現在已經上小學, 而且成績好, 全級頭果幾名. 但情緒在家就"時好時壞" 在學校就好好, 因要做叻學生.(當然現在會說話, 但說話始終吾算太主動)
當然付出最大的是 "阿媽" 的幫助.

reki,

我相信每個小朋友都有較出色資優的一面,無論是否遲說話.做為父母是最了解自己的孩子,無論是否資優,找出了優點,就培養他發揮出來,平凡兒亦一樣可以有資優的一面.

說說我仔仔,仔仔兩歲幾都不說話, 不懂叫媽媽, 成碌木, 明白我說話指示, 但又不說話回應,我告訴老師很擔心, 老師說會幫我引導他說話. 數星期後, 老師說她在喝熱咖啡, 仔仔叫了一句" watch out! It's hot." 在家裹沒有說過這麼長的句子.

再過了一段時間,老師和園長說他是資優,可以用兩對手同時砌拼圖,我覺得沒有什麼特別.香港孩子資源豐富,幼時發展會較外國孩子優先亦正常.後來又說仔仔懂得閱讀任何字,即場叫仔仔讀在園內的校規.仔仔讀了10幾條.當時仔仔不到2歲半,從來沒有叫過媽媽, 好似不懂說話似的, 不知為何可以讀出這麼長的校規.回到家裹,我拿出”牛津英語4000生字”的書叫仔仔讀,我指出的,他全可以讀出,懂得的比5歲的家姐還多.我驚嘆萬分,真不明白,我天天教家姐,他只是自己玩玩具,原來吸收了.學校給了很多資優方面的資料,班中老師亦去SYDNEY UNIVERSITY讀教資優孩的課程SUPPORT仔仔. 

回港讀書,老師叫我同佢CHECK下有冇問題,因他不說話, 又沒有回應,又不合群,常常哭.說他考試連基本英文單字認讀都不懂.真不明白為何他不把能力表達出來.其實這是一間不錯的中文幼稚園,老師雖嚴但都有愛心.到了4歲還是比較安靜,沒有單字階段,一開口己是句子.語言表現力奇差,有口吃.之後我發現是自信心問題,他對傳統學校的方式抗拒,用情緒表達. 

轉了英文學校,他明顯生猛了.現在六歲,喜刨英文小說,兒童百科全書,對自己有興趣的topic會主動要求去圖書館和上網找資料,分析.老師說他對這些topic認識己達中學生水平.叫我同佢check下資優,不要浪費他的天分. 我和毛老公都認為其實他是很平凡的一個小孩,并不是什麼資優,只是因為父母有了解他的喜好需要,給予機會讓他發揮而已.

原帖由 TINGMUM 於 08-7-18 11:42 發表
reki,

我相信每個小朋友都有較出色資優的一面,無論是否遲說話.做為父母是最了解自己的孩子,無論是否資優,找出了優點,就培養他發揮出來,平凡兒亦一樣可以有資優的一面.

說說我仔仔,仔仔兩歲幾都不說話, 不懂叫媽媽, 成碌木, ...

咁奇怪,一陣又唔識講野,一陣又讀字典﹖
不過最重要都係你搵到適合佢既學校,對佢幫助好大

傳聞愛因斯坦六歲才開始說話, 因為右腦太發達, 影響左腦發展...

原帖由 Chris852 於 10-4-1 23:24 發表
傳聞愛因斯坦六歲才開始說話, 因為右腦太發達, 影響左腦發展...

但六歲先講野既,唔知有幾多個係愛恩斯坦呢﹖

我知道有時遲說話可能係天才既一種特殊表現,但呢d理論害死人,有d父母,就係咁,自為小朋友遲語唔需要理會,結果害左小朋友。我相信,如果愛恩斯坦接受訓練,提前響3y學懂說話,唔會防礙佢成為天材。

醒目開學勳章

原帖由 aryee 於 10-4-7 10:29 發表

但六歲先講野既,唔知有幾多個係愛恩斯坦呢﹖

我知道有時遲說話可能係天才既一種特殊表現,但呢d理論害死人,有d父母,就係咁,自為小朋友遲語唔需要理會,結果害左小朋友。我相信,如果愛恩斯坦接受訓練,提前響3y學懂說話,唔會防礙 ...

我囡囡一歲10個月,仲未講媽媽. 仍然單字' dad ,食,姐, dog cat' , 唯一安慰係佢識俾反應. 叫佢hands up ,識聽.
有導師話,家中又英又中. 所以,小朋友遲講野.
囡囡有丁丁聰明, 玩遊戲,望一兩次,便懂. 好多東西,但,脾氣不太好. 人又心急.

咁你姑姐個仔.幾多歲先識講野 ?
原帖由 amandafong58 於 10-5-17 10:18 發表
我姑姐個仔就係li 喇..好遲先識得講野
之前仲驚佢有咩事係唔識講野既tim..
但佢其實好聰明又仲意睇書..
仲有既係以前驚佢唔識講野..依家叫佢唔好講野都難吖 ...

我覺得一切順其自然,勿太擔心,我囡囡二十個月,只會說一些單字,同年紀的有些已會講句子了.我身邊有不少人都是好遲說話,但大個左好叻,我堂阿哥個仔成三歲先叫媽媽,但家陣十五歲已取得美國耶魯大學的取錄了,我叔仔又係咁,佢a-level都取得4個a,而且人際關係好好呢!

我都希望我個女叻, 不過我唔希望佢唔講野, 岩岩3歲先開始表達自己要咩,  有問題應該帶佢做TRAINING, 我個女都做左幾個月言語治療, 真係有進步!!

我囡囡 25個月, 都係單字. (廿個字左右)
下星期去見醫生.

原帖由 mybabynbaby 於 10-9-13 23:02 發表
我都希望我個女叻, 不過我唔希望佢唔講野, 岩岩3歲先開始表達自己要咩,  有問題應該帶佢做TRAINING, 我個女都做左幾個月言語治療, 真係有進步!!

有理由 我個仔都係3嵗先講野 但3嵗前大人講咩他都明的 現11嵗 IQ125

小朋友一上幼稚園下學期完全會好似另外一個人, 不用擔心, 到時你會煩佢講太多.

現在囡囡兩歲+ 4個月, 返了兩個月NURSERY
講多左很多字。。仍然係單字。 A TO Z, 1 TO 10。

現在返緊全英NURSERY, 其他同學,整首英文歌都識唱。。。 囡囡只啪。 A, B。然後跳舞,什麼都不唱。。 我仍舊有點擔心。
‹ 上一主題|下一主題